Un bătrân din Vornicenii Mici, comuna Moara, în vârstă de 86 de ani, trăieşte în condiţii greu de imaginat. Cu o rană deschisă pe spate care îi „mănâncă” din trup, rană care puroiază şi sângerează şi îi dă bătrânului dureri groaznice, într-o locuinţă plină de purici, mizerabilă, hrănindu-se din mâncarea pe care i-o aduc din milă vecinii, Iulian Cucu nu-şi doreşte decât să se termine odată chinul acesta, povara anilor grei ai bătrâneţii.
Şi-a pierdut fiica în vârstă de 35 de ani
Bătrânul abia mai merge, sprijinit de un băţ, cu trupul slăbit, gârbovit de o boală grea, care îi taie orice speranţă de viaţă. După ce şi-a îngropat fiica de doar 35 de ani, mândria tatălui, pentru că o purtase la facultate şi avea un serviciu bun la Braşov, bărbatul şi-a pierdut şi le-a condus pe ultimul drum şi pe cele trei soţii cu care a fost căsătorit. I-a rămas ca stâlp la bătrâneţe fiul său, care din varii motive ajunge destul de rar pe la bătrân, deşi locuieşte în Burdujeni.
Au aflat de la ziarişti
După ce Monitorul de Suceava a aflat de situaţia groaznică în care poate să vieţuiască bătrânul din Vornicenii Mici, am cerut câteva explicaţii Primăriei Moara, respectiv departamentului de asistenţă socială din cadrul instituţiei. Reprezentanţii primăriei nu ştiau de cazul bătrânului, dar au mers împreună cu redactorul Monitorului de Suceava la casa bărbatului, pentru a se convinge cu ochii lor de drama acestui om. Asistentul social din cadrul Primăriei Moara, Elena Blîndu, a fost şi ea surprinsă de mizeria în care locuieşte bătrânul Iulian Cucu, dar, în acelaşi timp, a fost nemulţimită că vecinii nu au sesizat la primărie în ce condiţii grele trăieşte bărbatul. „Noi am mai avut cazuri asemănătoare, pe care le-am rezolvat. Am trimis un bătrân la Căminul de bătrâni de la Ilişeşti, deşi avea pensie foarte mică, am responsabilizat familiile altor bătrâni – cazuri sociale, dar de acest caz chiar nu am ştiut”, ne-a explicat Elena Blîndu.
Responsabilitatea familiei, plasată autorităţilor
În prezenţa noastră, asistentul social l-a sunat şi pe fiul bătrânului, pentru a-l întreba dacă se va ocupa de îngrijirea tatălui său, de ce a ajuns în această situaţie critică şi ce măsuri se pot lua în viitor. Fiul bătrânului a spus că ar fi de acord ca Primăria Moara să găsească o soluţie în cazul tatălui său: să fie dus într-un centru social sau să i se aducă un asistent personal la domiciliu, pentru că el, a mai completat bărbatul, are serviciu şi nu poate să ajungă foarte des la tatăl său, cu care nu este în relaţii foarte bune de mai mult timp.
Trăieşte cu o gaură sângerândă în spate
Bietul bătrân, care a muncit ca agricultor o viaţă, are o pensie de circa 400 de lei, pe care ar fi în stare să o dea integral unei persoane sau unei instituţii de ocrotire socială, doar să iasă din casa mizerabilă, să aibă un pat cu o lenjerie curată, haine curate, să beneficieze de servicii medicale, în primul rând, pentru că boala de care suferă impune un tratament şi pansarea în condiţii sterile a rănii pe care bărbatul o are pe spate. Rana bărbatului a avansat atât de mult, încât este ca o gaură în spatele bătrânului. Căldura, mizeria, insectele, puricii, toate fac ca acea rană să puroieze şi să devină din ce în ce mai adâncă.
Prim ajutor din partea asistentului comunitar
Elena Blîndu ne-a spus că având şi acceptul familiei bătrânului, va încerca să îi scoată acestuia un certificat de handicap, pentru a putea să fie internat într-un centru de bătrâni. Pe de altă parte, există şi posibilitatea ca un asistent personal să vină acasă la bărbat, pentru a-l îngriji, pentru a-i face mâncare, curăţenie. „Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să aducem un medic să-l vadă pe bătrân. Am vorbit deja cu asistentul comunitar al Primăriei Moara, care va merge acasă la bătrân şi îi va acorda primul ajutor. Nu mai poate sta nepansat. Fiul bărbatului ne-a spus că bătrânul a fost internat în spital, nu cu mult timp în urmă. După ce a fost externat, putea să ne anunţe şi pe noi cineva, pentru a-l ajuta pe bătrân. Încercăm să găsim o soluţie în cazul bătrânului, pentru că în aceste condiţii nu mai poate să trăiască”, a completat asistentul social din cadrul Primăriei Moara.
La mila vecinilor
În ultimul timp, cei care i-au călcat pragul au fost câţiva vecini, oameni cu suflet mare, care nu pot sta nepăsători să vadă cum un om care a ajuns la o anumită vârstă, se chinuieşte sub povara bolii, a foamei, a mizeriei, din cauza indolenţei familiei. Este greu şi pentru vecini să intre în casa bărbatului, unde, chiar de la intrare, îţi sar pe picioare puricii şi mirosul urât îţi întoarce stomacul pe dos. Ştii, însă, că omul nu a mâncat de câteva zile şi atunci uiţi de toate aceste neajunsuri, îi laşi farfuria cu mâncare caldă şi cauţi cât mai repede ieşirea. Se spune că nu ai dreptul să judeci pe nimeni, mai ales în zilele acestea, când sărăcia se resimte în tot mai multe familii, dar să ştii că tatăl tău are o boală gravă, care-i macină corpul şi-i lasă răni care îţi rup sufletul doar privindu-le, şi să nu-ţi faci timp pentru a-i aduce o cană cu apă, pentru a-l pansa, chiar şi la câteva zile distanţă, sau să-l laşi de izbelişte, pradă muşcăturilor de purici şi ploşniţe, nu mai ţine de sărăcie, ci de omenie.
( 4 aug 2012, 11:19:01