Bolile de inimă, cancerul, afecţiunile pulmonare şi cele digestive sunt principalele cauze de deces în judeţ. Traumatismele şi otrăvirile, urmate de bolile aparatului genito-urinar ocupă celelalte locuri din topul bolilor de care mor sucevenii. Aşa arată un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, întocmit pentru primele şapte luni ale anului în curs şi dat publicităţii, recent, de directorul executiv adjunct medical al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu.
Potrivit documentului, în ianuarie-iulie 2012, în judeţ s-au înregistrat 4.514 decese, dintre care 2.930 au fost cauzate de bolile aparatului circulator, după cum urmează: hipertensiune arterială - 321, infarct miocardic - 311, alte forme de cardiopatie ischemică - 758, cord pulmonar cronic - 84, boli cerebro-vasculare - 700 (restul până la 2.930 de decese au fost provocate de alte boli ale aparatului circulator decât cele menţionate).
172 de decese prin traumatisme şi otrăviri în ianuarie-iulie 2012
Alte 750 de decese au fost cauzate de tumorile maligne, printre care 80 la nivelul stomacului, 125 la nivelul traheii, bronhiilor şi plămânilor, 40 la nivelul sânilor, 25 la nivelul colului uterin şi 55 la nivelul prostatei. Locul trei în topul bolilor care îi omoară pe suceveni sunt cele ale aparatului respirator, cu 187 de decese, dintre care 92 prin bronhopneumopatie obstructivă cronică, iar 74 prin pneumonie.
Locul patru în statistica neagră întocmită de DSP este ocupat de bolile aparatului digestiv, cu 239 de decese în primele şapte luni ale acestui an, printre care 151 prin ciroză, trei prin hepatită cronică şi şapte prin ulcer. Urmează traumatismele şi otrăvirile, cu 172 de decese în ianuarie-iulie 2012.
Alte 64 de decese au fost cauzate de afecţiunile uro-genitale.
În primele şapte luni ale anului, din totalul de 4.514 decese, 33 au fost cauzate de bolile infecţioase şi parazitare, printre care tuberculoza (17 din cele 33 de decese au fost cauzate de TBC, restul fiind provocate de alte boli infecţioase sau parazitare).
Majoritatea deceselor, la persoanele de 65 de ani şi peste
Totodată, au fost înregistrate 13 decese prin diabet zaharat, şapte prin tulburări mintale şi de comportament şi 40 prin boli ale sistemului nervos. În acelaşi timp, au fost consemnate şase decese ca urmare a unor malformaţii, două din cauza unor boli ale sistemului articular şi muşchiului, unul din cauza unor afecţiuni ale pielii şi ale ţesutului celular subacut, precum şi 16 decese produse în preajma naşterii.
În cazul a 52 de decese nu a putut fi stabilită cauza exactă.
În ianuarie-iulie 2012, 2.742 din totalul deceselor au fost consemnate la domiciliu, iar restul la spital (698) sau în alte situaţii (128). De asemenea, 3.568 dintre decese au fost înregistrate la persoanele de 65 de ani şi peste.
(25 aug 2012, 17:02:55
CINE VA EXECUTA ACESTE FORAJE,TOT CEI CE ASCUND ADEVARUL DE ANI BUNI???
DESPRE INJECTAREA SUBSTANTELOR SI DESEURILOR,CU AJUTORUL SONDELOR DE MARE ADANCIME,DESPRE CARE SE SMIORCAIA CHIAR ACTUALUL SUBPREFECT,IN2006,NU POMENITI NIMIC???NU MAI REVIN AUPRA PERIMETRELOR MINIERE NEECOLOGIZATE CA DEJA MI SE FACE SCARBA.SA N-AM PARTE DE INFO-CACANARII DE LA CENTRE LE DE RESURSE,INVECHITE,DEPASITE, RUSO-FONE,RUSO-FILE SI RUSO-SENILE!
UN WEEK-END NEPOLUAT!