Lipsa de interes pentru şcoală a multor elevi nu mai este de ani buni doar o închipuire. Cazurile de indisciplină şi lipsa de respect faţă de profesori au devenit deja o obişnuinţă în foarte multe instituţii de învăţământ.
A doua probă a examenului de bacalaureat a adus poate una dintre cele mai elocvente mostre ale degradării prin care trece şcoala şi societatea românească.
Un absolvent al Liceului Particular Nr. 1 Suceava s-a prezentat miercuri la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din Burdujeni pentru a susţine proba scrisă la matematică.
Până aici nimic anormal. Ceea ce s-a petrecut însă în sala de examen frizează ridicolul. Elevul respectiv şi-a pus capul pe mână şi a „stat liniştit” timp de o oră şi jumătate. Mai exact, el a aţipit niţel, iar apoi a predat foaia goală, plecând liniştit ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Nu este singurul caz de la bacalaureatul care se desfăşoară zilele acestea care arată că o parte dintre tineri nu sunt interesaţi nici cât negru sub unghie să-şi continue studiile şi să obţină în mod cinstit o diplomă.
Există şi cazuri în care profesorilor supraveghetori li s-au propus direct, fără nici o jenă, anumite sume de bani pentru a li se permite să copieze.
De altfel, metoda copiatului pare să fi prins adevărate rădăcini în şcoala suceveană. Numai de la primele două probe ale examenului de bacalaureat din acest an au fost eliminaţi patru absolvenţi care şi-au încercat norocul în această direcţie.
Alţi candidaţi, şi este vorba de zeci de cazuri, au venit în sălile de examinare cu gândul că se vor putea inspira, iar pentru că acest lucru nu a fost posibil au predat foile goale.
Dacă o parte dintre elevii suceveni au venit la bacalaureat la alibi, alţii nici măcar nu s-au obosit să se trezească. Numai la examenul pe care trebuiau să-l susţină miercuri la matematică sau istorie au lipsit 354 de candidaţi.
Astăzi este ultima probă a sesiunii din toamnă a bacalaureatului şi este de aşteptat să apară şi alte surprize tragi-comice cu candidaţii. Rezultatele se vor şti peste câteva zile, dar la modul în care s-au pregătit absolvenţii este greu de crezut că se va înregistra o promovabilitate prea mare.
(31 aug 2012, 11:30:03