Lipsa poliţiştilor de la posturile de poliţie comunale, odată cu mutarea acestora la secţiile de poliţie rurală, înfiinţate în septembrie 2011, a fost resimţită din plin în zeci de localităţi din mediul rural din judeţ, acolo unde hoţii şi-au făcut de cap şi au comis furturi pe bandă rulantă.
La Vereşti, de exemplu, în capul listei localnicilor nemulţumiţi că li s-a pus lacăt pe uşa de la postul de poliţie după ora 16:00 şi până dimineaţa este chiar primarul Dănuţ Gavriliuc, căruia în noaptea de vineri spre sâmbătă, hoţii i-au furat porţile din fier forjat de la intrarea în curtea casei în construcţie pe care o are la ieşirea din Vereşti spre Dumbrăveni.
Primarul le-a lăsat uşa deschisă hoţilor. Să nu fie nevoiţi să-i spargă uşa sau geamurile
E vorba de două porţi mari şi una mică, de aproximativ 700 de kilograme, valoarea acestora fiind estimată la circa 6.000 de lei.
De altfel, primarul Gavriliuc susţine că în ultima perioadă, hoţii i-au călcat casa de patru ori şi, deşi a avut un câine lup de pază, a renunţat la patruped după ce „hoţii l-au înnebunit de cap”.
Dănuţ Gavriliuc recunoaşte că, de frică ca hoţii să nu-i spargă geamurile sau uşile de la casă, a luat toate bunurile de valoare din casă, iar uşa de acces a lăsat-o neîncuiată.
„Când mi-au furat porţile, au intrat şi în casă, că am găsit uşa de la sufragerie deschisă, deşi eu o închisesem. Au văzut că nu au nimic de luat şi au plecat. Dacă aş fi închis uşa la casă, probabil că ar fi distrus-o sau ar fi spart un geam şi paguba era şi mai mare”, explică revoltat primarul.
Au fost trei poliţişti în comună, acum nu mai e nici unul
Primarul de la Vereşti susţine că după ce-au plecat cei trei poliţişti care lucrau la postul de poliţie din comună, numărul furturilor a crescut considerabil.
„Înainte era mai multă ordine, le dădeam de la primărie, lunar, câte 40 de litri de carburant, şi noaptea, mai ales, patrulau de zor pe străzile din comună. La Vereşti a rămas un singur poliţist care lucrează de la ora 8:00 la 16:00, iar în ultima perioadă a fost în concediu, iar poliţiştii veneau tocmai de la Bosanci”, explică edilul.
„Aproape noapte de noapte, câte un furt”. Iluminatul public, lăsat toată noaptea
Dănuţ Gavriliuc mărturiseşte că şi el personal a ieşit noaptea la pândă şi a cerut ajutorul mai multor agenţi economici din comună pentru a încerca să pună mâna pe hoţi, în locul poliţiei, sau cel puţin de a-i ţine departe de comună.
„Recent, s-au furat toate buteliile dintr-un rastel, au lăsat doar două şi alea goale. La o altă societate, s-au furat motorina din tiruri. Cu poliţiştii la Bosanci (n.r. - acolo unde e secţia de poliţie care răspunde acum de Vereşti) nu e eficienţă sub nici o formă. La vecinul meu care are şi el casa în construcţie i-a furat noaptea pompa din fântână, o uşă şi un geam cu tot cu toc... furturi în stil masiv. Aproape noapte de noapte, câte un furt”, completează primarul.
Una dintre măsurile împotriva hoţilor luate de aleşii din Vereşti a fost aceea de a lăsa toată noaptea iluminatul public, care înainte era întrerupt între orele 24:00 şi 3:00, pentru a se mai face economie.
“Doamne fereşte să spargă primăria. Am gratii, dar în ziua de azi, fără poliţie…”
Primarul de la Vereşti recunoaşte că are doi paznici comunali, însă aceştia stau mai mult în zona centrală şi la primărie: “Doamne fereşte să spargă primăria. Am gratii, dar în ziua de azi, fără poliţie… acolo am acte, am tot, paznicul e tot timpul acolo”.
Şi în satele Corocăieşti şi Bursuceni sunt paznici comunali, angajaţi de primărie şi dotaţi cu motoscutere pentru patrulare.
Dănuţ Gavriliuc dă şi un exemplu al „eficienţei” aşa-zisei reorganizări a poliţiei rurale: „Dacă patrula de noapte e trimisă la Ipoteşti şi eu am eveniment la Corocăieşti sau Bursuceni, îs 22 ori 25 de kilometri, mai devreme de 20 de minute nu au cum să ajungă. Ori când erau aici la post ajungeau imediat. Circulau noapte de noapte cu maşina, aveau efect”.
Patrule de noapte organizate de romi
Hoţii care bântuie prin Vereşti, dar şi prin comunele din jur au şi tupeu şi au încercat să fure şi din comunitatea de romi din localitate.
“S-au băgat în şatră şi de câteva nopţi au ieşit vreo 20 de romi cu maşinile să-i caute pe hoţi. M-am întâlnit cu ei într-o noapte, când stăteam la casă la pândă şi mi-au lăsat chiar o sticlă de suc”, mai spune primarul.
De luna viitoare, se întorc poliţiştii la posturi
Din fericire, şi mai marii Poliţiei Române şi-au dat seama de ineficienţa secţiilor de poliţie rurală, în condiţiile în care poliţiştii sunt prea puţini, distanţa de acoperit, uneori de zeci de kilometri, este mult prea mare, iar costurile au crescut cu 20-30%.
În judeţul Suceava, de exemplu, au fost sute de situaţii, în care poliţiştii din mediul rural au răspuns la apelurile 112 cu o întârziere de peste jumătate de oră.
Aşa se face de la Bucureşti s-a hotărât ca de la 1 septembrie poliţiştii să se întoarcă la posturile de poliţie comunale şi să asigure liniştea şi ordinea publică 24 de ore din 24.
Vor rămâne în continuare şi secţiile de poliţie rurale, însă aici vor fi doar ofiţeri care vor coordona activitatea posturilor de poliţie arondate.
(31 aug 2012, 11:50:04