August poate fi considerată, pe bună dreptate, luna căsătoriilor, pentru că acum se înregistrează cele mai multe solicitări de acest gen la primărie, în vreme ce bisericile şi restaurantele sunt de asemeni la mare căutare.
Canicula nu pare să-i afecteze deloc pe cei care au de gând să-şi întemeieze o familie, pentru că cele mai călduroase luni ale anului sunt şi cele mai aglomerate în nunţi şi cununii civile.
Astfel, în luna iulie, la Primăria Suceava au fost oficiate 143 de căsătorii, dar august se anunţă a fi şi mai „aprigă”, cu 116 căsătorii oficiate până acum de ofiţerul stării civile şi alte 51 programate să aibă loc în următoarele zile.
Cererile sunt atât de multe încât, de multe ori, ofiţerul stării civile abia mai are timp să respire, între două cununii civile.
“Încercăm să rezolvăm cât mai multe solicitări în timpul săptămânii, dar cele mai multe cereri le primim pentru zilele de la finele săptămânii. Pentru sâmbăta aceasta deja avem cereri pentru 24 de oficieri de cununie civilă, dar săptămâna trecută am avut 26 într-o singură zi şi încă 15 a doua zi, duminică”, povesteşte Tatiana Maxim, şefa Serviciului de Stare Civilă din cadrul Primăriei Suceava.
Căsătoriile din această perioadă a anului depăşesc cu mult în număr pe cele de după postul Paştelui, care este de asemeni o perioadă de vârf.
Una dintre explicaţii o reprezintă numărul mare al celor care vin de la muncă, de afară, pentru a se căsători aici, chiar dacă după aceea se întorc la muncă peste hotare.
“Cât îi lumea asta de mare şi la câţi oameni sunt în ea, tot români cu români se întâlnesc în afară şi decid să-şi unească destinele. Nu am mai avut de mult căsătorii mixte, adică români cu alte naţionalităţi”, remarcă Tatiana Maxim.
Culmea e că, deşi au atât de mult de muncă în această perioadă a anului, iar sâmbetele şi duminicile şi le petrec la serviciu, unind destinele a sute de tineri, cei de la Starea Civilă nu sunt plătiţi pentru munca prestată. Sâmbetele şi duminicile pe care le petrec oficiind cununie duză cununie nu sunt considerate zile lucrătoare, aşa că vin să-şi facă treaba în timpul lor liber.
Sezonul nunţilor, adică perioada în care au loc nunţi aproape cât pentru tot restul anului, începe din luna iulie şi durează cam până la jumătatea lunii septembrie, după care numărul solicitărilor începe să scadă simţitor.
Perioada de aur pentru “industria” nunţilor
Sezonul nunţilor este mană cerească şi pentru cei care au făcut o adevărată industrie din serviciile puse la dispoziţia celor ce îşi unesc destinele. De la cei care realizează invitaţiile de nuntă, cameramani, fotografi, DJ sau trupe de muzică, la cei care le pun la dispoziţie sala, meniul de nuntă sau decoraţiunile, cu toţii au acum o perioadă benefică, în care, dacă au un renume bun, au atât de multe cereri de nu le pot onora.
Cam acelaşi lucru se întâmplă şi la restaurante, care sunt de multe ori rezervate chiar şi cu un an înainte de nuntă.
Pentru a mulţumi cât mai multă lume, unele restaurante folosesc toate spaţiile pe care le au la dispoziţie, ţinând chiar şi câte trei nunţi într-o noapte.
Problema e că lumea nu prea mai vine la nunţi cum venea altă dată, mărturiseşte administratorul Restaurantului Zamca, Gheorghe Filipciuc.
“Sunt nunţi care se anunţau de 320 de persoane şi la care au fost prezente abia vreo 160. Mai prieten le e cel care le spune că nu vine decât cei care îi pun pe miri la cheltuială cu meniuri şi apoi nu vin la nuntă”, a spus Gheorghe Filipciuc.
Cu toată concurenţa pentru găsirea unui loc de nuntă, există şi cazuri în care restaurantul rămâne gol, chiar în această perioadă. Aşa s-a întâmplat la finele săptămânii trecute, când o nuntă programată a fost anulată cu scurt timp înainte de a avea loc.
Numărul căsătoriilor, în scădere de la un an la altul
De la un an la altul, numărul căsătoriilor oficiate pe teritoriul municipiului Suceava este în scădere. Dacă în 2007 au fost oficiate 1.132 de căsătorii, în anul 2008 – 1.068 de căsătorii, în 2009 – 960 de căsătorii, în 2010 – 840 de căsătorii, anul trecut, în 2011, au fost doar 839 de căsătorii. Nici măcar bonusul de 200 de euro care se dădea tinerilor căsătoriţi până în 2010 nu a influenţat acest curent negativ, de scădere a numărului de cupluri care spun “Da!” în faţa ofiţerului stării civile.