Absolvenţii de clasa a noua din Suceava au la dispoziţie sute de locuri la clasele profesionale la şcolile din judeţ.
După primele două etape de înscrieri, în cele 20 de unităţi de învăţământ din judeţul Suceava, licee, dar şi grupuri şcolare care au înfiinţat şcoli de meserii, s-au înscris 761 elevi, astfel rămânând vacante 415 locuri din numărul total de locuri disponibile pentru anul şcolar viitor.
Pentru ocuparea locurilor disponibile după cele două etape de înscriere, Ministerul Educaţiei va mai organiza o perioadă de depunere a dosarelor între 27-31 august 2012. Înscrierile se fac la secretariatul şcolilor unde se înfiinţează clase profesionale.
Şcolile profesionale care se organizează începând cu anul viitor sunt foarte avantajoase pentru viitorii elevi, care, pe lângă faptul că învaţă o meserie şi la absolvirea şcolii primesc o diplomă recunoscută în Uniunea Europeană, mai primesc şi o bursă lunară de 200 de lei din partea statului. De asemenea, după absolvirea acestei şcoli, elevii au posibilitatea să continue studiile liceale, pornind de la clasa a XI-a.
Organizarea acestui tip de şcolarizare profesională pentru elevi se realizează în parteneriat cu unele societăţi comerciale din judeţ, societăţi unde elevii vor face practică pe parcursul studiilor.
În ceea ce priveşte meseriile în care vor fi instruiţi elevii, acestea sunt din toate domeniile profesionale. Printre acestea amintim ospătar, brutar, patiser, horticultor, pădurar, preparator produse din lapte, mecanic auto, confecţioner produse textile, comerciant, tâmplar, tinichigiu auto, instalator, lucrător hotelier, zidar, lăcătuş mecanic.
Locuri ocupate aproape în totalitate în unele şcoli
Deşi există încă peste 400 de locuri vacante, există unităţi de învăţământ unde locurile au fost ocupate în totalitate sau în mare parte după primele două etape de înscrieri. Este cazul Grupului Şcolar Cajvana, cu cele trei specializări, respectiv mecanic auto, zidar şi confecţioner. 99% dintre locuri au fost ocupate la Grupul Şcolar „Vasile Deac” din Vatra Dornei, unde a rămas doar un singur loc la specializarea ospătar. Grupul Şcolar „Tomşa Vodă” Solca mai are doar două locuri pentru cei ce vor să devină ospătari.
La polul opus, în judeţ sunt şi unităţi de învăţământ în care există aproape clase întregi neocupate, cum ar fi cele de comerciant şi instalator de la Colegiul Tehnic Rădăuţi, lucrător hotelier la Grupul Şcolar „Nicanor Moroşan” din Pârteştii de Jos, cele de confecţioneri la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” din Suceava sau preparator produse din lapte de la Colegiul „Andronic Motrescu” din Rădăuţi.