Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 4 sep 2012 - Anul XVII, nr. 206 (5111)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   24 imagini |   ø fişiere video

La Coşna

Festivalul Fructelor de Pădure

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comuna Coşna a găzduit, sâmbătă şi duminică, a VII-a ediţie a Festivalului Fructelor de Pădure, eveniment care i-a reunit pe producătorii de dulceţuri, siropuri, compoturi, creme şi alifii, torturi şi prăjituri din comună, pe cei care vin, an de an, la Coşna, pentru a-şi procura produse tradiţionale şi pe iubitorii de folclor şi de distracţie în aer liber.

În prima zi a Festivalului Fructelor de Pădure au avut loc manifestări sportive care s-au bucurat, ca şi în anii trecuţi, de participarea elevilor de la şcolile din comună. Concursul de cros i-a avut câştigători pe: Andreea Mezdrea, Gerhard Mezdrea, Adina Chiforescu, Robert Rusu, pe când la tenis s-a impus Cătălin Rogojan. Turneul de fotbal a fost câştigat de FC Coşna.

 

Cupluri de „aur”, flori din avioane şi spectacol folcloric

Duminică dimineaţă, turiştii şi localnicii au participat la slujbele religioase organizate în lăcaşurile de cult din comună, la finalul serviciilor religioase preoţii parohi invitând oamenii să participe la festival.

La ora 13.00, pe terenul de sport al comunei a început partea folclorică şi culinară a festivalului. După deschiderea manifestărilor de primarul Gavril Pardău şi subprefectul Constantin Harasim, a urmat premierea a patru cupluri care au împlinit în acest ani 50 de ani de căsătorie şi evoluţia scenică a Ansamblului de dansuri populare din Coşna “Coşnencuţa”, a Grupului de copii din Coşna “Speranţa”, a Corului “Eclesia” al Parohiei Dorna Candrenilor şi a Ansamblului de dansuri populare “Poieniţa” din Poiana Stampei.  

Piloţii de la Aerodromul Floreni au realizat un zbor demonstrativ cu avioane uşoare şiautogir, la sfârşitul căruia au aruncat petale de flori peste spectatorii prezenţi.

Pe scena festivalului au urcat Ansamblul Folcloric al Clubului Copiilor din Vatra Dornei, Ansamblul “Străjerii Bucovinei” din Pojorâta, Ansamblul “Cetina Călimanilor” şi Ioana Morar din Şaru Dornei, Ionuţ Candrea şi invitaţii speciali, Radu Ile cu trupa “Mândruţele”, Oana Tomoioagă, Ansamblul “Izvoraşul” din Ucraina şi Ansamblul “Rapsozii Botoşanilor”.    

 

Coşna, zonă renumită pentru fructe de pădure

Gavril Pardău, primarul comunei Coşna,ne-a declarat: „Festivalul Fructelor de Pădure a fost iniţiat de regretatul primar Ilie Todaşcă în 2004 şi vrem să ducem această tradiţie mai departe. Aici sunt oameni care vor să păstreze această tradiţie, să ducă faima comunei, fiind o zonă renumită în fructe de pădure. Avem gospodine din Coşna care se ocupă an de an de prepararea de dulceţuri, siropuri, băuturi şi prăjituri din fructe de pădure, cărora le mulţumesc, pentru că în acest an ca şi în anii trecuţi au adus oameni din întreaga ţară la Coşna pentru a degusta şi a cumpăra din produsele realizate în comuna noastră”.

El a subliniat că „realizarea acestui festival nu ar fi posibilă fără multă iniţiativă, multă muncă şi alergătură. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea manifestării şi îi felicit pentru eficienţa de care au dat dovadă. Mulţumesc sponsorilor, fără contribuţia cărora nu am fi reuşit să organizăm această ediţie a festivalului”.

 

Standuri pline cu produse din fructe de pădure

Cele mai apreciate standuri au fost şi anul acesta ale doamnelor Mariana Ţăran, Constanţa Chelsoi, Lucica Cristea, Georgeta Zancu, Cristina Mustea Areta Candrea, Ofelia Arvinte şi Genoveva Ursu. Aceste gospodine au expus şi au oferit spre vânzare fructe de pădure sub diverse forme, de la siropuri şi nectaruri din fructe de pădure la gemuri, dulceţuri, şerbeturi,  ceaiuri de fructe de pădure şi cosmetice naturale, oţet din trandafiri până la băuturi cum ar fi afinată, frăgată, murată sau pălincă cu afine.

Constanţa Chelsoi ne-a spus: „Am pregătit savarine, foietaj, fursecuri, pandişpan cu fructe de pădure. Anul trecut am avut tiramisu cu fructe de pădure, anul acesta piesele de rezistenţă sunt savarinele şi coşuleţele cu fructe de pădure. Toate aceste dulciuri au fost făcute în două zile, am renunţat la torturi, pentru că este foarte cald”.

Tot de la ea am aflat că pentru extrasezon, chiar dacă încercăm să conservăm fructele de pădure, fie prin congelare, fie prin alcoolizare, ele îşi pierd din proprietăţi şi din gust. „Pe timpul iernii şi primăvara folosesc fructe de pădure pentru prăjituri numai din dulceaţă”, a precizat Constanţa Chelsoi.

 

Sirop din conuri de brad

Lucica Cristea „a adus pădurea pe masă” pentru vizitatori, oferind siropuri din muguri de brad, muguri de pin, salcâm, soc, mure, zmeură, afine. Prepară şi creme din gălbenele, care este foarte bună pentru lovituri, zgârieturi. Anul acesta, noutatea pentru cei care au ajuns la Coşna a fost siropul din conuri de brad.

