Mare parte din dosarele cu ucideri din culpă, oameni omorâţi în accidente rutiere, se soluţionează fără ca şoferul vinovat să facă nici măcar o zi de închisoare. Închisoare cu suspendare, adică doar pe hârtie, pentru o perioadă scurtă de timp, au primit chiar şi cei care s-au urcat la volan sub influenţa băuturilor alcoolice ori conduceau cu viteză excesivă.
Recent, Judecătoria Suceava a dat pronunţarea în cazul terifiantului accident petrecut în prima zi de Crăciun a anului 2010, la Plopeni, atunci când maşina în care se aflau membri ai familiei de preoţi Mihoc a fost transformată într-un morman de fiare contorsionate, toate cele patru persoane din autoturism găsindu-şi sfârşitul.
Au decedat în acel cumplit accident părintele George Mihoc, în vârstă de 69 de ani, soţia acestuia, Elena Mihoc, de 67 de ani, fiul lor în vârstă de 27 de ani, preotul Vasile Mihoc, paroh în satul Plopeni, şi dascălul acestuia, Dănuţ Maftei, în vârstă de 17 ani. Se îndreptau cu un autoturism Fiat Panda dinspre Suceava spre Plopeni, unde erau aşteptaţi la slujba de Crăciun.
Vinovat de producerea accidentului a fost un tânăr în vârstă de 22 de ani, din Dumbrăveni, Constantin Grădinaru, care se afla la volanul unui autoturism Saab şi care circula din sens opus.
Tânărul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.
Reporterii Monitorului au cerut Judecătoriei Suceava motivarea sentinţei dată în acest dosar.
Conducea cu 104 kilometri la oră în localitate şi avea 1,25 la mie alcoolemie
Potrivit anchetei făcute în acest caz, scenariul producerii accidentului a fost următorul: în dimineaţa zilei de 25 decembrie 2010, în jurul orei 7:50, Constantin Grădinaru a pierdut controlul asupra direcţiei de mers a autoturismului pe care îl conducea, a intrat în derapaj, carosabilul fiind umed, a intrat pe contrasens şi a izbit frontal autoturismul Fiat Panda care circula regulamentar.
Impactul a fost deosebit de violent. Autoturismul Fiat a fost proiectat înapoi pe o distanţă de 10 metri, rotit la 180 de grade, acesta oprindu-se în gardul unei case din apropiere.
Două dintre persoanele din Fiat au murit pe loc, iar celelalte două şi-au dat ultima suflare, în aceeaşi zi, la Spitalul Judeţean Suceava, leziunile suferite fiind incompatibile cu viaţa.
Tânărului în vârstă de 22 de ani i s-au recoltat probe biologice de sânge în aceeaşi zi, la ora 9:25, respectiv 10:25. Rezultatul: 1,05 la mie la prima probă, respectiv 0,90 la a doua. Procurorii au cerut totuşi un calcul retroactiv al alcoolemiei, specialiştii de la Institutul de Medicină Legală Iaşi stabilind că la ora producerii accidentului, Constantin Grădinaru avea o alcoolemie de 1,25 la mie.
Ce a declarat şoferul vinovat în instanţă. Bea palincă în timp ce conducea
În faţa judecătorilor, tânărul în vârstă de 22 de ani şi-a recunoscut vinovăţia, însă a contestat rezultatul alcoolemiei, solicitând un nou calcul retroactiv, susţinând că a încurcat cantităţile de băuturi alcoolice pe care le-a consumat înainte de accident.
A povestit că a mers cu colinda la rude şi prieteni în Dumbrăveni şi că se întorcea spre casă în momentul producerii accidentului.
Băuse, susţine Constantin Grădinaru, un pahar de vin, în jurul orei 23:00, iar dimineaţă, în jurul orei 7:00, o bere. Întrucât mai avea puţin până acasă, a băut în maşină, în timp ce venea spre Suceava, cam 100 de mililitri de palincă.
Tânărul le-a mai spus judecătorilor că în declaraţiile date iniţial poliţiştilor a uitat de „suta” de palincă şi a pus în plus un pahar de vin, întrucât, în momentul în care a stat de vorbă cu anchetatorii, se afla în spital şi lua tratament cu diazepam şi calmante. Constantin Grădinaru a prezentat practic, în trei declaraţii distincte, trei variante cu privire la cantitatea de alcool pe care o consumase, motiv pentru care judecătorii i-au respins cererea de recalculare teoretică a alcoolemiei, calcul care, cel mai probabil, după ultima variantă, cea cu palinca băută la volan, cu puţin timp înainte de accident, i-ar fi scăzut teoretic alcoolemia.
Şoferul vinovat, student la medicină, internat prin spitale cu „afecţiuni de ordin psihiatric”
În motivarea sentinţei, judecătorii arată că, odată cu gravitatea faptei, au luat în considerare şi circumstanţele personale ale inculpatului, „acesta fiind o persoană integrată din punct de vedere social, student la o facultate de medicină, din fişa de cazier rezultând că nu este cunoscut cu antecedente penale”.
De asemenea, magistraţii care au judecat acest caz au luat în considerare şi traumele suferite de tânărul vinovat de producerea accidentului. „Inculpatul a suferit un puternic şoc emoţional, fiind internat de mai multe ori în instituţii medicale pentru tratarea afecţiunilor de ordin psihiatric, cu diagnosticul: episod depresiv sever, aspect care rezultă din biletele de externare depuse la dosar (...) Din declaraţia inculpatului rezultă că şi în prezent se află sub tratament medicamentos cu somnifere şi antidepresive”, se arată în sentinţa dată în acest caz.
Consideră pedeapsa prea mare şi a declarat recurs
Potrivit motivării instanţei de judecată, s-a considerat că sunt suficienţi doi ani de închisoare cu executare pentru Constantin Grădinaru, „în acest fel scopul pedepsei fiind atins”.
Practic, judecătorul de caz a decis că tânărul de 22 de ani va înţelege gravitatea faptei pe care a comis-o, iar prin pedeapsa dată lui Constantin Grădinaru „legiuitorul urmăreşte formarea unei atitudini corecte faţă de muncă, faţă de ordinea de drept, cât şi faţă de regulile de convieţuire socială”.
De cealaltă parte, judecătorul a acordat rudelor victimelor despăgubiri morale de 620.000 de euro, despăgubiri a căror plată ar trebui să fie suportată de firma de asigurări care a încheiat poliţă de asigurare pentru autoturism tânărului care a provocat accidentul, fiind vorba de o societate din Italia, prin firma Generali Asigurări din România.
Sentinţa Judecătoriei Suceava nu este definitivă şi a fost deja atacată cu recurs de către rudele victimelor, care consideră că pedeapsa este mult prea mică faţă de durerea care le-a fost pricinuită.
Recurs a declarat şi Constantin Grădinaru, nemulţumit de decizia instanţei de fond.
Cel mai probabil şi firma de asigurări va contesta valoarea despăgubirilor, procesul fiind departe de a lua sfârşit.
(23 iul 2012, 11:47:04