Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 aug 2012 - Anul XVII, nr. 190 (5095)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Au început Zilele comunei Ciocăneşti şi cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Naţional al Păstrăvului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ieri au debutat Zilele comunei Ciocăneşti şi cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Naţional al Păstrăvului. După oficierea la bisericile şi mănăstirile din comuna Ciocăneşti a Sfintei Liturghii prilejuită de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, pe platoul pensiunii Melios a avut loc primirea hrămarilor, urmată de o agapă creştină, de la care nu au lipsit borşul de păstrăv, secărica şi afinata.

Oaspeţii au ajuns la pensiunea Melios în căruţe, sosirea acestora transformându-se într-o paradă a costumelor tradiţionale din zonă, localnicii folosind fiecare prilej pentru a se îmbrăca în hainele străbunilor.

Fosta învăţătoare Olguţa Mihalciuc a fost şi anul acesta, pentru al noulea an consecutiv, cea care s-a ocupat de borşul de păstrăv. S-au folosit peste 200 de litri de apă de izvor şi peste 200 de păstrăvi, la care s-au adăugat multe legume, dar şi ingrediente ştiute doar de ea, pentru preparatul cel mai căutat şi la ediţia din acest an a Festivalului Naţional al păstrăvului.

Originară din Insula Mare a Brăilei, Olguţa Mihalciuc ne-a declarat că reţeta după care face borşul de peşte este cea folosită de pescari, numai că apa de Dunăre este înlocuită cu apă de izvor, iar crapul cu păstrăv.

Înainte de deschiderea oficială a avut loc vernisajul expoziţiei de grafică umoristică a artistului plastic tenor Sorin Ursan Delaclit. Creaţiile sunt expuse în holul pensiunii Melios până duminică.

 

Spectacole, concursuri, plutărit şi activităţi de protejare a naturii

Deschiderea oficială a festivalului a fost făcută prin cuvântul primarului comunei Ciocăneşti, Radu Ciocan, care a urat bun-venit oaspeţilor şi la mulţi ani celor care îşi aniversează onomastica.

Edilul a declarat: “Suntem la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Păstrăvului. Programul este destul de dens, cu invitaţi numeroşi: Ovidiu Purdea Someş, Angelica Flutur, Călin Brăteanui, Alexandru Brădăţan, Pamfil Roată, Vasile Şeicaru, Andreea Bălan şi ansambluri folclorice cunoscute atât în ţară, cât şi în străinătate. Pe lângă spectacole, avem concursurile tradiţionale din cadrul Festivalului Naţional al Păstrăvului, activităţi de ecologizare şi de refacere a marcajelor turistice din Muntele Suhard, popularea cu puiet de păstrăv. Noutatea de anul acesta este organizarea unui concurs şi pentru pescarii localnici, iar premiile vor consta în permise de pescuit pentru anul viitor, primii clasaţi urmând să participe şi la Concursul naţional de pescuit”.

RaduCiocan a explicat că „şi anul acesta plutaşii s-au pus pe treabă. Este o problemă cu nivelul destul de scăzut al Bistriţei Aurii, dar sper ca soluţiile găsite de noi pentru a asigura apă suficientă să fie eficiente şi plutele să circule în cele trei zile programate pentru această activitate, pentru ca turiştii să profite de această oportunitate, pentru că doar o dată pe an au posibilitatea să circule cu pluta”.

        

Borş de peşte, muzică populară şi umor, secretele unei petreceri reuşite

După o masă copioasă, cu borş de peşte, păstrăv cu mămăliguţă, caş şi urdă proaspătă, a urmat un spectacol folcloric. Proaspăt laureaţi ai Festivalului internaţional de folclor “Peştişorul de aur”, membrii Ansamblului de Dansuri „Mărgineanca” al Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” din Botoşani şi orchestra “Mugurelul” din Dorohoi, conduse de prof. Marcel Dupu şi Valentin Rău, au oferit peste două ore de folclor autentic, într-un spectacol live de la un capăt la altul.

Maratonul folcloric a continuat cu evoluţiile artiştilor Călin Brăteanu, Ansamblul Folcloric „Brăduleţul” din Botoş, Suceava, Ovidiu Purdea Someş, Ansamblul Folcloric „Stejărelul” din Cajvana, Ansamblul de dansuri al Liceului „Mihai Berezolschi” din Chişinău, Republica Moldova.

Pe lângă multă muzică populară, cei prezenţi au avut parte şi de momente umoristice prezentate de Constantin Tiron, membru al Academiei de Umor „Păstorel Teodoreanu” din Iaşi, ultimii care au evoluat ieri la Ciocăneşti fiind fraţii Reuţ, invitându-i pe toţi cei prezenţi la o horă populară bucovineană.

Deşi la pensiunile din Ciocăneşti nu mai sunt locuri de cazare, primarul Radu Ciocan ne-a asigurat că cei care au venit la Ciocăneşti şi doresc să stea până duminică şi-au găsit cazare în localităţile din împrejurimi şi la Vatra Dornei, dar cei mai mulţi turişti au preferat să stea în gospodăriile localnicilor, ciocăneştenii aşteptându-i în continuare pe cei care doresc să fie alături.

 

Astăzi, zi dedicată descoperirii frumuseţilor Muntelui Suhard

Ziua de astăzi se va desfăşura sub genericul „Descoperă frumuseţile Muntelui Suhard” şi include ecologizarea şi popularea cu puiet de păstrăv a pârâului Recele, refacerea marcajelor spre obiectivele turistice din Muntele Suhard şi vizitarea unei părţi dintre acestea, printre care se numără Mănăstirea „Sfântul Ştefan cel Mare”, Mănăstirea „Sfânta Cruce”, Muntele Capra şi împrejurimile lui. Pe traseu vor fi şi două popasuri, unul la Stâna turistică „Borcutu”, unde pe lângă caş proaspăt şi urdă va fi pregătit şi un grătar cu păstrăv, iar formaţia „Fraţii Hariuc” va asigura buna dispoziţie, iar al doilea popas va fi la Stâna „Şfeţărie”.

De la ora 15.00, va avea loc seminarul „Plutele pe Bistriţa Aurie, ocupaţie străveche a ciocăneştenilor”, două ore mai târziu fiind programată şedinţa tehnică a Concursului local de pescuit la păstrăv, urmată de manşa I, cea a calificărilor pentru faza naţională 2012.

Atât pescarii cât şi turiştii şi localnicii sunt invitaţi, la ora 19.30, la un popas de seară în jurul focului de tabără de pe platoul pensiunii Melios, unde va avea loc şi un spectacol în care vor evolua Ansamblul Folcloric „Dorna Dorului” şi formaţia „Nemuritorii”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au început Zilele comunei Ciocăneşti şi cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Naţional al Păstrăvului.
 Vizualizări articol: 1553 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Au început Zilele comunei Ciocăneşti şi cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Naţional al Păstrăvului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei