Multe dintre bolile infecţioase şi parazitare au înregistrat o creştere la nivelul judeţului sau se menţin la aceleaşi cote ridicate, se arată într-o statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava şi dată publicităţii ieri, de directorul adjunct medical al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu.
Potrivit raportului întocmit pentru intervalul ianuarie-iulie 2012, au cunoscut o curbă ascendentă afecţiuni precum meningita virală, varicela, rubeola, rujeola, mononucleoza infecţioasă şi salmoneloza. Pe de altă parte, afecţiuni ca angina cu streptococ sau scarlatina rămân la aceleaşi valori crescute. Printre bolile care se încadrează în limite normale sunt meningita TBC şi boala diareică acută. Un număr redus de îmbolnăviri se constată la dizenterie, febră Q, oreion, echinococoză.
Angina cu streptococ sau scarlatina rămân la aceleaşi valori crescute
Astfel, în primele şapte luni ale anului, meningita virală a afectat 273 de persoane, în timp ce varicela a afectat 797 de persoane. În acelaşi interval, rubeola a făcut 761 de victime, iar rujeola 533.
În perioada de referinţă, de salmoneloză s-au îmbolnăvit 20 de persoane, iar de mononucleoză infecţioasă 23 de persoane. În ianuarie-iulie 2012, scarlatina a afectat 60 de suceveni, în timp ce angina cu streptococ a fost depistată la 198 de oameni. În intervalul menţionat, conjuctivita virală a afectat 594 de persoane, boala diareică acută – 1.249, infecţia cu E.coli – 54, enterita cu rotavirus – 35, iar giardioza – 165.
În ianuarie–iulie 2012, au mai fost consemnate 41 de cazuri de gripă, 37.135 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 11.647 de infecţii acute ale căilor respiratorii inferioare şi 6.520 de pneumonii virale.
Bolile care se încadrează în limite normale
În perioada de referinţă, infecţiile pneumococice şi meningita TBC au făcut câte trei victime, în timp ce oreionul şi reacţiile adverse după vaccin au fost depistate la câte două persoane. În primele şapte luni ale anului, boala Lyme a fost consemnată în opt cazuri, echinococoza în două, iar febra Q într-un caz.
În perioada menţionată, de hepatită B s-au îmbolnăvit patru suceveni, tot atâţia oameni fiind diagnosticaţi şi cu hepatită C. În ianuarie-iulie 2012, de leptospiroză s-au îmbolnăvit patru persoane, în timp ce diagnosticul de dizenterie a fost pus la o singură persoană. Şi sifilisul recent a făcut victime în primele şapte luni ale anului, afecţiunea fiind depistată la 27 de persoane, în timp ce diagnosticul de sifilis tardiv a fost pus în nouă cazuri. Alte 25 de persoane au fost depistate cu infecţii gonococice.