Sucevenii din mediul rural pot depune în luna septembrie proiecte pentru deschiderea de mici afaceri cu până la 85% din investiţie asigurată din fonduri europene. Este vorba de sumele alocate de Uniunea Europeană prin măsura 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Proiectele vor putea fi depuse în perioada 3-28 septembrie 2012, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Suceava, la nivel naţional pentru măsura 312 fiind alocate 134 de milioane de euro.
Tipurile de investiţii pentru care se pot lua fondurile europene
Pot depune proiecte reprezentanţii micro-întreprinderilor deja înregistrate care îşi desfăşoară activitatea propusă în spaţiul rural, dar şi persoanele fizice din mediul rural care se angajează că până la data semnării contractului de finanţare se vor autoriza ca persoană fizică autorizată şi vor funcţiona ca micro-întreprindere.
Există trei tipuri de investiţii şi cheltuieli eligibile. O primă categorie sunt investiţiile în activităţi non-agricole productive, cum ar fi: industrie uşoară (articole de pielărie, încălţăminte, lână, blană, tricotaje, produse de uz gospodăresc, produse odorizante etc.), activităţi de procesare industrială a produselor lemnoase începând de la stadiul de cherestea, mecanică fină, asamblare maşini, unelte şi obiecte casnice, producerea de ambalaje etc.
A doua categorie se referă la investiţii pentru dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti,de artizanat şi a altor activităţitradiţionale non-agricole cu specific local(prelucrarea fierului, lânii, olăritul, brodatul,confecţionare instrumente muzicale tradiţionale etc.), precum şi marketingulacestora (mici magazine de desfacere a propriilor produse obţinute din acesteactivităţi).
De asemenea, măsura 312 din PNDR vizează şi categoria servicii pentru populaţia rurală: servicii de croitorie, frizerie, cizmărie, servicii de conectare şi difuzare internet, servicii de mecanizare, transport (altele decât achiziţionarea de mijloace de transport),protecţie fitosanitară, însămânţare artificială a animalelor, servicii sanitar-veterinare, servicii medicale, servicii de reparaţii maşini, unelte şi obiecte casnice.
Valoarea maximă a finanţării cu bani europeni
Partea de ajutor nerambursabil poate fi de până la 70% în sectorul servicii, în timp ce în sectorul producţie ajutorul va fi de până la 85%.
În cazul persoanelor fizice autorizate se acordă până la 50.000 de euro per proiect, la micro-întreprinderi plafonul maxim fiind de 200.000 de euro pe proiect.
Practic, în cadrul acestei măsuri de finanţare, pot fi demarate mai toate categoriile de mici afaceri, exceptându-le pe cele strict agricole şi de turism, care au alocate fonduri separate.
( 9 aug 2012, 13:51:14