O invazie de gândaci de bucătărie a fost stăvilită cu succes la Câmpulung Moldovenesc, după ce autoritățile locale au depistat sursa și au intervenit rapid.
Potrivit precizărilor primarului Mihăiță Negură, mai mulți localnici au sesizat în ultima vreme că s-au trezit cu gândaci în case. S-a stabilit că gândacii fuseseră transportați în gospodării odată cu fânul cosit și că aveau astfel de probleme mai ales cei care dețin fânețe în zona Hurghiș. Edilii locali au făcut imediat legătura cu existența în zonă a depozitului de gunoi menajer al localității. O verificare la groapa de gunoi a arătat că acolo se afla sursa infestării cu gândaci, iar contaminarea fânețelor învecinate era doar o consecință a răspândirii insectelor din focar. ”Probabil au ajuns acolo împreună cu gunoiul transportat. Nu putem ști de unde au apărut, aici se aduce gunoi din zece localități. Pe fondul vremii calde s-au înmulțit rapid și începuseră să se răspândească. Din fericire, am depistat focarul la timp și l-am eliminat înainte să avem această problemă prin tot orașul”, ne-a explicat primarul Negură.
Primăria locală a comandat imediat o dezinsecție la groapa de gunoi și gândacii au fost stârpiți. Operațiunea a costat bugetul local 70.000 de lei. Aceasta a fost, de altfel, prima operațiune de acest fel organizată pentru groapa de gunoi în ultimele două decenii.
Gândacul de bucătărie este unul dintre cei mai nedoriți ”musafiri” care pot contamina o gospodărie. În afară de faptul că arată respingător, rezistă la unele insecticide și se plimbă pe orice aliment uitat neprotejat, gândacul se înmulțește exponențial și în timp foarte scurt ajunge să invadeze locuința în care se află și chiar pe cele vecine. Este factor de răspândire a unor boli, tocmai pentru că mișună prin gunoaie și se contaminează cu tot felul de microbi.
( 8 aug 2012, 12:32:39