Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 10 aug 2012 - Anul XVII, nr. 185 (5090)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Orientare dificilă

Indicatoare vandalizate, pe trasee turistice montane

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Turiștii care doresc să petreacă finalul săptămânii în munții din județpot avea dificultăți pe unele trasee, principala cauză fiind vandalizarea tăbliţelor indicatoare de trecători inconștienți, care nu-și dau seama că ”distracția” lor poate pune în pericol ulterior viețile unor turiști nevinovați.

Şeful Serviciului Public Salvamont al județului Suceava, Voicu Raia, a precizat: „S-a constatat în masivul Giumalău, Rarău şi Călimani   vandalizarea unor table indicatoare care au fost instalate în cursul acestui an. Am reuşit deocamdată să le reamenajăm, dar rugăm ca pe viitor aceste devastări să înceteze, deoarece pot duce la evenimente nedorite. Şi este destul de greu să duci stâlpi şi alte table care implică un cost suplimentar, dar şi zile pierdute, care duc la întârzierea terminării altor trasee aflate în curs de amenajare. Distrugerea indicatoarelor se adaugă altor probleme pe trasee. Au fost recent doborâturi de arbori pe unele trasee montane, ceea ce îngreunează accesul turiştilor pe aceste trasee. Vom încerca să le curăţăm, în ordinea priorităţilor, primele fiind traseele unde există un flux mare de turişti. Rugăm turiștii care întâlnesc pe traseele montane doborâturi forestiere ce reprezintă obstacole să ne anunţe la telefon 0745 313 052, pentru a putea interveni eficient”.

 

În caz de furtuni cu descărcări electrice, evitaţi traseele de creastă

Salvamontiștii suceveni recomandă turiștilor să se informeze asupra traseului de urmat, să abordeze drumul montan cât mai matinal, pentru a ajunge la destinație înainte de înserat, să anunțe salvamontiștii înainte de a pleca, dacă sunt grupuri mari sau este vorba de începători în drumeții, să nu consume alcool pe drum, iar în caz de furtuni cu descărcări electrice, să evite traseele de creastă.

Totodată, salvamontiștii avertizează că, pe fondul caniculei din ultimele zile, au apărut multe vipere. ”Recomandăm ca turiştii să fie atenţi pe unde calcă cu piciorul, să fie echipaţi cu ghete de munte şi să nu încerce să pună mâna pe șerpi dacă le ies în cale. Totodată, trebuie să știe și că unele izvoare din golul alpin au secat din cauza lipsei de precipitaţii, astfel că este obligatoriu să aibă în bagaj un minim de 2,5 l apă de persoană”, a adăugat Raia.

 

Traseele spre Rarău prin Pojorâta și Chiril sunt accesibile auto

În privința accesului auto, acesta este posibil în masivul Rarău pe ruta Izvorul Alb - cabana Rarău, deschisă până la Sihastria Rarău, după care poate fi parcursă numai cu autovehicule 4X4. Traseele spre Rarău prin Pojorâta și Chiril sunt accesibile auto integral.

În masivul Giumalău se poate urca cu mașina pe drumul pârâul Rusca – cabana Giumalău numai 4-5 km, în rest pe jos circa 2 ore și jumătate până la cabană. Drumul poate fi însă parcurs integral de deținătorii de mașini cu tracțiune integrală.

Există și trasee declarate închise pentru orice fel de acces turistic. În zona Rarău-Giumalău este vorba despre marcajul cu triunghi galben pentru traseul Valea Seacă – Poiana Sihăstriei, marcajul cu bandă galbenă pentru traseul Rusca – cabana Giumalău – Valea Putnei și marcajul cu bandă albastră pentru ruta Vatra Dornei – Obcina Mică. Nu este declarat închis, dar este nerecomandat în Călimani traseul marcat cu bandă roşie, între Călimaniul Cerbului şi Păltiniş, care a fost amenajat doar în proporţie de 80% până acum.

Voicu Raia a mai precizat: „Pentru traseul Gura Haitii – 12 Apostoli recomandăm traseul tematic, care are punctul de plecare la 1 km amonte de vechiul traseu, unde este și punctul de plecare al traseului marcat cu cruce albastră, Gura Haitii – Pietrele Roșii. Porțiunea finală a traseului tematic coincide cu cea a vechiului traseu, marcat cu punct albastru. Recomandăm acest traseu tematic, întrucât la intrarea vechiului traseu se află o cariera în funcțiune, care periclitează siguranța turiștilor, iar marcajele sunt puține și deteriorate până la intrarea în pădure. Marcajul cu punctul albastru, de la 12 Apostoli spre Poiana Negrii, a fost modificat, vechiul traseu fiind închis, iar noul traseu se face paralel cu marcajul cu cerc roşu, până la schitul 12 Apostoli (Apa Rece), după care coboară spre Poiana Negri, pe drumul de acces spre schit. Marcajul cu punct albastru ce pleacă din Gura Haitii spre Călimaniul Cerbului a fost modificat de asemenea, el având punctul de plecare la circa 1 km aval de vechiul punct, pe un drum forestier, deoarece vechiul traseu intră pe o proprietate privată. Exceptând acele porţiuni de traseu nerecomandate, celelalte trasee montane din acest masiv, au fost echipate cu table indicatoare noi şi stâlpi indicatori”.

 

În masivul Rarău sunt 140 de trasee de escaladă

Pentru iubitorii sporturilor extreme, salvamontiștii au precizat că în masivul Rarău sunt 140 de trasee de escaladă amenajate, cu grade de dificultate între 6+ şi 9, cu recomandarea ca amatorii de escaladă să dețină echipamentul necesar. Despre falezele de escaladă se pot obține informaţii detaliate la Refugiul Salvamont din acest masiv, iar alte informații se pot accesa prin internet cu telefonul mobil, la adresa m.0salvamont.org. Tot pentru obținerea de informații, dar și pentru solicitarea sprijinului salvamontiștilor în caz de accidente sau dificultăți pe trasee, turiștii pot apela telefonic numerele 0salvamont (pentru Dispeceratul Național) sau 0745 313 052 (pentru Serviciul Public Salvamont Suceava).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Indicatoare vandalizate, pe trasee turistice montane.
 Vizualizări articol: 1104 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Indicatoare vandalizate, pe trasee turistice montane5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   COMPLETARE trimis de
(11 aug 2012, 00:14:47
GARGARA.LA FIECARE INCEPUT DE MANDAT,SE ,,REPLANTEAZA'' INDICATOARE TURISTICE.
O ,,MANAREALA'' DE-A PRIMARIILOR CU SALVAMONTUL.CAT DE FRAIER TREBUIE SA FII,SA NU PRINZI IN BETON SI PIATRA UN INDICATOR.ANUAL SE FURA SI CHIPURILE SE DISTRUG INDICATOARELE SI TOT DE ATATEA ORI SE REFAC SI SE CHELTUIESC SUME IMPORTANTE DE BANI.SI ,,CATEII'' PRIMARIEI TREBUIE SA SUPRAVIETUIASACA!!!
2.   INTREBARI INTREBATOARE ANTI-SOMN trimis de
(11 aug 2012, 00:18:11
IN PRIVINTA PESTERILOR,A UNOR BATALE SAU A UNOR FORAJE DUBIOASE,CE VA SPUNE TERMENUL ,,COMPLICITATE''??????????????
3.   COMPLETARE trimis de
(11 aug 2012, 00:19:58
,,BUNI DE ANCHETAT''!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei