Sala mare a Casei de Cultură Suceava a găzduit ieri Congresul extraordinar al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), delegaţi din Suceava, Maramureş şi Timiş votând o nouă conducere, care îl are în frunte pe Dumitru Morhan.
Prin vot majoritar, fosta conducere a fost revocată şi radiată, iar statutul UUR a fost modificat. A fost ales un nou preşedinte, un nou prim-vicepreşedinte, vicepreşedinţi, secretar general şi noi membri ai consiliului de conducere, pe o perioadă de patru ani.
Echipa lui Dumitru Morhan a avut numeroşi susţinători locali, dar şi reprezentanţi ai minorităţii ucrainene din alte zone ale ţării.
Printre alţii au fost prezenţi şi au luat cuvântul primarul comunei Rona de Sus din Maramureş, Ioan Romaniuc, primarul comunei Leordina din Maramureş, Ştefan Gavriluţi şi deputatul de Botoşani Stelică Strugaru.
Aceştia au garantat pentru noua conducere şi pentru Dumitru Morhan, prezentat ca primul om care îi reprezintă pe ucraineni şi care la nevoie a scos şi bani din propriul buzunar, pentru nevoile etniei, în momentele în care oamenii au fost loviţi de inundaţii sau alte nenorociri.
Congresul a militat pentru eliminarea dezbinării ucrainenilor, considerată mai evidentă ca niciodată, pentru o mai bună conlucrare cu românii şi celelalte minorităţi şi pentru conservarea şi promovarea mai eficientă a obiceiurilor şi tradiţiilor acestei etnii, avându-l ca ţintă principală pe deputatul minorităţii, Ştefan Buciuta, acuzat că acţionează doar pentru propriile interese.
Dumitru Morhan a declarat: „De 22 de ani aşteptăm clipa acestei unificări, să nu mai existe mai multe ramuri şi mai multe interese. Ucrainenii din România au destule probleme, probleme mari care nu l-au interesat niciodată pe deputatul care ne reprezintă acum. De astăzi (n.r. de ieri) începem o muncă serioasă şi de durată, pentru ca măcar copiii noştri să aibă o viaţă mai bună”.
Convocarea congresului de ieri a fost făcută de Dumitru Morhan, în calitate de fost prim-vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), funcţie pe care o deţine de la începutul acestui an, după procesul de unificare al ucrainenilor din România.
Mai trebuie precizat că tabăra lui Dumitru Morhan se află într-un litigiu în instanţă cu cealaltă tabără, a deputatului Buciuta, cele două părţi considerându-se fiecare legitime şi nerecunoscându-se reciproc.
(21 iul 2012, 14:25:09
Ii bine ca va-ti realizat idealul de secole de-a fi impreuna, dar sa nu uitati ca si romanii de dincolo de granita, au si ei aceleasi drepturi istorice.
Acum 5 ani am trecut granita, dupa ce am fost terorizat de controale daca detin dolari, apoi, dupa ce am platit la granita dind,, traditia”, am vizitat Cernautiul unde a invatat tata si am constat ca nu se mai vorbea deloc romaneste.
Am intrat in citeva librarii si n-am gasit macar o singura carte in l. romana!
Este normal sa se duca acest razboi impotriva romanilor ce sunt pe paminturile lor!?