Sucevenii nu au scăpat nici anul acesta de coşmarul zilelor de vară în care nu au cu ce să se spele, decât cu apă rece sau cu apă încălzită pe aragaz ori la soare.
Deşi s-a tot spus că anul acesta furnizarea apei calde nu va mai fi oprită în tot oraşul, ci pe cartiere, în funcţie de reparaţiile care se fac la reţele, şi nu o lună sau două, ci una –două săptămâni, toate promisiunile au rămas la nivel de intenţii bune, dar fără acoperire.
De săptămâna viitoare, din 31 iulie, zeci de mii de familii care sunt racordate la reţeaua centralizată de termoficare nu vor mai beneficia de apă caldă, pentru o perioadă de aproximativ 20 de zile.
Conducerea Termica Suceava a anunţat ieri că sistarea furnizării apei calde menajere este necesară pentru a putea fi făcute o serie de reparaţii obligatorii la reţelele de distribuţie, dar şi la centrala termică.
“Pentru trecerea în cele mai bune condiţii a sezonului de iarnă 2012 – 2013 şi asigurarea livrării agentului termic pentru încălzire la un nivel de calitate şi continuitate corespunzător, se impune realizarea unor lucrări de reparaţii în reţeaua de transport, pe magistrala II, în reţeaua de distribuţie aferentă punctelor termice din zonele Centru, Zamca, George Enescu, Obcini, Cuza Vodă, precum şi la sursa de producere a energiei termice”, se anunţă într-un comunicat trimis de conducerea societăţii de termoficare.
Teoretic, furnizarea apei calde ar urma să fie reluată în jurul datei de 20 august, una din condiţiile impuse de conducerea Primăriei Suceava celor de la Termica fiind ca apa caldă să nu lipsească din locuinţele sucevenilor cu cel puţin o săptămână sau chiar 10 zile înainte de începerea anului şcolar.
Anul acesta, vacanţa de vară a elevilor se termină pe 9 septembrie.
Încasările nu acoperă nici utilităţile necesare pentru producerea apei calde
Termica Suceava se confruntă în ultima perioadă cu grave probleme financiare, generate de neîncasarea la termen a contravalorii energiei termice livrate, datoriile populaţiei în contul căldurii şi apei calde consumate ajungând la un nivel istoric, de 212 miliarde de lei vechi.
“Apreciem demersurile şi eforturile întreprinse de majoritatea asociaţiilor de proprietari pentru creşterea încasărilor, precum şi susţinerea financiară acordată de primărie, cu toate acestea, în continuare suma plăţilor lunare către societatea noastră nu acoperă nici măcar sumele necesare pentru plata gazului metan, a apei şi energiei electrice utilizate pentru producerea apei calde menajere”, a precizat conducerea Termica Suceava.
Practic, pe perioada verii, Termica merge în pierdere, deşi, pe lângă costurile de producţie efectivă, care nici astea nu se acoperă din încasări, mai există şi alte cheltuieli lunare obligatorii, precum plata salariilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale şi de sănătate, plăţile la bugetul de stat, dobânzi şi rambursări la creditele bancare.
(25 iul 2012, 13:43:14
Ce sa mai vorbim, aveti coloana vertebrala din guma!...si sa va fie rusine ca nu va respectati cuvintul dat!