În perioada 25-26 august, la Dorna Arini s-a desfăşurat a XVI-a ediţie a Festivalului „Cântecul cetinii”.
Manifestările au început sâmbătă, la ora 19,00, cu cuvântul de bun venit la festival adresat celor prezenţi de primarul Ioan Moraru: „Acest festival este pentru locuitorii comunei noastre şi pentru cei care ne vizitează comuna în aceste zile, fie din ţară fie din străinătate. Avem sute de turişti, cazaţi în cele 18 pensiuni omologate de 3 şi 4 stele, oameni care au dorit să-şi petreacă vacanţa la Dorna Arini”.
Unde cântă mai frumos cetina decât la Dorna Arini?
“În urmă cu mulţi ani, când lucram la Primăria Vatra Dornei şi eram director de Cămin Cultural la Dorna Arini, împreună cu profesorul Mihai Vleju, care era viceprimar, cu profesorii Florin şi Paraschiva Lateş ne-am hotărât să debutăm cu un festival pentru a repune în scenă acele serbări câmpeneşti care se făceau o dată pe an şi-i adunau pe toţi gospodarii satului şi în care evoluau formaţii din localitate dar şi din comunele învecinate. Mulţi au festivalul sarmalelor, al fructelor de pădure, şi aşa mai departe, dar noi suntem flancaţi de pădure şi românul se simte atât de bine la umbra codrului şi mai ales când adie puţin vântul cetina cântă atât de frumos, de aceea ne-am gândit să-i spunem <Cântecul cetinii>. Anul acesta, pe lângă activităţile specifice ediţiilor anterioare am adăugat <Cobza de vacanţă>. <Cobza de vacanţă la Dorna Arini> este un proiect european, pe Măsura 5.3 şi urmăreşte promovarea zonei prin promovarea produselor tradiţionale, a meşteşugurilor şi artizanatului, a preparatelor culinare. Tot prin proiect vom realiza materiale promoţionale şi filme de prezentare, se va realiza o cobză stilizată, care va deveni un brand local, <Cobza de Dorna Arini>”, ne-a declarat primarul Ioan Moraru.
Spectacol de cântece vechi şi coregrafie prezentat de Ansamblul „Brăduleţul”
A urmat un spectacol de cântece vechi şi dansuri ale copiilor din Ansamblul „Brăduleţul” al Şcolii cu clasele I–VIII din Dorna Arini, condus de învăţătorii Florin şi Paraschiva Lateş. Ansamblul a realizat un spectacol cu melodii de muzică uşoară din anii 70 – 80 şi dansuri reprezentative pentru ţările europene, obţinând aplauze şi simpatie din partea spectatorilor.
Cei mai vrednici crescători de animale
Premierea concursului “Vaca din Dorna Arini care dă cel mai mult lapte” i-a adus la scenă pe cei mai vrednici crescători de animale din această comună.
Un juriu format din viceprimarul Anton Mazăre, dr. Cătălin Franciuc şi Filaret Chiruţă, a verificat cantităţile de lapte predate în ultimele luni de săteni la centrele de colectare, precum şi calitatea acestui lapte exprimată prin procentul de grăsime şi condiţiile de creştere a animalelor. În final juriul a acordat primul loc familiei Şoşcă, locul II familiei Boancheş, pe locul III situându-se familia Negrea.
Trupa Impact, concert la Dorna Arini
Miruna Gabriela Ţăran, a fost cea mai tânără solistă de muzică populară prezentă pe scena festivalului şi a primit prin aplauze aprecierea spectatorilor, dar şi a membrilor trupei Impact. Aceştia au urcat pe scenă imediat după evoluţia Mirunei, şi i-a încântat pe cei prezenţi cu piese mai vechi dar şi cu hiturile noi. Atmosfera a fost încinsă de Mayer Vira & Kristina cu “City of Love”, single-ul de debut al lui Mayer Vira, în colaborare cu Kristina, aceasta fiind şi compozitorul piesei. Despărţirea Kristinei de locuitorii din Dorna Arini, s-a făcut ciocnind cu aceştia un pahar cu lapte de la văcuţele din Dorna Arini.
Mayer şi Kristina au apreciat căldura cu care au fost primiţi şi faptul că tinerii le cunosc melodiile. Cei doi au gustat din bucătăria dorneană, în special păstrăvul cu mămăligă.
Seara s-a încheiat cu o discotecă în aer liber.
