Vechiul cimitir al cartierului Burdujeni, de la capătul străzii Eternităţii, este pe cale să devină o groapă de gunoi, în care mormintele celor dragi dispăruţi dintre noi vor trebui căutate pe sub mormane de vegetaţie uscată, resturi de coroane mortuare, sticle de plastic şi pungi.
Două surori, care mergeau să aprindă o lumânare la mormântul tatălui lor, au avut deja această experienţă neplăcută, doar crucea de pe mormânt mai fiind vizibilă de sub grămada de deşeuri aruncate de alţii în acel loc.
“Am venit să mă rog la mormântul tatălui meu, nu să strâng şi să car de aici mizeria pe care toţi cei care au făcut curat la morminte au aruncat-o aici. Nu e normal să se întâmple aşa ceva. Acum trei luni am găsit la fel, am plătit o căruţă şi doi oameni şi au cărat gunoiul, dar văd că degeaba am făcut curat”, spune Lăcrămioara Ciornei, al cărei tată este îngropat pe ultimul rând din partea stângă a aleii principale, lângă gardul cimitirului.
În vreme ce alţii au de curăţat de pe mormintele celor dragi buruienile care cresc şi frunze căzute din copaci, pe mormântul pe care îl are în grijă Lăcrămioara Ciornei este aşezată o maşină de gunoi, resturi vegetale, dar şi deşeuri menajere.
Femeia spune că solicitările repetate făcute către administratorul cimitirului au rămas fără nici un răspuns.
Cimitirul nimănui
De altfel, debandada care domneşte în cimitir este vizibilă chiar de la intrare, unde un alt morman de gunoi, mult mai mare, domneşte de cel puţin o lună de zile.
Deşi mormanul de resturi vegetale, coroane mortuare şi alte mizerii reprezintă nu doar o ruşine pentru cimitir, ci şi un potenţial pericol de incendiu, care ar putea afecta locuinţele din apropiere, nimeni nu a făcut nimic pentru a-l îndepărta, chiar dacă situaţia a fost semnalată şi în presă.
Cauzele acestei situaţii absurde, în care unul din principalele cimitire ale Sucevei e pe cale să devină o groapă de gunoi, sunt strâns legate de situaţia patrimonială a acestuia.
Mai exact, nimeni nu îşi mai revendică acum administrarea sa, mai ales după ce nu mai sunt locuri de înmormântare libere, să se obţină bani din vânzarea lor.
Deşi cimitirul a fost pus la dispoziţia a şapte parohii din Burdujeni, cu locuri de veci, de administrarea acestuia s-a ocupat până în luna mai a acestui an Biserica „Sf. Andrei”.
Administratorul cimitirului, Mihai Hrecinic, spune că în prezent nu mai deţine această funcţie, dar că problema ridicării gunoiului din cimitir a fost mereu una complicată: “La Paşte s-au plătit peste 1.000 de euro pentru ridicarea gunoiului din cimitir, să fie curat când vin oamenii la morminte. Deşi este la dispoziţia atâtor biserici, doar noi, cei de la <Sf. Andrei>, am făcut acolo curăţenie şi reparaţii, din banii noştri, pentru că de acolo nu se mai scoate nici un profit, nu mai avem locuri de veci de vânzare. Din luna mai nu ne mai ocupă noi de administrare, pentru că Primăria Suceava ne-a anunţat că va prelua ea această atribuţie”.
La primărie, singurul lucru care se ştie este că cimitirul respectiv nu este în administrarea ei, ci a bisericilor din Burdujeni.
Practic, în aceste condiţii, cimitirul nu mai e al nimănui, iar acest lucru se vede tot mai mult, pe măsură ce gunoiul se acumulează la intrare şi printre morminte.
(27 iul 2012, 23:49:56