Patru copii s-au îmbolnăvit de meningită după ce s-au scăldat în apa Sucevei, a informat ieri conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă scăldatul în locuri neamenajate.
Directorul adjunct medical al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu, a arătat ieri că scăldatul poate fi extrem de periculos, prin prisma bolilor care pot fi contractate din ape, dacă este vorba de locuri neautorizate sanitar.
„În această perioadă, riscul îmbolnăvirii de meningită este ridicat, iar populaţia ar trebui să evite scăldatul în lacuri, iazuri, bălţi şi ape curgătoare, care reprezintă un real pericol pentru sănătate”, a spus dr. Cătălina Zorescu.
290 de cazuri de meningită, în judeţ, de la debutul epidemiei
În total, în ultima săptămână, 6-12 august, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava au fost internate cu diagnosticul de meningită acută virală 14 persoane, respectiv 11 minori cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani şi trei adulţi.
Şase dintre pacienţi provin din mediul rural (Bosanci, Brodina, Fântânele, Ilişeşti, Grăniceşti, Moara - câte un caz), restul bolnavilor provenind din mediul urban (şapte cazuri în municipiul Suceava şi un caz în oraşul Dolhasca.
Până în prezent, numărul bolnavilor de meningită din judeţ a ajuns la 290.
La această oră, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava mai sunt internaţi 21 de pacienţi, toţi cu forme uşoare şi medii de boală, cu evoluţie favorabilă sub tratament. Cele mai multe cazuri, 40%, provin din municipiul Suceava.
Evoluţia săptămânală a internărilor, începând cu data de 31 mai, când a izbucnit epidemia de meningită, indică o tendinţă de scădere a numărului de îmbolnăviri începând cu săptămâna 2 – 7 iulie. Vârful epidemic a fost atins în intervalul 25 iunie – 1 iulie, când în judeţ au fost semnalate 53 de îmbolnăviri în rândul populaţiei.
Curăţenia şi aprovizionarea cu apă în şcoli, în atenţia DSP
Pentru prevenirea unor noi cazuri de boală, directorul adjunct medical al DSP Suceava recomandă în continuare respectarea regulilor de igienă personală. Totodată, ţinând cont de apropierea deschiderii noului an şcolar, dr. Cătălina Zorescu a propus Instituţiei Prefectului organizarea unei întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice din localităţile unde se înregistrează cele mai multe cazuri şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava pentru evaluarea stadiului de realizare a igienizării şcolilor, aprovizionării cu apă, dotării cu materiale de curăţenie şi dezinfecţie.
(14 aug 2012, 22:42:39