Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 3 aug 2012 - Anul XVII, nr. 179 (5084)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Doliu

Un fost deţinut politic, cu 17 ani de detenţie, a murit la 93 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un fost deţinut politic, disident al regimului comunist, condamnat de patru ori şi care a adunat 17 ani de detenţie, a încetat din viaţă acum trei zile, la onorabila vârstă de 93 de ani. Octavian Oloieru, de profesie învăţător, domiciliat în ultima perioadă în satul Ţibeni, comuna Satu Mare, a murit demn, aşa cum a trăit o viaţă, după ce a mers la spital pe picioarele sale, din cauza unor afecţiuni asociate, care însă, cel puţin aparent, nu i-au pus niciodată probleme deosebite.

Viaţa acestuia ar putea constitui oricând subiectul unui film sau al unui documentar. În calitate de preşedinte al PNŢ la organizaţia de tineret Rădăuţi, a fost arestat prima dată în 1947 şi dus la Penitenciarul Gherla.

În anul 1949 a fost arestat din nou de către organele de securitate din Rădăuţi şi Suceava şi, în urma dosarului întocmit de Tribunalul Militar Iaşi, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru propagandă şi agitaţie anticomunistă, perioadă în care a lucrat în coloniile de pe canalul Dunăre - Marea Neagră.

 

Amintiri dureroase din închisorile comuniste

Este arestat din nou în 1956 şi condamnat la 17 ani de muncă silnică, pentru agitaţie, propagandă şi vătămare gravă a unui membru de partid comunist. Execută pedeapsa parţial, până în 1964, când este eliberat prin decret de graţiere.    

„La închisoarea Galaţi, prin anii 1960, pentru nesupunere şi agitaţie între deţinuţi am fost condamnat prin proces verbal de către comandantul închisorii la lovituri la fund de către un miliţian specializat cu aplicarea lor, cu un căluş la gură, pentru a nu putea striga. Căluşul îmi astupa respiraţia, încât am căzut în nesimţire atât din cauza loviturilor primite, cât şi din cauza sufocării. După bătaie am fost pedepsit în continuare cu 30 de zile de izolare. Fiind luna decembrie, am fost dus într-o celulă cu temperatura sub 0 grade, unde am fost legat cu lanţuri de mâini şi de picioare”, este una dintre dureroasele amintiri din închisoare ale lui Octavian Oloieru.

 

Dus la Psihiatrie şi condamnat din nou, în 1970

În 1970, Securitatea l-a ridicat din nou, internându-l cu forţa la Spitalul de Psihiatrie Răducăneni. Aici a fost supus unui tratament psihiatric pe care l-a considerat o practică clară de exterminare. A fost  unul dintre puţinii norocoşi care au scăpat.

Octavian Oloieru a mărturisit ulterior că „dr. Pop Marius şi sora medicală Bungiu Saveta s-au purtat cu mine mult mai rău decât securiştii care m-au arestat”.  După 76 de zile de greva foamei la psihiatrie, a ajuns din nou după gratii, în urma unei condamnări la 12 ani de închisoare, executate parţial.

 

Părinţii săi au murit în Siberia, iar fratele în închisorile comuniste

Pentru o imagine şi mai clară a dramei vieţii acestui om, documentele oficiale au consemnat şi moartea părinţilor săi, adversari ai Regimului Bolşevic, după ce au fost deportaţi în Siberia, dar şi a fratelui său, Dragoş Oloieru, profesor de matematică. Arestat în anii ‘80 pentru compunerea unor versuri în care se vorbea de lupta pentru eliberare de sub dictatura comunistă şi pe care le difuza elevilor, Dragoş Oloieru a fost condamnat la opt ani de închisoare, murind pe parcursul detenţiei. 
„Noaptea când mă culcam nu mă gândeam ce voi mânca a doua zi, ci ce voi mai face împotriva comuniştilor”, mărturisea recent Octavian Oloieru.  
Casa acestuia din Ţibeni, aflată lângă calea ferată, în apropiere de haltă, a atras tot timpul atenţia călătorilor din tren datorită tricolorului aşezat la loc de cinste.
Înmormântarea lui Octavian Oloieru va avea loc astăzi, în satul Ţibeni.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un fost deţinut politic, cu 17 ani de detenţie, a murit la 93 de ani.
 Vizualizări articol: 3716 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Un fost deţinut politic, cu 17 ani de detenţie, a murit la 93 de ani5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hmmmm trimis de
( 3 aug 2012, 11:43:44
A plecat dintre noi un OM de a cărui verticalitate nu ne putem lega . A murit un OM care pe toată perioada detentiei nu se gândea dacă a doua zi are ce mânca, ci la ce-ar mai putea sa le facă comunistilor . In schimb , ne-au rămas lângă noi așa-zisii dusmani ai comunistilor -pnl-istii care nu ca lupta împotriva lor ci care chiar s-au aliat cu ei . E strigator la cer !!! Rușineeeeeee !!!
2.   Comentariu trimis de
( 3 aug 2012, 18:27:44
Pacat ca nu ati scris de ieri despre inmormantarea sa ,am fi mers mai multa lume ,,sa i dam onorul '' , unui OM. Sper sa fi avut o inmormantare cum a meritat...Eu nu l am cunoscut, dar socrul meu , din Dornesti, COTOS DIONISIE, care a murit in 2002, l a cunoscut...in inchisorile comuniste...au ramas prieteni...cel putin dupa revolutie aveau voie sa se intalneasca...O minune cum au supravietuit acesti oameni acolo... nu comunismul le a facut toate astea ci oameni fara UMANITATE, caiini , dobitoace. si stiti ce e extrordinar? ca acesti detinuti politici nici nu i pomeneau pe calai...pomeneau doar durerea pe care o simteau cand , la SALCEA, groaznica inchisoare din insula Brailei cred,noaptea ingropau alti detinuti frati de ai lor si acestia nu erau inca morti.spuneau ei in gand, plangand, ,, Tatal nostru "" , intrebandu se a doua zi ,pe acuns care a disparut , pe care l au ingropat...Nu voi uita niciodata cum socrul meu, D zeu sa l ierte!,povestea de zeci de saci legati la gura , care i asteptau afara , in noapte, ploua ,ei , cate doi sapau santul apoi ii aruncau : -Auzi, asta traieste...'', celalalt nu spunea nimic, ii arata mitraliera gardianului cu capul...ce simti cand stii ca ingropi un om de viu? cum traiesti mai apoi cu toate acestea in memorie? si mai ales cand vezi ca jertfa ta , n a folosit la nimic...azi nu asta aratam la televizor, asta uitati o. nici nu prea credem ca s a intamplat. Aratati o pe Monica Columbeanu, politicieni de trei parale care confunda barfa cu cotroversa politica...ai mare dreptate Adina, mare , dureroasa dreptate ! pacat de tot poporul asta...
3.   Comentariu trimis de
( 3 aug 2012, 18:29:50
DUMNEZEU SA TE IERTE
3.1  RE: Comentariu trimis de
( 4 aug 2012, 08:28:52
subscriu la ce ai scris gratiela,ma strins in spate de ce ai scris aici ,respect nemuritor acestor oameni care au avut coloana vertrebrala si care azi putini stiu de asa ceva.Va veni o zi in care Dumnezeu lea rasplati la toti,ca nimeni nu e mai presus ca El,nici copy/paste nici shleahta care il sustin pe acest mongoloid care no dat in viata lui cu sapa ci o venit sa ia barabule din sv cind navea ce minca.Respect pe aceasta cale acestor eroi nemuritori.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei