Râvnită de peste zece candidaţi pe loc în 2010, uniforma de jandarm a ajuns la o cotă de interes minimă în 2012. Se întâmplă la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, una din cele două unităţi de profil din ţară, însă situaţia de aici nu este o excepţie, numărul de candidaţi înscrişi fiind mult mai mic decât anul trecut la cele mai multe unităţi de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, fie că este vorba de şcoli de jandarmi, de poliţie ori de pompieri.
De la 600 de înscrişi, la câteva zeci
În condiţiile în care ultima zi de depunere a dosarelor este 10 august, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, care recrutează candidaţii din judeţ, are doar 22 băieţi şi o fată înscrişi pentru examenul de admitere de la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni. Cum majoritatea candidaţilor se înscriu sau măcar cer informaţii din timp, reprezentanţii Jandarmeriei admit că numărul de înscrieri se anunţă foarte mic.
După cum ne-a informat maiorul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, anul trecut numai din judeţul Suceava, pentru şcoala de la Fălticeni, au fost înscrişi 86 de băieţi şi 13 fete, în timp ce în 2010 au fost nu mai puţin de 601 candidaţi înscrişi, băieţi şi fete.
„Tinerii interesaţi mai au la dispoziţie o săptămână pentru a depune dosarele şi îi invităm să ne contacteze pentru toate informaţiile de care au nevoie”, a precizat maiorul Cornaci.
Absolvenţii Şcolii de Jandarmi au primit vacanţă în loc de repartiţii
O analiză mai detaliată a evoluţiei perspectivelor unei astfel de şcoli de jandarmi arată de ce interesul a scăzut atât de mult. O primă problemă, mai veche, este cea a salarizării. Jandarmii şi, în general, toţi angajaţii din structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor nu au mai înregistrat creşteri salariale de ani de zile, ba chiar lefurile le-au fost diminuate, la fel şi sporurile, cel mai mult având de suferit subofiţerii, care au salarii foarte mici.
Apoi, poate cel mai important, tinerii care au absolvit în 2011 Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni au fost repartizaţi pe posturi abia în vara acestui an, în timp ce absolvenţii promoţiei 2012 sunt şi acum în vacanţă, repartizarea pe posturi fiind amânată până cel puţin în decembrie 2012. Cu alte cuvinte, pentru tinerii absolvenţi ai şcolii de subofiţeri nu prea mai este loc în sistem. Un alt semn al crizei din sistem a venit în momentul în care, printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului s-a stabilit că absolvenţii care nu au fost repartizaţi pe posturi îşi pot găsi alt loc de muncă şi pot înceta raporturile de muncă cu Ministerul Administraţiei şi Internelor fără a li se mai imputa plata cheltuielilor prevăzute de contractele pe care le-au semnat atunci când au început o şcoală militară. Această ordonanţă este văzută de mulţi şi ca o invitaţie către tineri de a se angaja în alte domenii.
Numărul de locuri a fost redus de la 150 la 50
Nu în ultimul rând, pe fondul acestei crize, pentru promoţia 2012, Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni i-a fost repartizată o cifră de şcolarizare de 50 de locuri, faţă de 150 de locuri, în anii precedenţi. Chiar şi aşa, concurenţa se anunţă mult mai redusă decât în 2011 şi mai ales decât în 2010.
La Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni se vor aduna dosare de înscriere din întreaga ţară, însă cei mai mulţi candidaţi au fost întotdeauna din judeţul Suceava.
( 5 aug 2012, 21:01:26
Parerea mea !