O amplă lucrare de consolidare a digului râului Suceava, în zona din dreptul Bazarului, a fost demarată de mai bine de două săptămâni, refacerea liniei de apărare în caz de inundaţii efectuându-se pe o porţiune de 180 de metri.
Lucrarea necesită investiţii de peste un milion de lei, deocamdată jumătate din sumă fiind aprobată de Administraţia Naţională „Apele Române”, astfel că firma executantă, SC Construcţii Hidrotehnice Iaşi, lucrează la capacitate maximă.
Constructorii au realizat o deviere a cursului apei pentru a face posibilă lucrarea de refacere a digului, începând efectiv consolidarea.
Gheorghe Ghiuţă, dirigintele de şantier al lucrării din partea Administraţiei „Apele Române”, ne-a explicat, de la faţa locului, în ce constă lucrarea.
„Este o lucrare de consolidare a râului Suceava în urma inundaţiilor care constă într-o apărare de mal şi refacere de diguri, cu soluţii moderne şi tehnologii noi, cu geotextile, cu saltele, cu geocontainere, soluţii noi, moderne, tehnologie mai specială. Se lucrează în condiţii destul de grele, condiţii de gospodărire a apelor, în incintă, pentru a putea controla lucrarea şi calitatea ei”.
Consolidarea ar putea fi finalizată până în iarnă
Narcis Stanciu, maistru-şef de punct de lucru din partea SC Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi, a dat şi el câteva detalii referitoare la anvergura şi dificultatea proiectului.
„Nu este o lucrare uşoară, ci în condiţii de apă foarte adâncă. Apa a avut în medie 2,5 metri şi jumătate, mai ales în amonte, şi 1,80 metri în aval. Am făcut o deviere a apei, ca să putem proteja lucrarea şi să mergem înainte”.
Reprezentantul constructorului nu s-a putut pronunţa când va fi finalizată consolidarea, însă a subliniat că dacă vor exista bani pentru se munci în ritm susţinut, şantierul va fi închis până la iarnă.
Viiturile din 2010 au afectat grav linia de apărare a râului Suceava
Inginerul Cristian Ruxandari, purtătorul de cuvânt al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, ne-a aplicat că până acum s-au aprobat pentru această lucrare 450.000 de lei din valoarea investiţiei, care este de 1.093.000 milioane, şi sunt şanse mari ca întreaga sumă să fie disponibilă în perioada următoare.
El a mai explicat că după inundaţiile din 2010 linia de apărare a râului Suceava din zona municipiului reşedinţă de judeţ a fost afectată în patru puncte.
Digul de apărare din zona ştrandului a fost refăcut deja, fiind vorba de lucrări pe o porţiune de 220 de metri, a doua porţiune este cea la care se lucrează acum, în dreptul Bazarului, şi se speră că în alte două zone vulnerabile vor putea fi demarate lucrări în timp cât mai scurt.
Este vorba de o porţiune de dig cu probleme în zona fostelor sere, pe o distanţă de 205 metri, şi de o zonă pe malul drept, în aval de podul Iţcani, unde sunt necesare lucrări pe 102 metri.
(17 aug 2012, 12:01:02