O suceveancă din satul Dănila, comuna Dărmăneşti, vindecă inimile italienilor, ca medic cardiolog, la Spitalul Central din Rimini, oraş de pe riviera italiană la Marea Adriatică, situată în NE Italiei, şi inimile bucovinenilor, ca solistă de muzică populară. Tatiana Perhinschi a participat sâmbătă, 11 august, la sărbătoarea satului Dănila, unde, spre surprinderea tuturor, care nu-i cunoşteau pasiunea pentru folclor, a susţinut şi un recital de muzică populară, fiind îndelung aplaudată.
Drumul de la Dănila, la Oradea
La 42 de ani, Tatiana se consideră un om împlinit. Cu modestie, cu multă muncă, dăruire, dragoste, a reuşit să-şi facă o carieră în Italia, ca medic cardiolog. „Cardiologul vindecă inima omului, însă cântecul popular, vocea, glasul, prin care se transmit atât de multe sentimente curate, sincere, vindecă sufletul oamenilor. Poate de aceea încerc să le îmbin pe amândouă: muzica şi cardiologia”, ne-a spus Tatiana.
După primii ani de învăţământ la Dănila, anii de grădiniţă, cu educatoarea Viorica Cureleţ, pe care a revăzut-o cu drag după mulţi ani, la acest emoţionant eveniment, Tatiana ne-a povestit că a urmat Colegiul „Petru Rareş” la Suceava, promoţia 1989. A făcut, apoi, o şcoală de tehnică dentară şi chiar a profesat în acest domeniu o perioadă, la Suceava, după care a dat admitere şi a intrat la Facultatea de Medicină din Oradea.
A plecat pentru şase luni la specializare în Italia şi a rămas de tot
După primul an de medicină la Oradea, Tatiana s-a transferat la Facultatea de medicină din Iaşi, pentru a fi mai aproape de familie. A continuat studiile la Iaşi, în medicină generală, după care şi-a dat examenul de rezindenţiat la Bucureşti, pe care l-a luat cu maxim de puncte. A ales specializarea cardiologie, devenind, în anul 2003, „medic rezident de inimi”.
A lucrat ca medic rezident doi ani la Craiova, doi ani la Iaşi, după care, cu aprobare de la Ministerul Sănătăţii, a plecat pentru şase luni de specializare la un spital din Italia. „Am mers pentru şase luni, ca să-mi continui studiul pentru specializarea pe care mi-am ales-o, cardiologie. Mi s-a propus să-mi prelungesc contractul, pentru că, fără modestie, românii care lucrează în afară, în sistemul sanitar, sunt foarte apreciaţi. Cu aprobarea părţii române, a Ministerului Sănătăţii, am prelungit contractul până la doi ani, după care am rămas, cu acte în regulă, la Infermi Rimini, unde mă simt apreciată şi împlinită din punct de vedere profesional”, ne-a povestit Tatiana.
Talent moştenit
La începutul anului 2004, Tatiana s-a căsătorit cu Doru Dumitru Perhinschi, absolvent al Facultăţii de Drept, sucevean, născut la Dărmăneşti, care de peste 15 ani lucrează în Italia, în domeniul hotelier.
În anul 2008, s-a născut şi fetiţa lor, Evelina, care de pe acum se vede „o mică vedetă”. Fiecare dintre soţii Perhinschi a mai fost căsătorit şi are câte un copil major. Dacă băiatul lui Doru Perhinschi, Eduard Cătălin, i-a călcat pe urme, a studiat tot Dreptul şi a ales să îşi facă o carieră în România, fiica cea mare a Tatianei, Ioana, locuieşte în Italia, este în anul III la un liceu de limbi străine, unde a intrat cu note foarte mari. „Era în clasa a VII-a când am luat-o cu noi în Italia, dar s-a adaptat foarte bine şi este un copil foarte talentat. În particular, ia ore de muzică, canto. A fost selectată şi face parte din Orchestra <Varieta> a lui Chicco Fabbri, din care mai fac parte şapte băieţi. Ioana cântă în limbile italiană, spaniolă, engleză şi, bineînţeles, română. După terminarea liceului, vrea să urmeze conservatorul”, ne-a povestit Tatiana Perhinschi.
