Aproape 7% din suprafaţa totală agricolă însămânţată a judeţului a fost afectată de căderile de grindină din perioada 9-15 iulie. După cum au remarcat unanim specialiştii, gheaţa a provocat foarte rar pagube pe întinderi atât de mari.
Conform datelor contabilizate de comisiile coordonate de Prefectura Suceava, căderile de gheaţă din intervalul de o săptămână au afectat grav 12.039 de hectare de teren cultivat, în condiţiile în care în judeţ sunt aproape 180.000 de hectare, însămânţate din toamna anului trecut sau din primăvara lui 2012.
Căderile de gheaţă au compromis în mare măsură culturi de grâu sau porumb, cu precădere, dar şi de cartof, floarea soarelui, legume, orz orzoaică, ovăz, plante de nutreţ, rapiţă, secară, sfeclă de zahăr, soia, păşuni şi fâneţe.
Pagubele totale au fost estimate la o valoare de 34,78 milioane de lei.
În momentul de faţă, în zonele care nu au fost calamitate, campania de recoltare a cerealelor se află în plină desfăşurare. Specialiştii spun că producţia la grâu va fi una normală, în media ultimilor ani.
Inginerul Vasile Tofan, din cadrul Direcţiei Agricole Suceava, a declarat:
„Cantitativ estimăm o producţie medie în jurul a 2.500-3.000 de kilograme la hectar. Probabil că din punct de vedere calitativ producţia va fi ceva mai slabă din cauza perioadei de secetă”.
Cele mai afectate sunt localităţile Bălcăuţi, Grămeşti, Straja, zona Vicov şi o parte a comunei Muşeniţa.
În primele două localităţi, gheaţa a căzut de două ori, la interval de o săptămână, lăsând prăpăd în urmă.
Foarte afectat a fost şi Ilie Homeniuc, patronul SC Prodimpex SRL Bălcăuţi, unul dintre marii cultivatori ai judeţului, căruia grindina i-a distrus aproape întreaga suprafaţă cultivată de 1.387 de hectare.
Prefectura Suceava a contabilizat 14 proprietari de ferme, cultivatori de teren importanţi, afectaţi de grindină.