Seceta se resimte puternic din nou în judeţul Suceava, la jumătate de an după o lipsă cruntă de precipitaţii, care a dus cotele râurilor la minime aproape istorice.
Conform măsurătorilor hidrologice efectuate de specialiştii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, nivelul pânzei freatice este mult mai scăzut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în cele mai multe puncte în care se fac măsurători.
De exemplu, la punctul de măsurare de pe râul Siret nivelul pânzei freatice este cu 54 de centimetri mai scăzut decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. La Păltinoasa diferenţa de nivel faţă de 2011 este de 20 de centimetri, la Rădăuţi de 52 de centimetri, în timp ce la limita cu judeţul Iaşi, la Drăguşeni, diferenţa este de 14 centimetri.
Inginerul Cristian Ruxandari, purtătorul de cuvânt al SGA Suceava, a declarat: „Se poate vorbi de un deficit serios de apă în condiţiile în care şi anul trecut, în această perioadă, nivelul pânzei freatice a fost scăzut, sub medie, din cauza precipitaţiilor reduse”.
Apa potabilă a fost restricţionată pe timp de noapte la Gura Humorului
În ceea ce priveşte resursele de apă pentru populaţie, nu sunt semnalate deocamdată probleme majore, aşa cum au fost după lunga secetă din toamna şi iarna precedentă, când în numeroase localităţi fântânile au secat.
Excepţie face oraşul Gura Humorului, unde locuitorii nu mai au apă potabilă de la miezul nopţii şi până la ora 5.00 dimineaţa, măsura fiind luată din cauza micşorării capacităţii sursei de apă din râul Moldova.
Dublă lovitură pentru agricultură: grindină şi secetă
Cel mai vizibil afectată este însă agricultura. Conform specialiştilor de la Direcţia Agricolă Suceava, la grâu producţia este destul de slabă calitativ din cauza secetei, în timp ce porumbul, aflat încă în faza de creştere, este serios afectat, frunzele de la bază dând semne de uscăciune pe suprafeţe întinse. Afectate de secetă mai sunt şi culturile de soia şi rapiţă, în timp ce la cartof situaţia este momentan mai puţin îngrijorătoare.
Inginerul Vasile Tofan, din cadrul Direcţiei Agricole Suceava, a precizat că „dacă nu vor cădea în perioada imediat următoare ploi în cantităţi semnificative, situaţia culturilor care se vor recolta în toamnă este incertă”.
Seceta este, din păcate, o a doua grea lovitură pentru agricultura judeţului, după căderile de grindină. Gheaţa căzută pe suprafeţe foarte întinse în perioada 9-15 iulie a afectat grav peste 12.000 de hectare de teren, adică în jur de 7% din terenul agricol însămânţat al judeţului.
Seceta cruntă de acum şase luni
Reamintim, o secetă de proporţii mult mai mari, cum nu a mai fost de zeci de ani, s-a înregistrat în a doua parte a anului trecut şi a continuat şi în primele două luni din 2012. Practic, din august 2011 şi până în februarie 2012 nivelul precipitaţiilor a fost extrem de scăzut, aproape inexistent în unele zone ale judeţului. S-a ajuns atunci ca nivel pânzei freatice să scadă chiar şi cu un metru şi jumătate, iar debitele marilor râuri au fost aproape de cotele minime istorice, vechi de zeci de ani. Suprafeţe întinse de teren agricol nu au fost arate din cauză că pământul era „bocnă”, iar lucrările erau mult mai costisitoare şi mai puţin eficiente.