Muzică populară şi premii
Duminică, începând cu ora 13.00, primarul Ioan Moraru împreună cu subprefectul Constantin Harasim, deputatul Dumitru Pardău, Ovidiu Donţu, director al Cancelariei Prefectului de Suceava, Roman Boca şi Petru Dulgheru au dat din nou startul distracţiei, pe scena din centrul comunei Dorna Arini urcând Ansamblul „Brăduleţul”, Taraful „Armonia Dornei” şi solistele Mihaela Cajvan şi Ilioara Ştefănel.
A urmat o scurtă festivitate de premiere, prof. Paraschiva şi Florin Lateş primind aprecierea autorităţilor locale pentru modul cum păstrează şi transmit tradiţiile populare locale şi se implică în activitatea extraşcolară a elevilor din comună.
Înfiinţat în anul 1985, Grupul folcloric Brăduleţul s-a făcut cunoscut în ţară dar şi peste hotare, în ţări cum ar fi Germania, Belgia, Franţa, Elveţia, anul acesta grupul “Brăduleţul” susţinând cinci spectacole în oraşe importante din Franţa.
Ateliere de creaţie în aer liber
Pe parcursul celor două zile au fost organizate mai multe ateliere de creaţie în aer liber, cum ar fi ateliere de sculptură, ateliere de creaţie vestimentară, ateliere de pregătit cobze pentru păstrăv, ateliere de bucătărie tradiţională, şi concursuri de pregătit păstrăv la cobză sau învârtit sarmale în frunză de sfeclă, prezentări de obiecte de artizanat, în special ţesături şi obiecte din lemn realizate de meşterii din Dorna Arini.
Elena Cioată din satul Cozăneşti, a prezentat la festival o cuvertură de pat croşetată din lână vopsită în culori vii, un covor naţional, ţesut la război, o carpetă cusută pe sac, un şal croşetat din lână ţigaie, vestuţe, o faţă de masă croşetată. Doamna Elena ne-a spus că toate aceste lucruri sunt făcute în serile de iarnă, după ce termină cu munca la animale.
Folclor, concursuri şi activităţi demonstrative
Maratonul folcloric a continuat cu Narcis Precup şi Angelica Flutur, Ansamblul „Străjerii Bucovinei”, Ansamblul „Dorna Dorului”, Marius Ciprian Pop, Ansamblul Folcloric „Cetina Călimanului”, Călin Brăteanu şi Adriana Bucevschi şi cu festivităţi de premiere. Au primit diplome şi aplauze, prof. Vasilica Ştefănel şi copiii de la cercul de ţesături tradiţionale a Clubului Copiilor Vatra Dornei, prof. Mihai Vleju şi copiii de la cercul de sculptură, de la acelaşi club, sculptorul Daniel Cacina pentru participarea la activităţile demonstrative din cadrul festivalului.
Tot pentru activităţi demonstrative pe parcursul celor două zile şi ca o recunoaştere a valorii obiectelor expuse au mai primit diplome Lăcrămioara Nicula, Elena Ortoan pentru tricotaje, familia Bârsanu pentru demonstraţii de tors lână şi realizarea cobzei din mesteacăn pentru păstrăv, Aurora Storuş şi echipa demonstrativă de înfăşurat sarmale, echipa de la stâna turistică coordonată de preotul Valentin Ştefănel, pentru realizarea tochiturii şi a balmoşului bucovinean, şi echipa coordonată de dr. Petrea Dulgheru care a făcut demonstraţii de preparat păstrăv la cobză.
Festivalul “Cântecul cetinii” s-a încheiat cu un spectacol extraordinar al orchestrei conduse de Petrică Nicoară.
Dorna Arini, comuna cu cele mai multe “cupluri de aur”
După ce cu câteva luni în urmă administraţia locală a premiat 55 de familii care au împlinit 50 de ani de căsnicie, duminică, primarul Ioan Moraru a invitat pe scenă alte 12 familii pentru a le cinsti aşa cum se cuvine, pentru a le acorda o diplomă şi un cadou din partea Primăriei şi a primi aplauzele şi respectul din partea consătenilor pentru activitatea şi exemplul dat de-a lungul vieţii pentru tinerele generaţii.
Cu 67 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie, comuna Dorna Arini se poate lăuda ca fiind localitatea cu cele mai longevive familii din judeţ.
Organizatorii manifestării sunt Consiliul Local şi Primăria comunei Dorna Arini, Căminul Cultural “Savin Alexievici” din localitate şi Centrul Cultural “Bucovina” Suceava, prezentatorii festivalului fiind Doru Bighiu şi Tiberiu Groza.