Pagubele produse de ploile torenţiale, grindina şi vântul puternic care au lovit judeţul Suceava în perioada 9-16 iulie au fost evaluate de comisiile constituite prin ordin al prefectului la suma de 35,838 de milioane de lei, a anunţat marţi prefectul Florin Sinescu. Cele mai mari pagube, în sumă de 34,782 de milioane de lei, s-au înregistrat la culturile agricole, diferenţa de 1,057 de milioane de lei reprezentând pagubele produse obiectivelor de infrastructură locală şi judeţeană.
În urma evaluărilor făcute în teren s-a constatat că au fost afectate acoperişurile şi lambriul exterior la un număr de 139 de locuinţe în localităţile Grămeşti, Bălcăuţi, Muşeniţa, Dorneşti, Zamostea şi Brodina, valoarea pagubelor fiind estimată la 102.297 lei.
A fost afectată infrastructura locală, respectiv 5,2 kilometri de drum, pe porţiuni, în localităţile Bălcăuţi, Muşeniţa, Frătăuţii Noi şi Stulpicani, valoarea evaluată a pagubelor fiind de 492.445 lei. De asemenea, o porţiune de 1,635 kilometri de drum judeţean în Muşeniţa, Stulpicani şi Broşteni a fost afectată prin făgăşuire, spălat balast, colmatat şanţuri şi parte carosabilă, valoarea estimată a distrugerilor fiind de 178.787 lei. La Broşteni au fost afectate două podeţe şi 200 metri de fundaţie zid de sprijin şi apărări de maluri pe drumul judeţean DJ 177A, valoarea pagubei fiind de 283.600 lei.
Prefectul vrea ca la Suceava să se înfiinţeze puncte de lansare a rachetelor antigrindină
O situaţie deosebită, a spus prefectul, s-a produs în cazul culturilor agricole, în judeţul Suceava fiind afectate în urma ploilor din perioada 9-15 iulie 2012 culturi de la 14 ferme şi de la persoane private, mai exact o suprafaţă de 12.039,3 hectare de culturi de cartof, floarea soarelui, grâu, legume, orz, orzoaică, ovăz, plante nutreţ, porumb, rapiţă, secară, sfeclă de zahăr, soia, păşuni şi fâneţe, valoarea pagubelor produse fiind estimată la 34,78 milioane lei. Cel mai mult au avut de suferit culturile de porumb, grâu, cartof, plante de nutreţ, suprafeţele afectate reprezentând o pondere importantă în totalul culturilor.
„Am avut o întâlnire cu fermierii şi cu un reprezentant de la APIA, iar ca o măsură pe termen scurt am făcut o solicitare către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru identificarea unor soluţii de sprijinire a fermierilor afectaţi de ploile din luna iulie a acestui an. Ca o măsură pe termen lung, Instituţia Prefectului Suceava intenţionează să facă notă de fundamentare pentru promovarea unei hotărâri de Guvern în vederea înfiinţării în judeţul Suceava a unor puncte de lansare în cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor. În zona Moldova funcţionează două unităţi de Combatere a Căderilor de Grindină, Moldova I la Iaşi şi Moldova II la Focşani, iar în structura Unităţii Moldova I Iaşi există trei Grupuri de Combatere cu 16 puncte de lansare informatizată, existând posibilitatea suplimentării acolo unde situaţia o impune”, a declarat Florin Sinescu.