Problema depozitării gunoiului menajer este rezolvată la Suceava, cel puţin anul acesta, după cum a anunţat ieri primarul Ion Lungu.
Şeful municipalităţii sucevene a precizat că de miercuri, gunoiul menajer produs de suceveni este dus către fosta groapă de gunoi a oraşului, pe un teren aflat în imediata apropiere a acesteia.
„Începând de astăzi vom stoca temporar deşeurile în zona Mirăuţi, în apropierea gropii de gunoi, pe un teren al comunei Ipoteşti. Firma Diasil are depusă documentaţia pentru un acord de mediu, iar Agenţia de Protecţie a Mediului şi Garda de Mediu şi-au dat acordul de principiu”, a spus Ion Lungu.
Chiar de această soluţie este valabilă o perioadă de timp destul de scurtă, primarul Sucevei consideră că se câştigă suficient timp cât să poată fi apoi puse în aplicare alte soluţii:
„În două-trei luni noi ar trebui să luăm aceste deşeuri de acolo şi să le ducem la un depozit autorizat, dar s-ar părea că avem o şansă.
Pe 7 august a avut loc licitaţia pentru închiderea gropii de gunoi de pe Mirăuţi, proiect coordonat de Consiliul Judeţean, şi este posibil să mai fie necesare anumite cantităţi de deşeuri pentru realizarea pantelor necesare, conform proiectului. Astfel, am putea folosi deşeurile depuse lângă groapa de gunoi pentru închiderea gropii de gunoi”.
De anul viitor se speră că deşeurile menajere vor putea fi duse la depozitul ecologic de la Moara, încât problema gunoiului să fie rezolvată definitiv.
1,5 milioane de euro pentru transportul gunoiului
Edilul sucevean a explicat că şi în 2009, când s-a închis groapa de gunoi, s-a mers pe soluţia găsită acum, de stocare temporară a deşeurilor, pe un alt teren, dar că atunci nu le-a fost dat avizul de mediu.
„Ne-am dorit să facem aşa de la începutul anului 2009, dat atunci cei de la Mediu nu şi-au dat acordul. Acum şi-au dat, pentru că gluma se îngroaşă la nivel de ţară. Dacă la Suceava este încă un caz fericit, că avem demarate lucrările la noua groapă, în ţară sunt 18 judeţe în care nici nu au demarat aceste lucrări, iar termenul de autorizare a vechilor gropi de gunoi a expirat”, a precizat Ion Lungu.
“Este o situaţie delicată, dar sperăm ca tot răul să fie spre bine, în ideea că nu vom mai avea acele cheltuieli de transport pe care le aveam către Fălticeni şi apoi Botoşani”, a adăugat edilul sucevean.
Până în prezent, transportul gunoiului produs de suceveni către alte gropi de gunoi autorizate au golit bugetul local de aproximativ 1,5 milioane de euro.