Peste 50 de sindicalişti suceveni din Poşta Suceava s-au adunat ieri, între orele 9.00-11.00, în faţa sediului instituţiei, pentru a protesta vizavi de soarta angajaţilor şi viitorul societăţii. Pentru a nu da o tentă politică manifestării, oamenii au preferat să nu meargă în faţa Palatului Administrativ şi au pichetat doar sediul Poştei Române din centrul municipiului Suceava.
Pe tot parcursul acţiunii nu s-au auzit scandări şi lozinci, sindicaliştii preferând să afişeze doar câteva mesaje cu revendicările lor.
Liderul sindicatului de la Poşta Suceava, Petrişor Călin, a declarat că protestul s-a realizat fără ca activitatea instituţiei să fie perturbată. Potrivit lui Călin, participanţii la acţiunea de ieri erau în concediu de odihnă sau îşi începeau activitatea de la ora 12.00.
Directorul Sucursalei Suceava a Poştei Române, Nicolae Costrîş, a confirmat că activitatea instituţiei nu a fost afectată de acest protest. Cu toate acestea, Costrîş a anunţat că va dispune verificări pentru a afla dacă printre protestatari se aflau şi angajaţi care erau în timpul serviciului.
Pe de altă parte, directorul Sucursalei Suceava a Poştei Române a precizat că a primit o listă cu revendicările sindicaliştilor pe care o va trimite mai departe, şefilor săi de la Bucureşti.
Care sunt revendicările sindicaliştilor din Poşta Română
Pichetarea de ieri face parte dintr-un şir de acţiuni similare începute la nivel naţional pe 10 august şi care se vor finaliza pe 27 august.
Într-un comunicat al sindicaliştilor din Poşta Română se arată: „Îngrijorarea vine din faptul că, în ultimii ani, managementul CN Poşta Română nu a mai încheiat contracte noi prin care să aducă venituri, nu a mai adus activităţi noi, nu şi-a asumat deloc rolul de manager creativ, ci doar pe acela de administrator mediocru ce ţine echilibrul societăţii pe care o administrează exclusiv prin amputarea drepturilor angajaţilor. De asemenea, managementul CNPR a încălcat prevederile din contractul colectiv de muncă valabil la nivel de unitate, în ceea ce priveşte asigurarea locurilor de muncă cu materialele, consumabilele şi formularistică necesare efectuării serviciului poştal, asigurarea condiţiilor de muncă, acordarea unor drepturi de personal”.
O altă nemulţumire este legată de faptul că salariaţii sunt obligaţi să cumpere din bani proprii diverse materiale şi consumabile necesare prestării activităţii poştale.
Faptul că de peste trei ani CN Poşta Română se află în continuu proces de organizare şi reorganizare cu singur efect instabilitatea şi pierderea de segmente de piaţă, dar şi solicitările managementului CN Poşta Română de reducere a veniturilor cu 20%, precum şi spectrul concedierilor din sistem sunt alte motive de îngrijorare în rândul salariaţilor din acest domeniu.
Poşta Română are în acest moment 33.000 de angajaţi şi peste 12 milioane de beneficiari, şi o tradiţie de peste 150 de ani.