O mamă şi-a lăsat în grija statului bebeluşul care abia a împlinit două săptămâni, din cauza sărăciei. Femeia mai are doi copii în întreţinere, în vârstă de 9 ani, respectiv 3 ani, pe care îi creşte cu mari dificultăţi în casa părinţilor ei. După cum ne-au explicat reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, femeia a solicitat ca bebeluşul să fie dat unui asistent maternal profesionist, pentru că, a explicat ea, nu are cu ce să-l crească.
Directorul executiv adjunct al DGASPC Suceava, Florin Tărnăuceanu, a declarat că asistenţii sociali din cadrul instituţiei pe care o reprezintă au evaluat situaţia socială a mamei şi au constatat că nu are cu ce să-şi întreţină cei trei copii. Femeia a povestit că a fost bătută în repetate rânduri de concubinul ei, alungată de-acasă, în prezent locuind la părinţii ei, împreună cu copiii. Mama copiilor a terminat doar două clase, nu are nici o calificare şi nu a fost angajată niciodată în câmpul muncii. Bunicii materni, singurii care le-au întins o mână de ajutor nepoţilor traumatizaţi, flămânzi, batjocoriţi de tatăl lor şi de sărăcie, sunt persoane în vârstă, suferind de mai multe boli.
11 persoane, în două camere
Casa în care locuiesc 11 persoane, bunicii, fiica cu cei doi nepoţi şi alte rude, este formată doar din două camere. Pensia bunicului „hrăneşte” atâtea suflete, pentru că celelalte persoane din casă nu au venituri.
„Din discuţiile purtate atât cu mama bebeluşului, cât şi cu bunicii materni ai sugarului, rezultă că nu au posibilităţi pentru a creşte şi acest copil. Pe lângă lipsa banilor necesari îngrijirii şi educaţiei minorului, o problemă mare o constituie şi spaţiul locativ. Pentru că nici o altă rudă nu şi-a manifestat dorinţa de a se ocupa de copil, DGASPC Suceava a luat decizia ca bebeluşul să fie dat spre îngrijire unui asistent maternal profesionist. Acesta se va ocupa de îngrijirea sugarului până când mama, respectiv familia lărgită, va avea posibilităţi pentru reintegrarea copilului în familia naturală”, a completat Florin Tărnăuceanu.
Zeci de copii, neglijaţi de cei care le-au dat viaţă
La sfârşitul lunii trecute, trei fraţi, cu vârste cuprinse între 2 şi 7 ani, au ajuns în grija statului, după ce părinţii i-au lăsat fără hrană, fără apă, într-o mizerie greu de imaginat. Copiii provin din relaţii de concubinaj, având aceeaşi mamă, dar taţi diferiţi.
Fraţii sunt acum îngrijiţi de un asistent maternal profesionist.
În luna iunie, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava a sesizat instanţa judecătorească cu propunerea de instituire a măsurii de plasament în regim de urgenţă pentru opt copii din familii diferite, o parte dintre ei fiind grupuri de fraţi. Şapte copii au fost aduşi la Centrul de primire în regim de urgenţă Suceava de către autorităţile locale din diferite primării din judeţul Suceava, cu propunerea de internare în sistemul de protecţie socială, „întrucât climatul din familiile naturale era nefavorabil creşterii şi îngrijirii corespunzătoare”. Sunt cazuri în care părinţii, din cauza lipsei banilor, a unei locuinţe, a conflictelor din familie, solicită ca unul sau mai mulţi fraţi să fie luaţi în grija statului, dar sunt şi minori care cer ajutorul statului, îşi doresc să fie „smulşi” din familia naturală, unde au parte doar de scandaluri, bătăi, vorbe urâte, unde le lipseşte hrana, îmbrăcămintea, educaţia.
(19 iul 2012, 15:06:17