„Valorific conurile culese din pădure. Le spăl, le pun la fiert, 3 kilograme de conuri de brad în 5 litri de apă, timp de o oră, apoi le las 24 de ore, după care le strecor. Se amestecă 1 litru de sirop obţinut în urma stoarcerii cu 1 kilogram de zahăr, se lasă 48 de ore, după care se fierbe şi se dă la rece. Siropul din conuri are alt gust faţă de cel din muguri de brad, este foarte bun în tratarea bronşitelor. Este o reţetă foarte veche, o folosesc bătrânii pentru tratarea afecţiunilor pulmonare, şi am decis în acest an să o scot pe piaţă la acest festival. Conurile trebuie să fie roşii, chiar la început când apar”, ne-a spus Lucica Cristea.

 

Produse din merişoare, promovate pe Facebook

La unul dintre standuri, Cristina Mustea şi fiica sa Diana s-au axat în acest an pe produse făcute din merişoare. Dulceaţă de merişoare şi siropul de merişoare, merişoarele în stare crudă sau sub formă de ceaiuri sunt foarte căutate în medicina naturistă.

Diana Mustea a cules în perioada verii mure, afine, merişoare, şi ajută la ambalarea în sticle şi borcane, dar se gândeşte şi la promovarea produselor. Foloseşte reţeaua Facebook pentru a vinde produsele făcute în gospodăria proprie, până în prezent a pus fotografiile realizate în urma participării la diferite târguri şi expoziţii şi speră să aibă succes.

Deşi are puţin peste 19 ani, Mădălina Iuga este deja un maestru al patiseriei din fructe de pădure. Piesa de rezistenţă din acest an a fost tortul de mure. „Un tort cu cremă de vanilie şi mure, la care am muncit mult. Am valorificat fructele de sezon, fiind vorba de Festivalul Fructelor de Pădure. Murele şi celelalte fructe de pădure nu le cumpăr, le culeg cu mâna mea”, ne-a declarat Mădălina.

 

Cel mai bine s-a vândut dulceaţa de afine

De la gospodinele prezente la această manifestare am aflat că acum în pădurile Bucovinei nu se mai găsesc decât mure, zmeura fiind deja trecută, iar fragii au fost foarte puţini din cauza secetei. Tot ele ne-au precizat că pentru a obţine dulceţuri şi siropuri de calitate, fructele de pădure trebuie culese exact în perioada când sunt la maturitate.

Anul acesta cel mai bine s-a vândut dulceaţa de afine. În cadrul festivalului preţurile au fost negociabile. Şi fructele în formă naturală, nepreparate sunt foarte bune pentru sănătate şi foarte căutate.

La mare căutare au fost şi oţetul de trandafir, siropul din pantinele şi cel de păpădie, dulceaţa din coacăze negre şi roşii, siropul din scoruş de munte, cel de măceşe, sucurile şi gemurile din cătină.

 

Turişti din toate zonele ţării au venit la Coşna

La Festivalul Fructelor de Pădure au fost vizitatori şi degustători din toate zonele ţării, primăria făcându-şi publicitate în hotelurile din Vatra Dornei şi asigurând transportul gratuit de la Vatra Dornei la Coşna şi înapoi.

Venită din Bucureşti, la tratament la Vatra Dornei, Aurelia Locusteanu ne-a spus că a rămas surprinsă de ceea ce a găsit la Coşna: „M-am înscris pe o listă la hotel şi am rămas surprinsă să văd că o maşină ne-a adus gratuit în acest loc mirific, înconjurat de pădure, cu dulceţuri, cu siropuri, cu tot ce se poate mai bun prepara din ceea ce oferă pădurile. Am rămas uimită de tradiţiile originale, oamenii sunt mult mai blânzi şi mai liniştiţi ca noi toţi. Sunt gospodari”.

Turista a mai spus: „Am cumpărat nişte siropuri, sincer sirop din trifoi nu am mai văzut până acum, produse din merişoare, din mure. Munca oamenilor, să aduni fructele din pădure, să le prepari, nu e uşoară, aşa că preţurile reflectă munca”.

 

Pentru turişti, atelier de preparare a dulceţurilor şi siropurilor

Atât gospodinele care s-au prezentat cu produse la Festival Fructelor de Pădure, cât şi cumpărătorii au spus că este necesară promovarea produselor, dar mai ales înfiinţarea unui punct de desfacere a acestora în comuna Coşna.

Primarul Gavril Pardău ne-a spus că vrea să înfiinţeze o asociaţie a gospodinelor care prelucrează fructele de pădure, prin care să promoveze produsele, să fie mai cunoscute în ţară şi peste hotare: „La o ediţie viitoare se va organiza şi un atelier de preparare a dulceţurilor şi siropurilor, pentru ca cei care vin la Coşna să se convingă că totul este făcut de mâna gospodinelor. Pe viitor, în prima zi a festivalului se vor organiza astfel de ateliere, în care turiştii vor veni şi vor lucra alături de gospodinele din comună la preparatul dulceţurilor”.

Gavril Pardău a mai menţionat că doreşte „ca aceste ateliere de prelucrare a fructelor de pădure să fie un punct de atracţie pentru turiştii care aleg ca destinaţie de vacanţă Coşna pe tot parcursul verii. Vrem ca turiştii să fie invitaţi la culesul fructelor de pădure, apoi să parcurgă tot procesul de fabricare a dulceţei sau siropului şi la urmă să plece acasă cu rezultatul muncii, cu sticla de sirop sau borcănelele de dulceaţă”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Fructelor de Pădure.
 Vizualizări articol: 2368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Festivalul Fructelor de Pădure5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei