Situaţie limită pentru o femeie bolnavă de cancer la colon, care zilele trecute a primit somaţia să evacueze gospodăria în care locuieşte şi să se mute într-o altă casă recent ridicată de Primăria Milişăuţi. În caz contrar, autorităţile ameninţă că o vor amenda pe femeia în vârstă de 64 de ani, cu până la 77 de milioane de lei vechi. Pentru a-i veni în ajutor, reprezentanţii Primăriei Milişăuţi i-au oferit şi un sprijin financiar în valoare de 30 de milioane de lei vechi, bani cu care Valeria Tudora susţine că nu poate face mare lucru în noua casă.
Coşmarul femeii a început în urmă cu aproximativ doi ani, când inundaţiile produse au produs un adevărat hău în apropierea casei, cu o adâncime de 7-8 metri şi un diametru de aproximativ 80 de metri. Din cauza alunecărilor de teren, locuinţa a început să se crape, iar autorităţile au decis să-i ridice o altă casă, într-o zonă unde nu există risc de inundaţii.
„Măsura evacuării este necesară pentru desfiinţarea construcţiei”
Într-adevăr, s-au alocat fonduri pentru construcţia unei noi case, iar aceasta a fost ridicată undeva la ieşirea din Milişăuţi spre Suceava. Casa este ridicată la roşu, cu un acoperiş care a început deja să-şi ia zborul. Din pensia de 579 de lei pe care o primeşte lunar, Valeria Tudora spune că nu a avut posibilităţile necesare pentru a-şi finaliza casa. A sperat că va mai primi ajutor din partea instituţiilor statului.
Nu a fost să fie aşa. Mai mult, pe 28 august, la casa situată pe strada Cernăuţi, din apropierea craterului format la inundaţiile din 2010, i-a venit o adresă. „Vă somăm prin prezenta ca în termen de 15 zile de la data comunicării să evacuaţi toate bunurile din locuinţa proprietatea dumneavoastră afectată de calamităţi, care nu mai prezintă siguranţă în exploatare. Măsura evacuării este necesară pentru desfiinţarea construcţiei afectate de calamităţi, situată într-o zonă de risc de inundaţii şi pericol de alunecări de teren, care nu mai poate fi reabilitată”, se arată în adresa trimisă de Primăria Milişăuţi.
„Cum să fac casă cu 30 de milioane de lei, eu, femeie bolnavă de cancer?”
Valeria Tudora a rămas perplexă în clipa când a citit acest ultimatum şi spune că dacă va fi obligată să părăsească locuinţa pe care a cumpărat-o acum cinci ani va rămâne pe drumuri.
„Mi-au spus să mă duc până la Rădăuţi, să fac nişte acte, să renunţ la o casă. Dar la care casă să renunţ, la casa mea şi să mă duc acolo, să stau în cocioaba aia, fără apă, fără WC, nici pereţi, nici lumină? Sunt doar două uşi şi geamuri”, s-a plâns femeia.
Ea recunoaşte că a primit 30 de milioane de lei vechi din partea reprezentanţilor Primăriei Milişăuţi, bani de care nu s-a atins şi nici nu are de gând s-o facă.
„Cum să fac casă cu 30 de milioane de lei, eu, femeie bolnavă de cancer?”, s-a întrebat Valeria Tudora.
Femeia spune că chiar a început să aibă coşmaruri referitor la iminenta evacuare din locuinţă. Acum câteva nopţi a visat că a rămas „doar cu bulendrele în mijlocul ogrăzii”, iar acest scenariu îi dă târcoale şi frisoane de fiecare dată când se gândeşte la el.
„Primăria nu are obligaţia să-i facă o casă”
Mircea Laurus, primarul din Milişăuţi, recunoaşte că a trimis acea somaţie pentru evacuarea locuinţei. Edilul din Milişăuţi spune că, potrivit legislaţiei în vigoare, femeia nu poate deţine două locuinţe, dintre care una ridicată de stat. „Acea locuinţă pe care i-am oferit-o este amenajată şi locuibilă. Ea şi cele două fiice pe care le are pot pune mâna să facă ceva, pentru că primăria nu are de unde şi nu e obligată să-i facă o casă”, a arătat Laurus.
Primarul a mai menţionat că Valeria Tudora nu este obligată să se mute din locuinţa în care stă acum, singura condiţie fiind aceea de a renunţa la una din case.
„Nu se poate ca ea să stea într-o casă şi în cealaltă să vină fetele ei. Mai avem oameni necăjiţi care au nevoie de o casă şi dacă renunţă putem să le-o dăm lor”, a mai menţionat Mircea Laurus.
Prăpastia de lângă casa femeii se umple cu tot soiul de resturi
Între timp, în prăpastia care se cască în apropierea casei Valeriei Tudora au început să fie aduse tot felul de resturi, atât din demolarea unor construcţii, cât şi deşeuri menajere. Încet-încet, zona se transformă într-un adevărat focar de infecţie. Nu aceeaşi părere o are şi primarul Laurus, care spune că prin aruncarea resturilor din construcţii în acea groapă nu a făcut altceva decât să stabilizeze dealul, care va rezista „la o inundaţie de 10 ori mai mare decât cea din 2010”.
Ameninţată că va fi amendată
Prin somaţia primită acasă acum câteva zile, Valeria Tudora a fost anunţată că va fi sancţionată contravenţional în cazul în care nu va evacua gospodăria în termen de 15 zile. „Potrivit articolului 25 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii aveţi obligaţia de a urmări comportarea în timp a construcţiilor şi de a efectua lucrările ce se impun, inclusiv cele de desfiinţare, respectiv cele din etapa de postutilizare a construcţiilor, în caz contrar fiind aplicabile sancţiunile contravenţionale prevăzute la articolul 33, cuprinse între 15.500.000 de lei şi 77.000.000 de lei”, se arată în adresa primită de Valeria Tudora de la Primăria Milişăuţi.