Zeci de oameni ai străzii sunt adăpostiţi şi pe perioada verii în Centrul de noapte „Sf. Vineri”. Unii dintre beneficiari, circa zece persoane, sunt „de-ai casei”, pentru că locuiesc permanent, de mai bine de un an, în Centrul social de noapte pentru persoane fără adăpost din Suceava, situat în incinta Parohiei Sf. Vineri din cartierul George Enescu.
Loviţi de boli grele, abandonaţi de familie, fără acte, fără casă, aceşti oameni au găsit un refugiu, o şansă de supravieţuire în acest centru social, unde găsesc un pat curat, haine de schimb şi materiale igienico - sanitare.
Nu primesc mâncare
Dacă pe perioada iernii, în fiecare noapte au fost adăpostiţi în Centrul social între 30 şi 50 de oameni ai străzii, pe perioada verii, pe lângă asistaţii permanenţi ajung la centru cel mult zece persoane fără adăpost pe noapte. Obişnuiţi ca, pe lângă haine de schimb, lenjerie, să primească şi o masă caldă, în nopţile geroase, oamenii străzii au fost informaţi că pe perioada verii nu vor primi mâncare.
Psihologul Geanina Paveliuc, care este şi coordonatoarea Centrului de noapte, ne-a spus că această măsură, de a nu le oferi şi hrană oamenilor străzii, pe perioada verii, „este o măsură prin care vrem să-i responsabilizăm. Se ştie că mulţi dintre ei au probleme cu alcoolul. Atunci când ei obţin un venit din munci ocazionale, pentru că pe perioada verii ei găsesc mai uşor de muncă, trebuie să aibă în vedere că din acei bani îşi vor cumpăra şi hrana zilnică. Altfel, dacă le-am oferi noi totul, ei s-ar gândi doar cum să-şi cheltuiască bănuţii pe la terase, că tot e vară”.
Alcoolul, „duşmanul” oamenilor străzii
Şefa Centrului de noapte „Sf. Vineri” a mai completat că marele „duşman” al oamenilor fără adăpost este alcoolul, care, de multe ori, a generat situaţia lor actuală. Pe pereţii interiori ai centrului de noapte sunt lipite afişe prin care li se aminteşte acestor oameni amărâţi că nu au voie să consume alcool în incinta centrului, dar nici nu au voie să vină la centru băuţi. Cei care au încălcat aceste reguli nu au mai fost primiţi în centrul de noapte. Au fost şi alţii care, după o anumită perioadă „de rătăcire prin aburii alcoolului”, şi-au luat angajamentul că nu vor mai consuma băutură, pentru a putea fi reprimiţi în centru. Nu se ştie cât timp se vor ţine de cuvânt, dar, deocamdată, nu dorm sub cerul liber, în canale sau în gări şi staţii de autobuz.
Este nevoie de voluntari
O altă problemă la care trebuie să găsească o rezolvare psihologul centrului este aceea de a le găsi o ocupaţie asistaţilor permanenţi. Aceştia, pe de o parte, au numeroase afecţiuni fizice sau/şi psihice, care nu le permit să facă orice muncă. Pe de altă parte, nu se simt utili dacă nu fac nimic toată ziua şi dezvoltă forme de depresie, reîncepând să consume alcool. Cei care pot cât de cât să muncească se ocupă de grădinărit, de întreţinerea curăţeniei în curtea Parohiei Sf. Vineri, având astfel o ocupaţie.
Centrul nu dispune de fonduri suficiente pentru achiziţionarea de materiale igienico – sanitare, de multe ori acestea fiind cumpărate din banii proprii ai angajaţilor centrului (psiholog, asistent medical, asistent social). Sunt şi situaţii în care cerşetorii aduşi de oamenii de ordine de pe străzi au o stare de sănătate precară. Aceştia trebuie să fie spălaţi, schimbaţi cu haine curate şi duşi la spital, pentru un control medical, eventual o internare. Problema cu care se mai confruntă personalul din centrul de noapte este şi faptul că mulţi oameni ai străzi se lasă greu convinşi să renunţe la hainele lor murdare. Unii dintre ei refuză şi baia.
Geanina Paveliuc ne-a spus că ar avea nevoie de voluntari, studenţi, elevi şi nu numai care să dea o mână de ajutor în îngrijirea oamenilor străzii. Voluntarii pot să sune pentru mai multe informaţii la numărul de telefon 0764477612 sau să meargă direct la Parohia Sf. Vineri din cartierul George Enescu, unde se află şi Centrul de noapte pentru persoane fără adăpost din Suceava.
De mai bine de un an, în Centrul de noapte
L-am revăzut în Centrul de noapte pentru persoane fără adăpost din Suceava pe Aurel Popa, în vârstă de 56 de ani, care este unul dintre cei mai vechi asistaţi ai centrului. La începutul acestui an, starea sa de sănătate era precară, după ce suferise o intervenţie chirurgicală complicată. Acum bărbatul se simte mai bine. El a fost ajutat de personalul centrului să-şi depună actele pentru pensie, lucru care s-a şi rezolvat. Psihologul Geanina Paveliuc se gândeşte acum ce muncă să-i dea lui nea Popa... ca să nu se plictisească toată ziua, având în vedere că nu se poate apleca din cauza operaţiei şi nu are voie să facă efort.
De mai bine de un an, bărbatul este primit să stea în locaţia socială după ce propriul fiu l-a dat afară din casă. Bărbatul ne-a spus că în urma divorţului, la partaj, a primit o sumă de bani, pe care i-a oferit-o fiului său, cu condiţia ca acesta să cumpere o garsonieră unde să locuiască împreună. Bărbatul povesteşte că a fost dat afară din casă de propriul fiu, iar singura lui scăpare, pentru a nu rămâne pe străzi, a fost adăpostul de noapte.
Obligat să cerşească în Italia
Un al asistat permanent al Centrului de noapte este Viorel F., bolnav de TBC, suferind de insuficienţă respiratorie şi alte boli asociate. Bărbatul este din Iaşi, dar are domiciliul la Suceava. Am aflat de la personalul centrului că bărbatul a fost înşelat de o rudă din Suceava, care, după ce l-a luat în spaţiu, i-a promis un loc de muncă în Italia. După ce a ajuns în peninsulă, bărbatul a fost obligat să cerşească. După nici trei luni, Viorel, care are în jur de 40 de ani, a reuşit să fugă din Italia şi a apelat la Centrul de noapte pentru a fi ajutat. Primăria Suceava i-a oferit un ajutor social, din care să-şi cumpere mâncare şi medicamente.
Munceşte cu ziua
Un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, cu schizofrenie, a fost ajutat de Primăria Suceava, împreună cu personalul Centrului de noapte Sf. Vineri, să-şi găsească mama naturală şi să se mute în locuinţa acesteia, după ce o perioadă a beneficiat de serviciile centrului de noapte.
Dănuţ Crăcană, în vârstă de 53 de ani, ne-a spus că nu are familie, părinţi, fraţi şi că singura lui casă este centrul de noapte. „Nu stau degeaba. Dimineaţa mătur curtea, am grijă de flori, le ud, fac ce trebuie făcut. În timpul zilei merg şi îmi caut de muncă, tot la curăţenie. Găsesc de muncă”, ne-a povestit bărbatul, care nu beneficiază nici de pensie, nici de ajutor social.
O poartă deschisă pentru oamenii neajutoraţi
Cei mai mulţi dintre cerşetorii şi oamenii străzii care ajung la Centrul de noapte „Sf. Vineri” nu au acte sau au acte provizorii. În centru sunt primiţi oameni fără adăpost, copii, femei gravide, persoane singure, oameni ai străzii din municipiul Suceava, dar, pe perioada iernii, după cum a spus Geanina Paveliuc, „nu se mai uită nimeni pe buletinul unui amărât dacă este sau nu este din municipiul Suceava. Este primit în centru pentru a nu îngheţa pe străzi. Unii sunt aduşi de Poliţia Comunitară sau de Serviciul Poliţiei Transportului Feroviar. Alţii sunt clienţi mai vechi şi au aflat deja de centrul nostru. Vin singuri. Unii pleacă de la noi cu speranţa că vor fi angajaţi, că vor putea să se descurce singuri. După un anumit timp, revin şi ne povestesc că au fost înşelaşi, au fost aruncaţi din nou în stradă”.
(24 iul 2012, 13:20:16