Mai puţin de 1% dintre culturile agricole şi păşunile din judeţul Suceava care au fost afectate de calamităţile produse de secetă, grindină şi vijelii au fost asigurate. Potrivit prefectului judeţului Suceava, Florin Sinescu, dintr-o informare pe care Direcţia pentru Agricultură Suceava a transmis-o Prefecturii, 1.765 de hectare din cele 307.584 de hectare afectate de secetă, grindină şi vijelii, adică 0,57%, au fost asigurate împotriva calamităţilor.
De precizat că Florin Sinescu a anunţat anterior că în judeţul Suceava au fost afectate 14 tipuri de culturi agricole şi furajere, porumb, cartof, soia, floarea soarelui, fasole, legume, sfeclă de zahăr, lucernă, trifoi, etc. Prefectul a spus că seceta a afectat culturile agricole de pe 300.990 de hectare, precum şi livezile pe rod de pe 2.732 de hectare.
El a mai spus că dintr-o producţie planificată de 4.454.573 de tone de pe suprafeţele cu culturi agricole şi furajere se estimează că se va obţine o producţie de 2.049.103 tone, însemnând aproximativ 46% din producţia planificată. În ceea ce priveşte livezile pe rod, dintr-o producţie planificată de 35.210 tone de fructe, producţia estimată se ridică la 21.126 tone de fructe, adică 60%. Cele mai afectate de secetă au fost culturile de cartof, în proporţie de aproximativ 60%, soia, floarea soarelui şi sfeclă de zahăr, în proporţie de circa 55%.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că 7.810 de hectare de culturi agricole şi furajere au fost afectate în totalitate de secetă, grindină sau vijelii.
Prefectul judeţului a ţinut să precizeze că având în vedere situaţiile prezentate anterior, a făcut demersuri pentru acordarea unui sprijin cultivatorilor din judeţ, persoane fizice şi juridice, în vederea înfiinţării unor culturi pentru toamna anului 2012.