Fanfarele din Forăşti şi Fântânele au primit, duminică seară, în cadrul Festivalului „Tarafuri şi Fanfare”, ediţia a VII-a, promisiunea din partea maestrului Grigore Leşe, că vor merge împreună, anul viitor, la Expoziţia Economică Mondială din Spania. Promisiunea a venit după evoluţia celor două fanfare autohtone, pe scena Dom Polski, evoluţie care l-a impresionat pe Grigore Leşe. „Fanfariştii” de la Forăşti au fost apreciaţi pentru muzica lor care „sună ciudat” şi „are o sonoritate stranie, pentru că au două clarinete în mi bemol”. La fel a fost cucerit maestrul Leşe şi de fanfara din Fântânele. „Oamenii ăştia cântă la nunţi şi la petreceri. Ei nu se potrivesc aici, pe scenă. Ei vin din lumea lor. Sunt extraordinari. Fac din muzica populară o simfonie. Daţi-le respectul cuvenit şi strălucirea pe care o merită!”, a declarat, la un moment dat, Grigore Leşe.
„Muzica inimitabilă a oamenilor vii, adevăraţi”
Cele două fanfare din Forăşti şi Fântânele au încheiat Festivalul „Tarafuri şi Fanfare”, desfăşurat, duminică, 12 august, pentru a treia oară, la Suceava.Grigore Leşe a adus anul acesta pe scena suceveană oameni „de aur”: Grupul vocal-instrumental al Diavolului, din Sighetu Marmaţiei, care a deschis festivalul de la Suceava, „Lăutarii”, din Goicea (Gorj), Nea Costică Lăutarul, din Cezieni (Olt), muzicanţii din cătunele de munte de pe Valea Idicelului (Mureş).
După cum a completat profesorul Leşe, spectatorii s-au bucurat să asculte „muzica inimitabilă a oamenilor vii, adevăraţi” şi să întâlnească oameni care ştiu cu adevărat să joace, să strige, să cânte.
Susţinere pentru fanfarele sucevene
Festivalul „Tarafuri şi Fanfare” a fost iniţiat în anul 2007 de Marius Tucă şi s-a transformat într-o veritabilă „Mişcare de rezistenţă”. A debutat în marele sat din inima Bucureştilor, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, a poposit apoi pe uliţele Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului şi de trei ani s-a oprit la Suceava.
Fanfarele de la Forăşti şi Fântânele, care vor reprezenta Bucovina, România, peste hotare, la iniţiativa maestrului Grigore Leşe, trebuie încurajate şi susţinute, pentru a le arăta şi străinilor bogăţia folclorului românesc, care încă nu s-a alterat, sub „ameninţarea” globalizării.