Ieri, Muzeul de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni s-a redeschis pentru vizitatori. Primii oaspeţi au fost din Iaşi şi Bucureşti, după care au venit şi câţiva fălticeneni curioşi să vadă cum arată muzeul, după ce, timp de aproape zece ani, uşile acestuia au fost închise.
Lucrările de reparaţii şi modernizare au fost finalizate pe data de 25 mai 2012, dar potrivit obligaţiilor contractuale şi prevederilor legale referitoare la colecţiile de artă, muzeul s-a aflat într-o perioadă de stabilizare a microclimatului de trei luni, astfel încât operele de artă să fie expuse în condiţii optime.
Prin Proiectul „Repararea, reabilitarea şi modernizarea obiectivului de patrimoniu – Muzeul de Artă <Ion Irimescu> din municipiul Fălticeni”, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional 2007-2014, a fost restaurată clădirea principală a muzeului, au fost amenajate alei carosabile şi alei pietonale şi au fost achiziţionate dotări pentru expunerea patrimoniului: vitrine, rafturi de bibliotecă, mese pentru sala de studiu, mobilier de protocol, garderobă, banchete pentru vizitatori, echipamente audio-video, sistem de televiziune cu circuit închis.
În afara fondurilor alocate prin proiect, Primăria Fălticeni a finanţat din propriul buget achiziţionarea suporturilor de expunere a sculpturilor şi a altor dotări necesare.
Gheorghe Dăscălescu, directorul muzeului, a declarat: „Printr-un act generos, Ion Irimescu a dorit să ridice pe trepte înalte din punct de vedere spiritual localitatea, să devină un adevărat centru cultural. Muzeul adăposteşte 314 lucrări de sculptură ale maestrului Ion Irimescu şi peste 1.000 de desene. Biblioteca muzeului conţine 7.500 de volume de specialitate, multe dintre ele ediţii rare, şi 1.300 de discuri din vinilin conţinând o istorie a muzicii, pornind de la muzica din antichitate şi terminând cu muzica actuală”.
În cursul lunii septembrie, Primăria municipiului Fălticeni va organiza un eveniment public dedicat redeschiderii Muzeului de Artă “Ion Irimescu”.