Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 22 aug 2012 - Anul XVII, nr. 195 (5100)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   20 imagini |   ø fişiere video

Concluzii

Festivalul Naţional al Păstrăvului, cronica unei ediţii de succes

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 15-19 august, în comuna muzeu Ciocăneşti s-au desfăşurat Zilele Comunei şi cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Naţional al Păstrăvului.

Zilele Comunei au început miercuri, 15 august, când sătenii dar şi numeroşi turişti, după ce au participat la Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, şi-au dat întâlnire pe platoul pensiunii Melios la tradiţionalul borş de peşte şi la un spectacol folcloric cu ansambluri şi solişti din ţară, dar şi din Republica Moldova.

 

Descoperă frumuseţile Muntelui Suhard

Ziua de joi, 16 august s-a desfăşurat sub genericul „Descoperă frumuseţile Muntelui Suhard”. Localnici, dar şi turiştii aflaţi în Ciocăneşti au desfăşurat cu sprijinul primăriei ecologizarea şi populare cu puiet de păstrăv a pârâului Recele, au refăcut o parte din marcajele spre obiectivele turistice din Muntele Suhard şi Muntele Capra cu opriri la Mănăstirea „Sfântul Ştefan cel Mare”, Mănăstirea „Sfânta Cruce”, popasuri mai lungi la Stâna turistică „Borcutu” şi Stâna „Şfeţărie”, unde toţi participanţii la activităţile de marcare a traseelor au fost întâmpinaţi cu mâncăruri preparate la stână.

În cadrul seminarului „Plutele pe Bistriţa Aurie, ocupaţie străveche a ciocăneştenilor”, oficialităţile locale prezente au tras concluzia că plutăritul poate atrage turiştii la Ciocneşti, nu numai în perioada Festivalului Păstrăvului.

Seara, pescarii care au participat la Concursul de pescuit la păstrăv, cei care au urcat pe munte la activităţile de ecologizare, turiştii şi localnicii s-au prins în horă, în jurul focului de tabără, împreună cu membrii Ansamblului Folcloric „Dorna Dorului” şi ai formaţiei „Nemuritorii”.

 

„Bucuriile Bistriţei Aurii” - plutăritul şi pescuitul

Vineri, 17 august, pe lângă Concursul de pescuit la păstrăv desfăşurat sub sloganul „Bucuriile Bistriţei Aurii”, la „Podul Negru” – Botoş s-a desfăşurat un concurs de găurire a buştenilor pentru plută, câştigat de Costel Naeu din Bucureşti, Mugurel Gervan din Ciocăneşti ocupând locul II, iar bucureştenul Filip Iorgu locul III.

Cei care nu au mai prins un loc pe plută, au luat barca pneumatică de la Oiţa şi au ajuns la Ciocăneşti. Dorna – Adventure a organizat mai multe curse de river-rafting pe Bistriţa Aurie, de la Oiţa la Ciocăneşti, dar şi traversări cu tiroliana.

În cadrul spectacolului „Puterea vârstei exprimată prin muzică”, pe scena de pe platoul pensiunii Melios din Ciocăneşti au evoluat Corul „Lacrimoza” al Liceului „Mihail Berezolschi” din Chişinău, „Mihai Rusu şi colegii” din Ciocăneşti, Grupul folk „Crenguţă de brad” din Şaru Dornei, seara încheindu-se în jurul focului de tabără cu un recital extraordinar al lui Vasile Şeicaru.

 

Pescari norocoşi şi păstrăvării performante

Sâmbătă a continuat concursul de pescuit la păstrăv, dar şi plimbarea cu pluta pe Bistriţa Aurie. Expoziţia şi concursul gastronomic cu preparate din păstrăv după reţete tradiţionale „Păstrăvul – provocare şi bucurie pentru bucătarii iscusiţi”, a reunit pensiunile din comună, din zona Vatra Dornei, dar şi pe cei mai iscusiţi bucătari în prepararea păstrăvului.

Concursul naţional de pescuit la păstrăv a fost organizat de Clubul Rotary – Vatra Dornei, iar spre seară, înainte de recitalul solistei Andreea Bălan, a avut loc festivitatea de premiere a concursului local de pescuit la păstrăv, a concursului naţional de pescuit la păstrăv 2012, a concursului gastronomic cu preparate din păstrăv şi a celei mai frumoase şi performante păstrăvării din comună.

La Concursul local de pescuit, cei mai buni pescari au fost desemnaţi Petrică Moroşan, Peter Cântea şi Toader Rusu, aceştia calificându-se în finala Concursului naţional de pescuit la păstrăv. După o luptă strânsă, departajările făcându-se la milimetru pentru lungimea peştelui şi la gram în ceea ce priveşte greutatea, primele trei locuri la Concursul de pescuit naţional la muscă artificială au fost ocupate de Ovidiu Rebengiuc, Valerian Rebengiuc şi Nelu Popovici. Cea mai frumoasă păstrăvărie îi aparţine lui Constantin Ţurcanu, iar „Cea mai performantă păstrăvărie” este a Elenei Novac, care a ocupat locul I, Spiridon Şcheul situându-se pe a doua poziţie.

