Sucevenii ar putea ajunge în situaţia incredibilă de a sta cu mormane de gunoi menajer printre blocuri, precum la Napoli, unde străzile au fost ocupate de mormanele de gunoi care nu au fost ridicate timp de câteva luni.
Numărătoarea inversă a început deja, pentru că în mai maxim două săptămâni rampa de selectare a gunoiului de la Iţcani va fi atât de plină că nu vor mai avea unde arunca nici măcar un ac.
În doar o săptămână de când gunoiul ridicat de Rosal dintre blocuri este dus la rampa de sortare de la Iţcani, munţi de gunoi ocupă deja o bună parte din suprafaţa disponibilă. Pentru a prelungi cât mai mult această perioadă, în care să se caute o soluţie de rezolvare a problemei, o mulţime de oameni scormonesc zilnic printre gunoaie, selectând deşeurile reciclabile, care sunt trimise centrelor de colectare şi prelucrare. Astfel, o bună parte din gunoiul produs de suceveni, aproape 20%, nu mai trebuie depozitat acolo, ci reintră în circuitul de producţie.
Chiar şi aşa, rampa se umple cu o viteză uimitoare, încât, pentru a se câştiga spaţiu, mormanele de gunoi sunt stivuite mereu cu utilaje de construcţii.
În urmă cu două zile, firma Diasil, care a acceptat să ajute autorităţile locale, “găzduind” gunoiul produs în Suceava, dar pe termen scurt, a transmis un avertisment Agenţiei de Protecţie a Mediului, explicându-le că în rampă mai este loc, cu chiu cu vai, pentru maxim două săptămâni de depozitare.
Între timp, autorităţile locale nu au găsit încă o soluţie pentru rezolvarea problemei, fiind legate de mâini şi picioare de problemele legislative.
După închiderea gropii de gunoi a Sucevei, la începutul anului 2009, gunoiul a fost dus la Fălticeni, apoi la Botoşani, până când şi gropile de gunoi de acolo au fost închise, conform normelor impuse de legislaţia europeană.
Groapa de gunoi de la Neamţ, văzută ca o alternativă, a fost de asemeni închisă, iar cele care au mai rămas încă deschise în judeţul Botoşani, la Săveni şi Darabani, sunt nu doar foarte departe, ci şi inaccesibile din cauza refuzului orgolios al autorităţilor judeţene botoşănene de a mai primi la ei gunoiul de la Suceava, deşi se câştigau sume consistente din taxele de depozitare.
Atât autorităţile locale, cât şi cele judeţene aşteaptă o soluţie salvatoare de la Guvern, dar aceasta întârzie să apară.
(25 iul 2012, 12:42:59