Profesioniştii care i-au şlefuit glasul
Tatiana îşi aminteşte că atunci când locuia la Craiova şi o ducea pe Ioana la Palatul Copiilor, profesorul fetei i-a spus că „fiica o moşteneşte pe mamă. Aveţi o voce frumoasă, care trebui şlefuită”. A fost prima apreciere pe care a primit-o Tatiana din partea unei persoane abilitate.
În paralel cu anii de facultate şi rezidenţiat la Iaşi, Tatiana a urmat cursurile Şcolii de artă „Valeriu Poliakov” din Chişinău, la îndrumarea dirijorului Petre Neamţu.
Maestrul Petre Neamţu, director artistic şi prim-dirijor al Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chişinău, cu care Tatiana a realizat şi primul album discografic, care va fi lansat în această toamnă, este omul care a sădit în suceveancă sâmburele de încredere, că poate să cânte muzică populară şi că trebuie mereu să-şi şlefuiască glasul. Un rol important în dezvoltarea medicului cardiolog Tatiana Perhinschi ca artist, ca interpret de muzică populară, l-au avut şi profesorul Valeriu Vdovicenco, unul dintre cei mai titraţi profesori de canto din Republica Moldova, dar şi interpreta Silvia Goncear, câştigătoarea Concursului “Crizantema de Aur”, ediţia 2008.
Pregăteşte primul album muzical
Prima apariţie în faţa publicului a Tatianei a fost anul trecut, la Suceviţa, la un eveniment prilejuit de Conferinţa Internaţională de Psihologie, sub auspiciile Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde, acompaniată de Orchestra Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, a interpretat trei piese: „Supărarea-i boală grea”, „Sărut mâna naşilor” şi „M-a făcut mama isteaţă”, piese ale căror versuri sunt scrise de medicul cardiolog, în momentele în care încercările vieţii au făcu-o mai sensibilă, mai profundă. Aplauzele de după recital au surprins-o în mod plăcut şi i-au dat curaj să meargă mai departe cu căutările ei în lumea muzicii populare adevărate.
La Dănila, la sărbătoarea prilejuită de împlinirea centenarului şcolii, Tatiana a interpretat câteva din piesele personale care se vor regăsi în albumul ce urmează a fi lansat pe piaţă, piese cu un puternic mesaj emoţional, care i-au asigurat succesul. Publicul s-a bucurat de prezenţa Tatianei Perhinschi pe scenă, dovedindu-i, prin aplauze, că are un cuvânt de spus în muzica populară.
Pentru CD-ul de debut, care va apărea pe piaţă în cel mult o lună şi jumătate şi va fi lansat la Suceava, în emisiunea realizată de interpretul Sorin Filip, „Paşi prin Bucovina”, Tatiana a ales deja 17 piese, orchestrate de maestrul Petre Neamţu şi Orchestra de muzică populară „Folclor”. Printre acestea se regăsesc şi câteva piese a căror linie melodică este semnată de Alexandru Havriliuc, artist instrumentist de excepţie din Bucovina.
„Am simţit că lumea mă iubeşte şi că pot să fac o muzică pe placul celor care o ascultă”
Pentru suceveanca Tatiana Perhinschi familia este pe primul plan, apoi profesia, cea de medic specialist – cardiolog la Spitalul Central din Rimini. „Pun foarte mult suflet în tot ceea ce fac. Atunci când nu poate vindeca medicul, vindecă omul, cu o vorbă bună, cu muzica sa, cu o privire caldă, cu tot ce este bun, curat, neprefăcut. Pot spune că sunt credincioasă şi Dumnezeu mi-a oferit foarte mult în viaţă. Pasiunea pentru muzică, glasul cu care m-a înzestrat Bunul Dumnezeu cred eu că sunt un plus, ceva care să mă facă şi mai mult să fiu alături de oameni, în mijlocul lor, să-i vindec atunci când au sufletul încărcat. Dacă ai credinţă, poţi face pasul spre mai departe, cum am făcut şi eu. Dacă eu am reuşit, vreau să-i ajut şi pe alţii să reuşească. Încerc timid să păşesc în lumea muzicii populare nu pentru bani, ci pentru că am simţit că lumea mă iubeşte şi că pot să fac o muzică pe placul celor care o ascultă”, ne-a povestit „doctorul de inimi şi de suflet” Tatiana Perhinschi.
(18 aug 2012, 12:38:20