Andreea Bălan a cântat peste o oră şi jumătate cele mai cunoscute piese din repertoriul său, surpriza pregătită pentru participanţii la Festival fiind Petrişor Ruge, dansatorul cu care Andreea a participat şi la ediţia internaţională a concursului „Dansez pentru tine”.

 

Cele mai frumoase costume populare

Duminică, după oficierea Sfintei Liturghii, ciocăneştenii şi turiştii au participat la popularea cu puiet de păstrăv a râului Bistriţa Aurie, după care i-au aşteptat şi cinstit pe plutaşi. Au fost premiaţi Vasile Morari, Dumitru Şcheul, Vasile Raia, Vasile Savu, Dumitru Crăciun, plutaşi care s-au implicat în organizarea călătoriilor pe Bistriţa.

La pensiunea Melos a avut loc concursul „Originea frumosului din valea Bistriţei Aurii”, în care tineri şi vârstnici s-au întrecut în prezentarea celor mai frumoase şi mai autentice costume populare tradiţionale.

Minorica Dranca, managerul Muzeului de Etnografie Vatra Dornei, şi Petre Horvat, de la Centrul Cultural „Bucovina”, au jurizat concursul de costume populare, direct pe plută, punctând originalitatea straielor, dar şi modul în care participanţii au ştiut să le prezinte. Deşi au apreciat toate costumele populare, în final, juriul i-a declarat câştigători pe Ion Popovici, Fina Pascari, Traian Cosmin Iacoban, Laura Niculiţă şi Luminiţa Niculiţă. Nici cel mai tânăr participant, Carol Novac, în vârstă de 4 ani, nu a fost uitat de juriu, aflându-se şi el pe lista celor care au urcat pe podiumul de premiere.

A urmat un spectacol folcloric în care au evoluat Alexandru Brădăţan, Angelica Flutur, Pamfil Roată, Ansamblul Folcloric „Bistriţa Aurie” din Ciocăneşti, condus de Pantilimon Lupescu, Directorul Casei de Cultură “Florin Gheucă”, Ansamblul Folcloric „Kozaciok” din Bălcăuţi, care a dat o pată de culoare prin dansurile ucrainenilor, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Dornelor” al Clubului Copiilor şi Elevilor din Vatra Dornei.

Aprecierea spectatorilor au primit-o prin îndelungi aplauze şi tinerele voci Ana Maria Chiloti, din Ciocăneşti, Miruna Gabriela Ţăran, din Iacobeni, şi Elisabeta Olexiuc, din Cârlibaba.

În pauzele dintre evoluţiile artistice ale formaţiilor invitate a avut loc premierea celor mai frumoase costume populare tradiţionale, premierea sârguincioşilor din cea mai frumoasă gospodărie tradiţională, gospodarii cu cea mai frumoasă grădină cu flori.

Conform aprecierilor juriului, „Cea mai frumoasă grădină cu flori” îi aparţine Irinei Ţăran,

„Cea mai frumoasă casă nouă cu motive tradiţionale” este a Despinei Alboi, „Cea mai frumoasă casă renovată cu motive tradiţionale” aparţine lui Gheorghe şi Irinei Tomoiagă. Un trofeu al festivalului i-a fost înmânat Olguţei Mihalciuc, care a făcut borşul de păstrăv apreciat de toţi oaspeţii festivalului, iar pensiunea Dafina a primit Premiul pentru „Coşul Gospodarului”.

 

Fostul primar Gheorghe Tomoiagă, răsplătit pentru ediţiile anterioare ale festivalului

Primarul Radu Ciocan i-a acordat un trofeu special, altul decât cel al festivalului, realizat de sculptorul Toader Ignătescu, fostului primar Gheorghe Tomoiagă, pentru iniţierea acestui festival, dar şi pentru organizarea primelor opt ediţii, „care au făcut un brand din această manifestare”, după cum a precizat actualul primar. La rândul său, Gheorghe Tomoiagă s-a arătat plăcut surprins de trofeu, precizând însă că-l va păstra la Muzeul din Ciocăneşti, pentru că este “al tuturor ciocăneştenilor care au pus umărul la organizarea evenimentului ajuns la a noua ediţie”.

Spectacolul a fost încheiat de Ansamblul “Arcanul” din Fundu Moldovei, alături de solistele Daiana Ivaşcu şi Laura Erhan.

Seara, opt plăieşi cu făclii au coborât pe „Drumul Tătarilor” pentru a aprinde focul de tabără. Primarul Ciocan le-a mulţumit celor care s-au implicat în buna derulare a ediţiei de anul acesta, localnici, autorităţi, turişti, adresându-le tuturor invitaţia de a reveni la anul pentru ediţia jubiliară, cea de-a X-a.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Naţional al Păstrăvului, cronica unei ediţii de succes.
 Vizualizări articol: 1554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Festivalul Naţional al Păstrăvului, cronica unei ediţii de succes5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei