Secţiile de Poliţie Rurală, conceptul gândit de mai marii Poliţiei Române pentru a renunţa la posturile de poliţie comunale şi a creşte operativitatea poliţiştilor în mediul rural, s-a dovedit a fi un fiasco şi, ca drept dovadă, la aproape un an de la demararea acestui proiect, şefii de la Bucureşti revin la vechiul sistem.
Astfel, de la 1 septembrie a.c., poliţiştii se reîntorc la posturile de poliţie comunale şi vor acoperi comuna de care răspund 24 de ore din 24.
Potrivit adjunctului şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, comisarul-şef Ioan Crap, Secţiile de Poliţie Rurală vor funcţiona în continuare, însă aici vor lucra mult mai puţini oameni, de regulă ofiţeri care vor coordona activitatea a mai multor posturi de poliţie comunală şi care se vor implica direct în cauzele complexe.
După ora 16:00, posturile de poliţie, închise
La nivelul judeţului Suceava s-au constituit în septembrie 2011 nu mai puţin de 15 Secţii de Poliţie Rurală, fiecare secţie având în responsabilitate circa şase comune şi fiind condusă de către un ofiţer.
La insistenţele şefilor IPJ Suceava, mai marii de la Bucureşti au acceptat să funcţioneze în aceeaşi structură ca cea dinaintea reorganizării poliţiei din mediul rural şase posturi de poliţie comunală (Dumbrăveni, Dorneşti, Ulma, Izvoarele Sucevei, Crucea şi Cârlibaba), precum şi poliţia comunală Şcheia.
În rest, la celelalte posturi de poliţie a rămas câte un singur poliţist, care lucra doar de la ora 8.00 la ora 16:00. În afara orelor de program, ordinea şi liniştea publică în comuna respectivă era asigurată de către o patrulă de poliţie din cadrul secţiei, care avea nu una, ci mai multe comune de patrulat, plus intervenţiile la 112.
„Au fost şi puncte tari şi puncte slabe”
La nivelul unor secţii s-au stabilit câte două patrule pe schimbul II (14:00-22:00) sau pe schimbul III, având în vedere că în aceste intervale s-au înregistrat cele mai multe evenimente pe raza comunelor aflate în competenţă.
Comisarul-şef Ioan Crap explică că pe hârtie proiectul secţiilor de poliţie rurală arăta foarte bine, însă pus în practică, cu poliţişti insuficienţi şi pe fondul recesiunii financiare, conceptul a scârţâit serios, iar oamenii din mediul rural au acuzat lipsa poliţiei în localităţile lor.
„Au fost şi puncte tari şi puncte slabe”, subliniază adjunctul şefului IPJ Suceava. „Multe secţii au avut dificultăţi în asigurarea prezenţei unui echipaj de poliţie pentru fiecare schimb. De asemenea, a crescut timpul de reacţie la evenimente din cauza distanţelor mari pe care trebuie să le parcurgă patrulele pentru a interveni”, a subliniat comisarul-şef Crap, dând ca exemplu şi raportul poliţist-populaţie care este în prezent de un poliţist la 1.106 locuitori.
Au crescut cheltuielile cu aproximativ 30%
La puncte slabe, Ioan Crap a trecut şi reacţia locuitorilor din mediul rural care au resimţit lipsa poliţiştilor din fostele posturi: „Oamenii au considerat că vechiul sistem de organizare permitea o relaţionare mai apropiată cu instituţia poliţiei şi o mai bună abordare a problemelor identificate”.
Proiectul Secţiilor de Poliţie Rurală a dus automat şi la creşterea cheltuielilor de personal şi pentru întreţinerea mijloacelor de transport cu aproximativ 30% faţă de vechiul sistem.
Asta, în condiţiile în care conducerea IPJ Suceava reuşeşte cu greu să drămuiască banii, şi aşa puţini, pe care îi primeşte de la Bucureşti.
Scăderea numărului accidentelor rutiere
Reorganizarea poliţiei rurale a avut şi puncte tari, susţine comisarul-şef Ioan Crap, în principal constatarea şi prevenirea mai multor infracţiuni şi contravenţii, fapt datorat prezenţei patrulelor de poliţie în teren.
Practic, prin faptul că poliţiştii nu mai stăteau la un singur post, având grijă doar de comuna lor, ci au fost puşi să patruleze prin mai multe localităţi, a dus la creşterea constatărilor la regimul circulaţiei, la creşterea numărului de fapte penale surprinse în flagrant şi a celor pe linie silvică.
Prin faptul că autospecialele secţiilor de poliţie erau scoase periodic pe principalele drumuri din zona de competenţă s-a reuşit scăderea semnificativă a accidentelor rutiere (cu peste 50 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut).
Întârzieri la intervenţiile la apelurile 112
Cu poliţişti puţini, care trebuiau împărţiţi pe trei schimburi, concedii de odihnă, libere, medicale, cu bani prea puţini pentru pretenţiile şefilor de la Capitală, Secţiile de Poliţie Rurală s-au chinuit care cum au putut să facă faţă situaţiei din zona de competenţă.
La o singură patrulă pe noapte, de exemplu, şi la cinci-şase comune de acoperit, era imposibil să răspunzi la timp solicitărilor oamenilor.
La majoritatea secţiilor, o patrulă de poliţie avea de acoperit zeci de kilometri, iar dacă echipajul era într-un capăt al comunei, la un apel 112, şi erau solicitat la o altă intervenţie, în celălalt capăt, oamenii legii nu aveau pur şi simplu cum să răspundă cu promptitudine.
Aşa s-a ajuns în situaţia în care oamenii legii să vină la locul unui eveniment şi la câteva zeci de minute după ce acesta a fost sesizat la 112.
Deşi şefii IPJ Suceava se feresc să o spună, mai marii Poliţiei Române au lăsat practic zeci de comune descoperite în faţa infractorilor.
„În primele şapte luni de la operaţionalizarea secţiilor au fost sesizate 4.715 evenimente prin intermediul 112. La 2.164 dintre acestea, timpul de reacţie a fost sub 10 minute, în 1.290 de cazuri între 10 şi 15 minute, în 647 de cazuri între 15 şi 20 de minute, iar în 644 de cazuri timpul de reacţie a fost de peste 20 de minute. Creşterea timpilor de reacţie se justifică prin faptul că distanţele care trebuie străbătute sunt foarte mari, există câte o singură patrulă pe schimb şi trebuie să intervină pe toată zona de responsabilitate”, a declarat comisarul-şef Ioan Crap.
Cele mai multe evenimente sesizate prin 112 s-au înregistrat la Marginea (498), la Moara (442) şi la Vicovu de Jos (432), iar la polul opus s-au situat Secţia Pojorâta (156) şi Mitocu Dragomirnei (173).
Statistici: Aproape 5.000 de infracţiuni sesizate în şapte luni
În primele şapte luni de la înfiinţarea secţiilor de poliţie rurală au fost sesizate 4.906 infracţiuni, din care cele mai multe, 2.935, de natură judiciară.
În această perioadă s-a început urmărirea penală în cazul a 1.794 de infracţiuni, 421 dintre acestea fiind flagrante.
(27 aug 2012, 11:04:56
Uneori ţi-e relevat şi nu vrei să-l accepţi
Deşteptul îl acceptă chiar dacă nu-i convine
Dar..oare câţi proşti au iluzia că-s deştepţi ?
Adevărul nu-ţi inundă mansarda,e tiptil
Nu-i ridicat la rang de Ordine Mondială
El se prinde doar unde găseşte loc fertil
Altfel vei avea,doar,despre el,o bănuială
Adevărul trebuie căutat continuu… istovitor
Căci o minciună spusă des.. devine adevăr
Când îl găseşti..ai grijă ! poate fi otrăvitor
Trebuie să-i separi,deci, acceptabilul..de zăr
Adesea,adevărul produce mutaţii sufleteşti
Şi eşti tentat s-accepţi o minciună (…dulce)
D-aia ADEVĂRUL te determină să gândeşti :
E mai bună o iluzie , sau … ÎL POT DUCE ?!?!