Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 iul 2012 - Anul XVII, nr. 174 (5079)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   20 imagini |   ø fişiere video

„S-a deschis pământul”

Oseminte umane, descoperite pe aleea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Fântânele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Câteva oseminte umane au fost descoperite pe aleea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Fântânele, după ce credincioşii au văzut că o placă de beton de pe aleea ce duce spre locaşul de închinăciune s-a crăpat inexplicabil, placă de beton turnată în curtea bisericii cu nouă ani în urmă.

Mai exact, pe 18 iunie, o credincioasă din Fântânele, Viorica Telescu, păşind pe aleea ce duce la biserică, a sesizat că la mai puţin de nouă metri de intrarea în biserică, o placă de beton de pe aleea principală s-a fisurat şi s-a ridicat câţiva centimetri.

 

Se ridica pământul, se simţea un miros de lumânări şi smirnă

Preotul paroh al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, Cătălin - Eugen Serediuc, care slujeşte de 12 ani la această biserică, ne-a povestit că după ce a aflat de la enoriaşi că acea placă, turnată cu nouă ani în urmă, pe aleea principală a bisericii, s-a fisurat, locul a fost împrejmuit. Oamenii s-au mirat, pentru că ştiau foarte bine cât de temeinică a fost lucrarea făcută pe alee, cât de groase sunt plăcile de beton turnate pe acea porţiune. Zi după zi, respectiva fisură în loc să se adâncească, parcă era împinsă în sus, „se ridica”, ceea ce le-a dat tot felul de gânduri enoriaşilor.

Viorica Telescu, credincioasa care a văzut prima dată acea fisură în placa de beton de pe aleea bisericii, a povestit, la fel ca şi alţi credincioşi din Fântânele, că „de jur împrejurul acelei fisuri se simţea un miros parcă de lumânări şi smirnă”. Sătenii au aprins lumânări pe locul unde pământul s-a crăpat şi cred că nimic nu este întâmplător. Unii dintre ei cred că osemintele ar putea aparţine unui sfânt, după modul cel puţin neaşteptat în care „au vrut să fie descoperite şi duse în biserică”.

 

Craniu uman, la nici 45 de centimetri adâncime

După o săptămână, vestea să „s-a crăpat pământul din faţa bisericii” s-a răspândit în toată localitatea. Preotul Serediuc le-a spus oamenilor să mai aştepte, că este posibil ca pământul să se fi uscat de la secetă şi să se fi produs unele fisuri în sol. „Am aşteptat două săptămâni, după care, şi la îndemnul credincioşilor, după sărbătoarea Sf. Petru şi Pavel, sâmbătă, pe 30 iunie, l-am chemat şi pe preotul Ilie Marţineac, de la Parohia <Sf. Gheorghe> din satul Băneşti, pentru a face o slujbă la locul în care pământul s-a crăpat, în prezenţa câtorva enoriaşi, urmând să se facă săpături sub placa de beton fisurată. S-a făcut agheasmă, s-a sfinţit acel loc cu apă sfinţită, urmând ca oamenii să ridice placa. În momentul în care au dat placa de beton crăpată la o parte, acest lucru putând fi posibil cu ajutorul a circa 10 - 12 bărbaţi, fiind foarte grea, la nici două hârleţe, pământul arăta foarte afânat, nu era uscat, în ciuda secetei, oamenii au descoperit oseminte umane. Un craniu uman, foarte bine păstrat, s-a descoperit la o adâncime de nici 45 de centimetri”, ne-a povestit părintele Serediuc.

 

Arheologul Ştefan Dejan: „Nu s-a putut data vechimea osemintelor”

După ce s-au descoperit osemintele umane, preotul Serediuc a anunţat  autorităţile locale, poliţia - reprezentanţi de la criminalistică, dar şi Complexul Muzeal Bucovina. În prezenţa acestor reprezentanţi, osemintele au fost scoase la suprafaţă. Acestea, după cum au povestit martorii oculari, aveau o culoare galben roşiatică în momentul descoperirii, dar şi-au schimbat culoarea după ce au luat contact cu aerul. Arheologul Ştefan Dejan, de la Complexul Muzeal Bucovina, ne-a spus că la faţa locului s-a făcut „răzuirea suprafeţei solului şi s-au descoperit oseminte umane. Din punctul nostru de vedere, ele nu pot fi datate. Acestea au rămas în custodia celor de la Biserica <Adormirea Maicii Domnului> din comuna Fântânele. Osemintele ar putea fi testate la Biroul de Criminalistică din Iaşi, la solicitarea poliţiei”.

Arheologul a mai completat că „Biserica <Adormirea Maicii Domnului> din Fântânele nu prezintă interes din punct de vedere arheologic, datorită faptului că atunci când s-au făcut lucrările de amenajare a parcului bisericii, probabil că s-a efectuat o răzuire foarte puternică, în urma căreia s-au îndepărtat toate straturile arheologice, prin urmare nu s-au găsit elemente arheologice (ceramică, fragmente de ţesătură şi monede) care să ne poată ajuta la datarea osemintelor descoperite sub aleea de acces în biserică. Datorită acestui fapt nu s-a putut stabili nici vechimea osemintelor”.

Preotul Serediuc ne-a spus că nici parohia nu-şi permite să plătească o expertiză, pentru a vedea ce vechime au osemintele umane descoperite la Fântânele.

 

A fost anunţată şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Preotul Serediuc ne-a spus că osemintele umane descoperite pe aleea bisericii au fost aşezate într-o mică raclă (cutie căptuşită cu hârtie albă) şi depuse în biserică, în apropierea Icoanei Maicii Domnului. „Noi am anunţat imediat şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor despre descoperirea craniului uman în curtea bisericii. ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ne-a spus să aşteptăm. A fost aici şi preotul Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1, de care aparţine parohia noastră. Părintele protopop ne-a spus că va face un raport şi ne va comunica ce să facem cu osemintele umane. Nu ni s-a spus, deocamdată, să le reînhumăm. Aşteptăm un răspuns de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor”, a completat părintele Serediuc. El nu-i îndeamnă pe credincioşi să se roage acestor oseminte descoperite sub placa de beton de pe aleea bisericii, nu face rugăciuni speciale pentru acele oseminte, ci, deocamdată, aşteaptă un răspuns pe cale ierarhică, pentru a putea să ia o decizie şi pentru a le da un răspuns şi credincioşilor din parohie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oseminte umane, descoperite pe aleea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Fântânele.
 Vizualizări articol: 1520 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Oseminte umane, descoperite pe aleea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Fântânele5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei