miercuri, 25 iul 2012 - Anul XVII, nr. 171 (5076)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Şantier arheologic

Decopertarea unui mormânt tumular cu o vechime de circa 4.000 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pe câmpul cu tumuli situat la extremitatea satului Costâna, zonă în care s-au efectuat şi anul trecut săpături arheologice, a fost decopertat un tumul funerar cu o vechime de circa 4.000 de ani.

 

Tumulul este „mai mare şi mai bine conservat” decât cel cercetat cu un an în urmă

Studenţii din anii I şi II de la specialităţile istorie şi muzeologie ale Facultăţii de Istorie - Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, coordonaţi de conf. univ. dr. Dumitru Boghian, cărora li s-a alăturat arheologul expert dr. Bogdan Petru Niculică de la Muzeul Bucovinei, au decopertat, pe parcursul a trei săptămâni, un tumul funerar, în zona Costişa - Imaş, situat pe terenul care-i aparţine lui Gavril Gurău.

Tumulul, care, aşa cum spune conf. univ. dr. Dumitru Boghian, este „mai mare şi mai bine conservat” decât cel cercetat cu un an în urmă, se deosebeşte de precedentul atât prin construcţie, cât şi prin ritualul funerar al defunctului ale cărui oseminte au fost scoase la iveală după circa 4.000 de ani.

 

Scheletul unui defunct înhumat în poziţie chircită şi un topor de piatră găurit

Tumulul, o construcţie antropică din epoca bronzului mijlociu (sec. 19 -17 î. H.), care a necesitat o forţă de muncă deosebită, aparţinând culturii Komariv - Costişa, conţine osemintele unui defunct de sex masculin, înhumat în poziţie chircită, cu orientare Vest-Est.

Scheletul s-a păstrat destul de bine, dar fracturile oaselor picioarelor şi calota craniană spartă dovedesc o moarte violentă. Dantura este completă şi bine conservată. Vârsta estimată a defunctului, până la efectuarea unor analize antropologice, este de circa 30 de ani.

Toporul de piatră găurit, care a fost găsit la mică adâncime („la prima pană de hârleţ”) poate fi un indiciu că acolo a fost înhumat un războinic.

 

„Se îmbogăţeşte harta arheologică a judeţului Suceava”

Aşa cum a precizat conf. univ. dr. Dumitru Boghian, există posibilitatea descoperirii şi altor obiecte care să mărească inventarul tumulului.

Şantierul arheologic şcoală, pe care studenţii şi-au efectuat stagiul de practică de specialitate, se va închide însă peste câteva zile.

„Prin descoperirile efectuate - spune conf. univ. dr. Dumitru Boghian - se îmbogăţeşte harta arheologică a judeţului Suceava”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Decopertarea unui mormânt tumular cu o vechime de circa 4.000 de ani.
 Vizualizări articol: 1870 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Decopertarea unui mormânt tumular cu o vechime de circa 4.000 de ani5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei