Sanctitatea Sa Karekin II, Catolicos şi Patriarh Suprem al tuturor armenilor, însoţit de un sobor de clerici, în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Episcop Datev Hagopian, primat al Diocezei armenilor din România, va fi prezent la Suceava, la sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului (la armeni această sărbătoare fiind întotdeauna în duminica cea mai apropiată de 15 august),la manifestările dedicate împlinirii a 500 de ani de la ctitorirea mănăstirii armene Hagigadar.
Sanctităţii Sale Karekin al II-lea i se va înmâna, cu prilejul prezenţei sale la Suceava, Diploma de Cetăţean de onoare al Sucevei, titlu acordat la iniţiativa primarului Ion Lungu.
Pelerini din toată lumea, aşteptaţi la Hagigadar
Conform site-ului www.araratonline.com, „Hagigadarul este loc de pelerinaj continuu de cinci secole, atât pentru armeni, cât şi pentru credincioşii români sau de alte naţionalităţi care aparţin diverselor culte – ortodocşi, catolici.În ziua de duminică, 12 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pelerinii urcă în genunchi colina, în vârful căreia se află clădirea mănăstirii cu hramul <Sfânta Născătoare>, pe care o ocolesc de trei ori, închinându-se la fiecare colţ şi punându-şi câte o dorinţă, după care asistă la Sfânta Liturghie.
Aceasta va fi ţinută anul acesta de Sanctitatea Sa Karekin II, Catolicos şi Patriarh Suprem al tuturor armenilor, însoţit de un sobor de clerici, în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Episcop Datev Hagopian, primat al Diocezei armenilor din România.
Vor asista oficialităţi din România şi din Republica Armenia, pelerini din lumea întreagă.După ceremonia religioasă, pelerinii vor fi invitaţi la agapa tradiţională, în cadrul căreia se serveşte faimoasa <supă de urechiuşe>”.
Procesiune la Mănăstirea Hagigadar
Sanctitatea Sa Karekin II va ajunge la Suceava sâmbătă, 11 august, în jurul orei 19:30, când va avea loc oficierea slujbei de seară şi sfinţirea sării mesei de hram la Biserica „Sfânta Cruce” din municipiul Suceava.
Duminică, 12 august, la ora 9:30, va începe procesiunea la Mănăstirea Hagigadar, iar între orele 10:00 - 12:30 se va oficia sfinţirea Bisericii „Sfânta Maria” a Mănăstirii Hagigadar şi liturghia arhierească. Între orele 12:30 - 12:45 va avea loc sfinţirea strugurilor şi a mesei de hram, urmată de sfinţirea Khacicar-ului (a crucii de amintire ridicată în cinstea donatorilor sfintei mănăstiri) şi de masa de hram. În după-amiaza zilei de duminică, după ce va avea loc întâlnirea cu pelerinii la Biserica „Sfânta Cruce” (ora 16:00), vor fi vizitate bisericile armene din Suceava (Mănăstirea Zamca, Capela „Sfântul Grigore Luminătorul”, Biserica „Sfântul Simion”, Biserica „Sfânta Cruce”).
„Sfârşitul primilor 500 de ani din istoria Hagigadarului şi începutul următorilor 500 de ani”
PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Bisericii Armene din România, a transmis, printr-un comunicat de presă, că „Hagigadarul mai are o relicvă preţioasă şi sfântă – clopotul mănăstirii Datev din Armenia, pe inscripţia sa apărând anul făuririi lui – 1244. În sunetele acestui clopot, care aminteşte de Ani (oraş medieval armean – n.r.), se întrepătrund sunetele clopotelor de la mănăstirea din munţii armenilor. Graţie nobilei donaţii din partea familiei Hagop Kuyumjian, americani originari din România, cât şi din partea autorităţilor române, s-au efectuat lucrări integrale de renovare a Mănăstirii Hagigadar”.
Episcopul Datev Hagopiana completat că modulaţiile Liturghiei şi sunetele clopotului de la Datev vor anunţa nu numai sfârşitul primilor 500 de ani din istoria Hagigadarului, ci şi începutul următorilor 500 de ani. „Pentru a participa la pelerinajul care se va desfăşura, sub înaltul patronaj al Sanctităţii Sale Karekin II, Catolicos şi Patriarh Suprem al tuturor armenilor, îi invităm pe toţi credincioşii să ia parte la toate ceremoniile religioase care vor avea loc cu acest prilej la Suceava”, a completat episcopul armean.