Măriri de salariu, dar şi reduceri de personal, acestea sunt rezultatele parţiale ale negocierilor dintre ortacii de la mina de uraniu de la Botuşana – Crucea şi conducerea Companiei Naţionale a Uraniului. Aşa cum s-a stabilit în urmă cu două săptămâni, la Botuşana au sosit ieri şefii de la Bucureşti. În afara lui Sorin Găman, director în Ministerul Economiei, în faţa minerilor a apărut şi Aurelian Voicu, noul director interimar al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU). Cei doi au negociat cu cei peste 300 de mineri care s-au adunat din nou pentru a-şi cere drepturile, iar discuţiile s-au dovedit extrem de dure. Totul a durat aproximativ cinci ore, de dimineaţă la 9.00 şi până după-amiază la 14.00.
Iniţial, minerilor le-a fost propusă o majorare salarială de 7-8%, dar cum oamenii nu au acceptat şi au ameninţat că se blochează din nou în subteran, aşa cum s-a întâmplat la începutul acestei luni, reprezentanţii patronatului au mai îndulcit tonul.
În final, s-a convenit ca ortacii să beneficieze de o creştere salarială de 15%, iar în plus să le fie majorat sporul de subteran cu 50 lei/lunar.
Aceasta ar fi partea plină a paharului, pentru că aceste eforturi financiare se vor regăsi în reduceri de personal. În această privinţă lucrurile sunt însă extrem de ambigue, o hotărâre clară nefiind pusă pe hârtie.
Într-o primă fază, în cursul acestui an, ar urma să plece din sistem salariaţii care îndeplinesc condiţiile de pensionare. Anul viitor, se preconizează disponibilizarea a circa 100 de ortaci, dar condiţiile acestor plecări nu sunt încă stabilite.
Trebuie spus că la Sucursala Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului lucrează în jur de 700 de oameni, dintre care 400 intră în minele din subteran.
Ortacii au stat blocaţi în mina de uraniu timp de 36 de ore
Tensiunile în rândul minerilor de la exploatările Botuşana şi Crucea au erupt pe data de 31 iulie. A doua zi, pe 1 august, pe fondul negocierilor eşuate dintre ortaci şi şefii CNU, oamenii au decis să se blocheze în mină. Au stat în condiţii extreme, cu apă de 20 de centimetri în galeria de acces în mină, fără hrană şi pe o temperatură care nu depăşea 10 grade Celsius.
Nemulţumirile minerilor erau legate în principal de nivelul de salarizare foarte scăzut, dar şi de condiţiile dificile în care îşi desfăşoară activitatea.
După 36 de ore de blocadă subterană, minerii au acceptat să renunţe la protest, după ce Sorin Găman, directorul din cadrul Ministerului Economiei trimis la faţa locului pentru a negocia cu greviştii, i-a convins că va încerca să găsească soluţii concrete la problemele ridicate până cel mai târziu pe 16 august.