Termenul limită pentru finalizarea lucrărilor de construire a pârtiei de pe masivul Rarău a expirat, dar investiţia nu este realizată nici pe jumătate. Despre pârtia în cauză, construită cu fonduri guvernamentale, fostul primar al municipiului, Gabriel Şerban, a anunţat iniţial că va fi făcută integral în doar 20 de săptămâni, dar realitatea a demonstrat că nici după doi ani lucrările nu au avansat suficient. Actualul primar, Mihăiţă Negură, a constatat că pe 24 iulie termenul de execuţie a lucrării a expirat, dar municipiul nu are încă nici pârtie, nici bazin pentru tunuri de zăpadă, nici clădirile necesare şi nici măcar drumul de acces amenajat spre locul unde vor fi toate acestea. Are doar o telegondolă, nouă, frumoasă şi perfect funcţională, care se poate plimba pe 2,8 km, dar care duce dinspre nimic spre nicăieri deocamdată, în lipsa celorlalte amenajări.
Potrivit precizărilor primarului Negură, dintre cele două firme care au câştigat licitaţiile pentru lucrările de pe Rarău, doar una a respectat termenele şi condiţiile iniţiale. „De echipamentul pentru telegondolă s-a ocupat Acomin Deva, firmă care s-a achitat de obligaţiile asumate fără să ne facă probleme. Telegondola este gata, în stare de funcţionare, se află în procedură de ISCIR-izare şi în două-trei săptămâni ar putea fi dată în folosinţă. În schimb, pentru restul lucrărilor, a căror execuţie a fost adjudecată de firma suceveană Instcomp, situaţia din teren demonstrează că nu s-a făcut decât vreo 40 la sută din treabă. Firma trebuia să facă tot ce ţine de modelarea pârtiei, până şi înierbarea, sistemul de preluare a apei pluviale, instalaţia pentru tunurile de zăpadă, un bazin de 2.000 mc apă pentru alimentarea tunurilor, instalaţia electrică, iluminatul, clădirile de la baza pârtiei, pod, drum, consolidări de maluri. Toate acestea au fost doar începute, sunt foarte departe de finalizare”, a explicat primarul câmpulungean.
Penalităţi usturătoare pentru constructor
Întrebat ce a împiedicat firma suceveană să onoreze contractul, primarul Negură a precizat de la început că nu au existat întârzieri în plata lucrărilor făcute sau altfel de blocaje cauzate de autorităţi.
„Investiţia s-a derulat prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi s-a plătit la zi tot ce s-a lucrat. Cred că firma a avut dificultăţi pentru că s-a apucat de mai multe lucrări decât putea duce, în speranţa că va face faţă cu subcontractori, dar în fond este problema lor internă. Noi am pus presiune pe executant în ultimele săptămâni, dar mai este mult de lucru şi nu putem trece întârzierea cu vederea, sunt bani publici investiţi aici şi cu aşa ceva nu se joacă nimeni”, a adăugat primarul Negură.
Municipalitatea câmpulungeană a anunţat ministerul de resort despre situaţia generată de executant şi aşteaptă un punct de vedere oficial. Între timp, autorităţile locale au avut de ales între două opţiuni posibile pentru finalizarea lucrărilor. O variantă posibilă era rezilierea contractului şi organizarea unei noi licitaţii pentru a se găsi alt constructor capabil să termine pârtia. Procedura ar fi durat însă luni în şir şi nu se ştie dacă ar fi fost una de succes. Pentru evitarea complicaţiilor, autorităţile câmpulungene au decis să păstreze relaţia cu actualul constructor şi să-l oblige să încheie lucrările, dar să-i aplice penalităţi usturătoare pentru întârziere. „Nu pot spune cât de mari vor fi penalităţile. Vorbim de 0,01 la sută pe zi, deci 2.500 – 3.000 lei zilnic. De ei şi numai de ei depinde cât vor suporta în total. Dacă printr-un miracol termină într-o singură zi totul, doar pentru o zi îi penalizăm. Dacă durează mult, s-ar putea să aducă bani de acasă pentru penalităţi. Noi am avut discuţii serioase cu firma şi au promis din nou că lucrările se încheie până în noiembrie. Sunt direct interesaţi să lucreze cât mai repede, pentru că deja îi ustură la buzunar, penalităţile le aplicăm chiar din prima zi de depăşire a termenului contractual, fără menajamente. Rămâne să vedem dacă se respectă această nouă promisiune”, a conchis primarul câmpulungean.
(26 iul 2012, 16:33:39