Gestionarea câinilor vagabonzi de pe străzile Sucevei, dar şi soarta celor care trăiesc în adăpostul din lunca Sucevei au făcut vineri obiectul unor îndelungate discuţii între conducerea Primăriei Suceava şi reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor.
Intenţia municipalităţii, de a aduna toţi câinii de pe străzi, pentru a-i duce în două adăposturi, în lunca Sucevei, a alertat o serie de organizaţii de protecţie a animalelor, care se tem că patrupedele nu vor avea condiţii de viaţă, în principal din cauza suprapopulării adăposturilor.
În prezent, în adăpostul primăriei se află 1.100 de câini adunaţi de pe străzi, în vreme ce alţi 2.000 – 3.000 ar urma să fie strânşi şi duşi acolo în această toamnă.
Atât reprezentanţii ProAnima Suceava, cât şi cei ai unor asociaţii din Germania au discutat ieri cu viceprimarul Sucevei Ovidiu Doroftei, mai bine de o oră şi jumătate, despre măsurile care trebuie luate pentru rezolvarea problemei câinilor vagabonzi.
“Există posibilitatea să dezvoltăm împreună proiecte pentru gestionarea acestei situaţii la nivelul întregii zone metropolitane. Ne gândim la programe de sterilizare şi microcipare a câinilor inclusiv din curţile oamenilor, pentru a stopa fenomenul abandonării puilor pe străzi”, a declarat viceprimarul Ovidiu Doroftei.
Un inginer, Ralf Trautmann, reprezentantul unei asociaţii de protecţie a animalelor din Germania, s-a oferit chiar să ajute la modernizarea adăposturilor de câini, pentru a le asigura condiţii mai bune de trai.
De asemenea, asociaţiile germane s-au oferit să vină şi cu campanii de sterilizare a animalelor şi deparazitare a acestora, dar, în schimb, doresc să impună anumite condiţii.
Principala condiţie ar fi returnarea pe străzi, după sterilizare, a câinilor de talie mică. O altă condiţie, mai greu de îndeplinit, ar fi ca fiecărui câine din adăpost să îi fie asigurat un spaţiu de câte 6 mp, ca în adăposturile din Germania.
Acest lucru ar fi imposibil, în principal din cauza numărului mare de câini existenţi la noi, care ar necesita amenajarea de cuşti pe hectare întregi de teren, varianta propusă de administraţia suceveană fiind de 4 câini într-o cuşcă de 6 mp.
Viceprimarul Doroftei s-a arătat dispus să facă unele concesii în privinţa eliberării câinilor de talie mică, în condiţiile în care sunt sterilizaţi, sănătoşi şi nu sunt agresivi.
Discuţiile urmează să fie reluate cât de curând, în vederea stabilirii unor modalităţi concrete de colaborare.
(21 iul 2012, 11:53:45