Drumul dus-întors în concediu, pe banii statului. E valabil pentru câteva mii de suceveni, iar norocoşii sunt angajaţi în cadrul unităţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor şi ale Ministerului Apărării Naţionale.
Totul e prefect legal, iar sumele cheltuite cu aceste deconturi numai în 2012 sunt, la Suceava, de ordinul zecilor de mii de euro.
De exemplu, potrivit datelor statistice puse la dispoziţie de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, la cererea reporterilor Monitorului, de la începutul acestui an şi până pe 25 iulie s-au decontat 82.871 de lei (18.015 euro, la cursul de 4,6 lei/euro).
În cursul anului trecut, IPJ Suceava a decontat cheltuieli de transport ale cadrelor în perioada concediului de odihnă în valoare de 224.045 de lei (48.705 euro, tot la cursul de 4,6 lei/euro).
În 2010, valoarea decontărilor a fost de aproximativ 198.000 de lei.
„Decontarea cheltuielilor de transport se face în conformitate cu prevederile HG nr. 125/2003 şi ale OMAI nr. 425/2003”, este răspunsul IPJ Suceava la solicitarea Monitorului de Suceava.
Şi jandarmii, şi pompierii merg pe banii statului în concedii
O altă instituţie la care angajaţii îşi primesc înapoi contravaloarea cheltuielilor făcute cu transportul dus-întors în localităţile în care îşi petrec concediul de odihnă este Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava.
Am făcut şi aici o solicitare, iar răspunsul purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, maior Bogdan Cornaci, a fost că în primele şase luni ale acestui an s-au făcut decontări de 37.064 de lei (circa 8.000 de euro).
În 2010 şi în 2011, valoarea totală a decontărilor a fost de circa 172.000 de lei.
La Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, situaţia este următoarea: în 2010, decontări de circa 126.000 de lei, în 2011 - 142.309 lei, iar în 2012 (până în prezent) de 54.200 de lei (aproximativ 12.000 de euro).
„Decontarea contravalorii transportului cadrelor unităţii pe perioada concediului de odihnă se face în baza Legii 80/11.07.2012 (privind statutul cadrelor militare), art. 9, lit. d)”, ne-au răspuns la solicitare reprezentanţii ISU Suceava.
Care sunt condiţiile decontării cheltuielilor de transport
Decontarea cheltuielilor cu transportul pe perioada concediului de odihnă se face totuşi în anumite condiţii.
De exemplu, nici un angajat al acestor instituţii nu îşi va putea deconta un bilet dus-întors Suceava-Antalya, ori cine ştie ce destinaţie exotică, pentru că deconturile se aplică doar pentru transportul pe teritoriul României.
Apoi, cel puţin teoretic, decontarea se face o dată pe an. Adică dacă îţi fragmentezi concediul de odihnă în trei perioade, nu poţi deconta decât o singură dată contravaloarea transportului.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul principal Gabriel Panţiru, a precizat ieri: „Decontarea cheltuielilor de transport se face în baza ordinului de serviciu vizat la sosirea şi la plecarea din localitatea în care poliţistul a efectuat concediul de odihnă, o singură dată pe an. Valoarea decontată pentru poliţiştii care au efectuat concediul de odihnă în sud-vestul ţării se face în funcţie de zonele kilometrice şi reprezintă contravaloarea a două foi de drum CFR, pe distanţa parcursă”.
Panţiru a adăugat că şi în cazul în care deplasarea are loc cu un autoturism, contravaloarea transportului nu trebuie să depăşească la decontare preţul unui bilet dus-întors cu trenul (clasa a II-a) pe aceeaşi rută.
(27 iul 2012, 11:26:32