În cea de-a doua zi a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, ediţia a VI-a, ieri, Cetatea Sucevei a fost însufleţită de domni şi domniţe graţioase, frumoase prinţese, dar şi cavaleri prinşi în lupte încrâncenate, jonglerii cu steaguri, dresură cu cai, dansuri ţigăneşti, spectacol cu foc, prezentare de arme. Din tabloul medieval nu au lipsit zgomotul salvelor de tun, pe înserat, zăngănitul săbiilor, domniţele cu cosiţe brune sau blonde care îşi purtau cu cinste straiele vechi, pentru a fi văzute, fotografiate, admirate de toată lumea, dar nici toboşarul Cetăţii Sighişoara, care, însoţit de garda cetăţii, un străjer şi câteva domniţe, a anunţat marele eveniment, trei zile de festival în Cetatea Sucevei.
„Lume, lume... Să ştie tot natul! Porţile cetăţii se deschid. Bine aţi venit în Cetatea Sucevei (bate toba). Am zis! Adjudecat! Facem să fie bine (bate toba). Nu uitaţi, vorbele bune nu strică niciodată dinţii! Am zis (bate toba)”. Dorin Stanciu, de profesie artist plastic, de meserie toboşar, este pentru patru zile sufletul Cetăţii Suceava.
Ion Lungu: Sperăm să avem o cetate frumoasă, reabilitată, care să rivalizeze cu Sighişoara
În jurul orei 17:30, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a dat citire zapisului prin care anunţa deschiderea oficială a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, ediţia a VI-a.
Prezent la eveniment, primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus: „Bun venit la Suceava tuturor ostaşilor, templierilor. Aşa cum puteţi observa, avem şi noi la Suceava deja o tradiţie. Este a şasea ediţie a Festivalului de Artă Medievală şi vrem să continuăm. Cred că deja este un nivel cultural care depăşeşte graniţele judeţului, ale oraşului. Este un eveniment de nivel naţional. Ne pare rău că nu este pusă la dispoziţie întreaga cetate. Aşa cum se ştie, noi, Primăria Suceava, am demarat, însă, din anul 2006, un proiect de reabilitare şi consolidare a Cetăţii de Scaun. Acest proiect se va finaliza în perioada 2014 – 2015, când sperăm să avem o cetate frumoasă, reabilitată, care să rivalizeze cu cetăţile din Transilvania, zona Braşovului, în mod deosebit cu Sighişoara”.
La eveniment au fost prezenţi şi Constantin Harasim, subprefect al judeţului Suceava, şi Alexandru Rădulescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.
Proiectul „Perlele Medievale”
Edilul Sucevei a completat că „la nivelul zonei noastre, a Moldovei, am iniţiat un proiect destul de interesant <Perlele Medievale>, şi aici avem o colaborare cu Cetatea Hotin din Ucraina şi cu Cetatea Soroca din Republica Moldova. Este un proiect care va fi pus în practică în perioada următoare, şi eu sunt convins că la ediţia viitoare vom putea avea o manifestare mult mai amplă, având în vedere că vom avea posibilitatea să achiziţionăm şi recuzită prin acest proiect, în aşa fel încât să fim cât mai dotaţi şi să avem un eveniment cât mai frumos la Suceava. Vă urez o şedere plăcută, un festival reuşit şi tot sprijinul din partea Primăriei Suceava şi a mea, personal”.
Cu aproape 40 de participanţi mai mulţi decât anul trecut
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a spus că în acest an la festival sunt 177 de participanţi, cu aproape 40 mai mulţi decât anul trecut. Chiar dacă o parte din cetate nu este accesibilă publicului şi spectacolelor, organizatorii au lărgit aria manifestărilor, multe dintre ele desfăşurându-se la Muzeul Satului Bucovinean.
„Anul acesta sunt trei prezenţe noi la Suceava: Garda de Sighişoara, Grupul Lupus Dacus Arad şi Şoimii de Argint, din Oradea. De la ediţie la ediţie, noi am încercat să aducem tot mai multe trupe. Cred ca am reuşit. Fiecare ediţie a avut ceva nou”, a completat Ursu.
Noutate: luptă neregizată între păgâni şi creştini
Anul acesta, ca element de noutate, după deschiderea oficială a Festivalului Medieval, a avut loc o luptă neregizată, între creştini şi păgâni, păgânii încercând să intre în cetate, creştinii apărând poarta cetăţii. Protagoniştii luptei au fost de fapt cavalerii de la toate trupele aflate în cetate. „Ideea nu mi-a aparţinut. Le-a aparţinut lor, cavalerilor, şi noi nu am putut să spunem nu”, a completat Emil Ursu.
Tot aseară, în Cetatea de Scaun au avut loc spectacole, turniruri, teatru, muzică medievală, iar după ora 20:30, s-au desfăşurat spectaculoase jonglerii cu focuri, aşa-zise artificii medievale, pe placul publicului.
Încântaţi de festival
Printre turişti, am întâlnit şi câţiva pensionari din Turda, care, aflându-se într-o excursie organizată prin Bucovina, au aflat cu plăcere de Festivalul Medieval şi au vrut să ia parte, preţ de câteva ore, la eveniment. „Îmi place mult. Este un element de noutate”, ne-a spus una dintre turiste. „Spre surprinderea noastră, am ajuns la un festival foarte interesant. Ne impresionează costumele de epocă, mai ales că au patina arhaică, nu strălucesc cum ar fi strălucit pe trupurile domniţelor de atunci. Cu atât este mai mare farmecul acestui eveniment”, a completat Rodica Stoianovici, 66 de ani, din Turda.
Dans ţigănesc
Un moment de culoare, apreciat şi aplaudat îndelung de spectatorii aflaţi în Cetatea de Scaun a Sucevei, a fost momentul coregrafic, dans ţigănesc, realizat de artişti ai Ansamblului „Ciprian Porumbescu” Suceava. Cu fuste viu colorate, pe ritmuri ţigăneşti, dansatorii suceveni au jucat de mama focului, ridicând colbul sub bătăile tălpilor. Şi dresajul cu cai, un show Vali Vasilescu Production, desfăşurat în Şanţul de Apărare al Cetăţii, a fost aplaudat de spectatori, la fel ca şi evoluţia Ordinului Cavalerilor argotici (Argotica) – Jonglerii cu Steaguri.