Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 aug 2012 - Anul XVII, nr. 194 (5099)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Îngrijorare

Peste 40.000 de molizi bătrâni de jumătate de secol, atacaţi de gândaci

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 40.000 de molizi din judeţul Suceava sunt atacaţi de gândacul de tulpină Ips duplicatus, o insectă de dimensiuni foarte mici, care duce la uscarea copacilor în câteva luni. Dezvoltarea dăunătorului a fost favorizată de secetă, iar „victimele” sunt molizi care au fost plantaţi în anii 1965-1970 în afara arealului natural.

Directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a declarat, ieri, că este vorba despre păduri de molid înfiinţate în urmă cu 50 de ani printr-un program de extindere a răşinoaselor în afara arealului natural. Monitorizarea efectuată de comandamentele de criză înfiinţate la nivelul Direcţiei Silvice şi al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) arată că până acum sunt infestaţi 43.000 de molizi din zonele Marginea, Solca, Pătrăuţi, Adâncata şi Dolhasca - Fălticeni. Concentrat, suprafaţa ar însemna câteva zeci de hectare

Potrivit directorului Ciobanu, împotriva Ips duplicatus nu se pot folosi insecticidele clasice de genul curselor feromonale Atratyp sau arbori-cursă, deoarece acestea nu sunt omologate pentru acest tip de dăunător, iar pădurile din judeţul Suceava sunt certificate Forest Stewardship Council (FSC) din punct de vedere al practicilor de management forestier. În păduri certificate FSC folosirea insecticidelor neomologate este interzisă.

 

Arborii din pădurile naturale de molid nu sunt afectaţi

„Prima măsură pe care o luăm este monitorizarea focarelor, apoi doborârea arborilor bolnavi şi cojirea scoarţei. Este o problemă îngrijorătoare pentru noi”, a spus Ciobanu.

Situaţia este cunoscută şi analizată de specialişti ai Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP), ai Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice şi de la Facultatea de Silvicultură.

Direcţia Silvică Suceava a solicitat RNP modificarea normativelor în vigoare pentru ca aceste păduri de molid din afara arealului să fie exploatate, iar pe terenurile respective să se revină la tipul natural fundamental de pădure.

Molizi bolnavi se află atât pe domeniile statului, cât şi pe cele private, însă arborii din zonele unde această specie creşte natural nu au fost afectaţi.

Problema infestării molizilor cu Ips duplicatus a fost discutată, ieri, şi în şedinţa Consiliului Judeţean Suceava, iar preşedintele Cătălin Nechifor a precizat că sunt deja formate „comandamente de criză” pentru a controla şi limita răspândirea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 40.000 de molizi bătrâni de jumătate de secol, atacaţi de gândaci.
 Vizualizări articol: 1488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 4 voturi
Peste 40.000 de molizi bătrâni de jumătate de secol, atacaţi de gândaci3.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(21 aug 2012, 14:17:12
Hai cu tunu......
43.000 de molizi cam cat material lemnos inseamna?
2.   CONFIRMARE trimis de
(21 aug 2012, 17:55:46
MOTIVE DE JAF SILVIC,SUNT DESTULE.ATENTIE LA PADURILE GRANICERESTI CARE DISPAR,DOAR PTR CA NISTE ,,HOITURI BOLSEVICE'' SA-SI PASTREZE FUNCTIILE.......
3.   COMPLETARE trimis de
(21 aug 2012, 17:58:04
AMINTITI SI DE BOLILE CRONICE ALE ARBORILOR:
-FLUTURCITA,NICHIFOREALA,SOLOV SAU CIOBANIADA!!!!!
4.   Minciuna urmata de jaf trimis de
(21 aug 2012, 23:44:01
Cred ca se pregateste un jaf ce vrea sa para legal, pentru a trimite lemnul la Egger, lemnul valoreaza in jur de 5-600000 euro.
Directia silvica pana acum nu s-a sesizat ca lemnul este atacat? padurarii, tehnicienii , sefii de ocoale nu au vazut nimic pana acum?
Ei nu lucreaza in padure?
5.   Trebe sa manance si gura lor trimis de
(22 aug 2012, 10:08:30
ce au astia cu saracii gandacei?nu trebuie sa manance si ei?iar nesimtitii astia de la silvic vor sa le ia mancarea de la gura.sau...nu cumva si astia de la silvic sunt cu "foamea"-n glanda?raised eyebrows hai sa fim seriosi.ei isi fac datoria si vor sa apere patria de "micii teroristi"(asa-i domnu' romega?). nu-i mai acuzati atat de jaf.
hai sictir...glumeam!! HA,HA, HAA...ce imi plac glumele mele !!! (pacat ca nu se poate pune si intonatia)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei