Apa caldă a devenit din nou un lux de care sucevenii nu au parte, deşi este atât de necesară acum, în plină vară, când temperaturile caniculare şi praful de afară te obligă să faci duş minim o dată în zi.
Ieri a fost ultima zi în care sucevenii s-au putut bucura de facilităţile civilizaţiei şi ale faptului că locuiesc la oraş, pentru că începând de aseară, de la ora 22.00, Termica a stopat furnizarea apei calde, pentru o perioadă de aproximativ trei săptămâni. Conducerea societăţii de termoficare spune că va relua furnizarea apei calde pe 20 august, dacă nu apar “surprize” la reparaţiile care se fac pe reţelele de distribuţie şi la sursa de producere a energiei termice.
Coşmarul zilelor de vară, în care sucevenii nu au cu ce să se spele, decât cu apă rece sau cu apă încălzită pe aragaz, a revenit şi anul acesta, în ciuda promisiunilor făcute de conducerea Primăriei Suceava, care a spus că opririle pentru reparaţii vor fi făcute punctual, pe cartiere şi pe perioade mai scurte de timp.
Dar cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, în momentul în care s-a pus problema reparaţiilor la sistemul de termoficare, s-a constatat că una dintre lucrările obligatorii care trebuie efectuată vizează înlocuirea unei porţiuni de zeci de metri din magistrala II de termoficare, care alimentează aproape întreg oraşul, mai puţin cartierul Burdujeni. Dar cum şi acolo sunt programate lucrări de reparaţii la reţelele de distribuţie, conducerea Termica a luat decizia să oprească furnizarea apei calde în tot oraşul. În întreg municipiul sunt programate 22 de intervenţii la conductele de termoficare.
Directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, a precizat că oricum era necesară şi o oprire a cazanelor de producţie, pentru revizia anuală şi reparaţii, o etapă absolut necesară pentru ca funcţionarea centralei termice să nu fie afectată în plină iarnă, când se furnizează şi căldura necesară populaţiei.
“Opriri de acest gen se fac în toate oraşele în care apa caldă se furnizează în sistem centralizat. Excepţie fac câteva oraşe mari, precum Bucureşti, care au mai surse de producere a energiei termice şi pot suplini temporar activitatea celor care intră în revizie tehnică sau reparaţii”, a explicat directorul Termica, care nu va beneficia nici el de apă caldă în perioada 31 iulie – 20 august.
Pe de altă parte, Ovidiu Dumitrescu a precizat că, pentru a evita acest disconfort – lipsa apei calde, a montat un boiler electric de 50 de litri.
“Oprirea apei calde este neplăcută pentru toţi, ştiu asta, dar acum există soluţii. Revizia centralei şi reparaţiile programate sunt obligatorii pentru a ne asigura că în iarnă nu vom întâmpina probleme deosebite”, a adăugat directorul Termica.
August, luna oalelor cu apă de pe aragaze
De ani de zile, în august, luna când se întorc acasă, în vacanţă, mulţi dintre cei plecaţi la muncă peste hotare, apa caldă lipseşte cu desăvârşire.
Resemnaţi, sucevenii deja au pregătite oalele cu apă pe care să le pună pe foc, pentru a avea cu ce să se spele ori să spele vasele.
“Încălzesc apă pe aragaz. E mai greu aşa, când ai nevoie, dar dacă au de făcut reparaţii, asta e...”, spune Ortansa Duţuc, care locuieşte în zona centrală a Sucevei.
Un alt sucevean consideră că programul de reparaţii este prea îndelungat şi că dacă ar fi mai scurt, ar putea fi mai uşor de suportat.
“Nu e bine să laşi atâta lume fără apă caldă atât de mult timp. O săptămână ar fi de ajuns, iar populaţia ar trece mai uşor peste această perioadă în care e lipsită de apă caldă”, spune Laurenţiu Ionaş.
Alţii, mai răbdători, iau situaţia ca pe ceva normal.
“Dacă au de făcut revizii şi reparaţii, să le facă, eu mă descurc cu apa încălzită pe aragaz. Nu e nimic anormal să facă reparaţii”, consideră Stelian Cojocaru.
Totuşi, mii de suceveni sunt revoltaţi de opririle anuale ale furnizării apei calde pe perioada verii, considerând că acest serviciu ar trebui asigurat zilnic şi la standarde mai bune, adică atunci când dau drumul la apă caldă să curgă chiar apă caldă, nu apă rece timp de 5 – 15 minute.
(31 iul 2012, 11:19:29
Iar chipul ţi-e şters de indiferenţă
Şi crezi că destinul ţi-l va îndrepta altul
Atunci mintea ta … n-are coerenţă
Atunci când alter ego-ul ţi-e rata din bancă
Şi-aştepţi să vină o ispăşire colectivă
Eşti pierdut . Nu mai da din fleancă !
Te face să pari o creatură primitivă
Ai stat acasă în loc să mergi la vot
Intertextualităţile-s de prisos acum
Făr’să vrei ai devenit al Băsescului scrot
Căci el te-apreciază ..cât praful de pe drum
Azi frica a căpătat nuanţe moderne
Ţi-e şi frică să trimiţi un sms , de ce ?
Dar ADEVĂRUL cine-n locul tău îl discerne ?
De ce-ai aruncat discernământul la WC ?