În acest weekend, pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, publicul sucevean a avut parte din nou de atmosferă medievală şi de muzică de calitate.
Un festival care pune în valoare monumente istorice cu valoare deosebită
Ediţia din acest an a Festivalului Pro Istoria Fest, „un eveniment care pune muzica prezentului în slujba trecutului”, proiect derulat de Asociaţia Star Education, care îşi propune să pună în valoare monumentele istorice cu însemnătate deosebită, a inclus Suceava alături de alte localităţi care conservă structuri arhitectonice militare medievale circumscrise patrimoniului cultural naţional.
Manifestările de la Suceavaau urmat celor de la Cetatea Enisala, Cetatea Râşnov, Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Cetatea Poenari şi Muzeul Goleşti, iar în weekendurile următoare Pro Istoria Fest se va desfăşura la Curtea Domnească din Târgovişte şi la Sighişoara.
Spectacolele au fost antrenante şi apreciate de public
Pe parcursul zilelor de sâmbătă şi duminică, platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei a fost scena unor manifestări care s-au adresat publicului de diferite vârste. Dacă pentru copii, aşa cum au spus organizatorii la deschiderea oficială a festivalului, au fost prezentate spectacolele susţinute de trupa Zurli şi de formaţia Lala Band, pentru tineri şi pentru adulţi programul a cuprins o serie de concerte susţinute de trupele Ad-Hoc (care a prezentat un recital medieval special), Sistem, Vunk, Holograf, dar şi de Corina şi Antonia.
Chiar dacă sâmbătă atelierele pentru copii anunţate iniţial (ateliere în care cei mici urmau să fie iniţiaţi în pictură, cioplit, olărit...) nu s-au mai desfăşurat, iar programul zilei a întârziat (abia la ora 18:30 a urcat pe scenă trupa Zurli - „Unu, doi, unu, doi, gaşca Zurli e cu noi!”), spectacolele au fost antrenante şi apreciate de public.
Atmosferă medievală, demonstraţii de lupte şi dansuri de epocă
Atmosfera medievală a fost creată de Straja Cetăţii Sucevei, un grup de tineri care au făcut demonstraţii de lupte şi dansuri de epocă.
Dacă băieţii (cavalerii) costumaţi adecvat şi-au ciocnit pavezele şi s-au luptat cu topoarele (antrenând în luptă şi câţiva voluntari din rândul spectatorilor), fetele (domniţele) i-au încurajat pe viteji şi au dansat pe scena amplasată lateral celei pe care s-a desfăşurat spectacolul muzical.
Membrii trupei Zurli, cu costumaţie multicoloră, au cântat, au dansat şi au prezentat mici scenete distractive pentru copii, iar Lala Band (ai cărei componenţi au fost asaltaţi de admiratori pentru obţinerea de autografe), care au venit în premieră la Suceava, au avut o evoluţie răsplătită din belşug cu aplauze.
Un show cu muzică de calitate, fără cheltuieli pentru bugetul local
Este de remarcat faptul, pe parcursul a două zile, s-au concentrat la Suceava atâtea trupe îndrăgite, care au oferit un show cu muzică de calitate, fără cheltuieli pentru bugetul local.
Două zile în care şi vremea a fost alături de suceveni, care au profitat de accesul gratuit la concerte şi au participat în număr foarte mare.
Prima seară s-a încheiat cu un spectaculos laser show, iar cea de-a doua, care a marcat finalul Pro Istoria Fest 2012 la Suceava, a culminat cu un impresionant foc de artificii.