Printr-un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană, E.ON Moldova Distribuţie continuă procesul de integrare a staţiilor de transformare a energie electrice în sistem SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition - Monitorizare, Control şi Achiziţii de Date)în localităţile Suceava, Fălticeni, Salcea, Frasin, Gura Humorului şi Rădăuţi.
Investiţia, în valoare de circa 45 de milioane de lei, vizează modernizarea şi integrarea în SCADA a 26 de staţii de transformare din Moldova, pe lângă cele din judeţul Suceava numărându-se şi staţiile de transformare din Bacău, Hemeiuşi, Glăvăneşti şi Oneşti - judeţul Bacău, Botoşani şi Hudum - judeţul Botoşani, Iaşi, Tg. Frumos şi Ţuţora - judeţul Iaşi, Roznov - judeţul Neamţ, Bârlad - judeţul Vaslui.
Finalizarea proiectului, martie 2015
Reprezentanţii E.ON Moldova Distribuţie au spus că, „demarată în luna iulie a acestui an, investiţia vizează instalarea şi integrarea de sisteme de monitorizare/control local şi la distanţă în 26 de staţii de transformare. Vor fi montate 508 terminale numerice pentru protecţie şi conducere, precum şi 118 întrerupătoare cu vid de 20 kV“.
În luna martie 2015, odată cu finalizarea proiectului implementat de E.ON Moldova Distribuţie, vor fi integrate în sistemul SCADA 79 de staţii de transformare dintre cele 133 aflate în zona de activitate a companiei.
„În valoare totală de 44,356 de milioane de lei, proiectul este finanţat atât din surse proprii ale companiei, cât şi din fonduri nerambursabile în valoare de 16,36 milioane de lei, provenite din Fondul European de Dezvoltare Regională, precum şi din contribuţia Guvernului României, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial <Creşterea Competitivităţii Economice>”, au explicat reprezentanţii E.ONMoldova.
Sistemul SCADA emite avertizări, iar dispecerii au posibilitatea de intervenţie rapidă
SCADA este un sistem automatizat care permite monitorizarea şi controlul în timp real a parametrilor tehnici de funcţionare ai sistemului de distribuţie. Astfel, în cazul unor disfuncţionalităţi în alimentarea cu energie electrică, sistemul SCADA emite avertizări, iar dispecerii au posibilitatea de intervenţie rapidă pentru readucerea sistemului de distribuţie la parametrii optimi prin comanda de la distanţă.
„E.ON Moldova Distribuţie va continua şi în anii următori strategia de dezvoltare prin derularea de noi proiecte de investiţii pentru asigurarea funcţionării şi exploatării în condiţii de siguranţă a reţelelor de distribuţie a energiei electrice, în vederea creşterii calităţii serviciilor oferite clienţilor”, au completat reprezentanţii E.ON.