Îndrăgiţi de unii, urâţi şi temuţi de alţii, mai ales dacă au avut parte de experienţe neplăcute, câinii vagabonzi au pus stăpânire pe străzile Sucevei.
Nu există cartier în care să nu-i vezi pe sub geamurile blocurilor, să nu se adune în haite să şi sară la biciclişti sau chiar la copii care aleargă, la bătrâni care abia îşi târâie picioarele ori la oameni care se întorc sau pleacă la muncă în toiul nopţii.
Pretutindeni există persoane care îi hrănesc, gândindu-se că au şi ei un suflet şi că sunt consideraţi cel mai bun prieten al omului, în vreme ce alţii nu ştiu cum să-i ocolească pe stradă, pentru a nu fi muşcaţi sau cel puţin încolţiţi de câţiva câini furioşi, care le simt teama de la distanţă.
În fiecare an se fac acţiuni de sterilizare a câinilor vagabonzi, de prindere a celor agresivi, dar chiar şi aşa, numărul lor pare să crească, în loc să scadă, cum se intenţiona.
„Numai în ultimii patru ani, în intervalul 2008 – 2011, au fost adunaţi de pe străzi 6.370 de câini comunitari”, a spus viceprimarul municipiului Suceava Ovidiu Doroftei, care coordonează activitatea Direcţiei Domeniului Public, în cadrul căreia funcţionează adăpostul de câini din lunca Sucevei.
Acesta s-a arătat surprins de faptul că, deşi au fost adunaţi atât de mulţi câini, în prezent, în adăpost mai sunt cam 1.100, în vreme ce pe străzi numărul câinilor pare să tot crească, fiind estimat undeva între 2.000 şi 3.000 de exemplare.
“Există semne de întrebare în privinţa câinilor prinşi de pe străzi. Există într-adevăr o mortalitate destul de mare la adăpost, mai ales că mulţi dintre câinii prinşi sunt bătrâni şi bolnavi, o parte au mai fost adoptaţi, dar chiar şi aşa, diferenţa este foarte mare”, a spus Ovidiu Doroftei.
Acesta s-a arătat sceptic şi în privinţa campaniilor de sterilizare a câinilor de pe străzi, în care condiţia principală era returnarea acestora pe stradă, după operaţie.
“Am văzut o mulţime de căţele care poartă în ureche acel crotaliu care certifică că au fost sterilizate, dar sunt înconjurate de o mulţime de puiuţi. Se poate ca în unele cazuri operaţia să nu fi reuşit, nu îmi explic altfel acest fenomen”, a adăugat viceprimarul Sucevei.
Nouă campanie de strângere a câinilor de pe străzi
Conştient că problema câinilor vagabonzi este una dintre cele mai grave cu care se confruntă sucevenii, viceprimarul Ovidiu Doroftei a dat recent startul unei noi campanii de strângere a câinilor de pe străzi.
“Problema câinilor comunitari este o prioritate de grad 0. Deja am început să strângem câinii de pe străzi, să-i ducem la adăpost, să-i găzduim prieteneşte şi omeneşte, orice, numai să-i luăm de pe străzi. Mi-am propus ca în toamna acestui an să tindem să ajungem la zero câini comunitari pe străzi”, a declarat ieri Ovidiu Doroftei.
Viceprimarul Sucevei a spus că nu există zi în care să nu fie întrebat de oameni când se rezolvă problema câinilor de pe străzi.
“Cinci din şapte persoane cu care mă întâlnesc mă întreabă când strângem câinii de pe străzi. Toţi cunoscuţii mei mă întreabă acelaşi lucru. Nu mai spun câte reclamaţii şi solicitări ne vin săptămânal la primărie pe această temă. E clar că trebuie acţionat”, spune Ovidiu Doroftei.
Mii de suceveni muşcaţi de câini
Gravitatea problemei cu care se confruntă sucevenii nu rezultă doar din disconfortul provocat de câini, mai ales noaptea, cât din numărul mare de persoane muşcate, care trebuie să facă tratament antirabic.
Lunar, aproape o sută de suceveni se prezintă la Spitalul “Sf. Ioan cel Nou” Suceava cu muşcături de câini, fiind nevoiţi să urmeze un dureros tratament antirabic.
“Numai în perioada ianuarie – iunie a acestui an au fost făcute tratamente profilactice antirabice în valoare de peste un miliard de lei vechi, fără să luăm în calcul alte cheltuieli conexe, precum cele de spitalizare. Sunt bani care puteau fi folosiţi pentru tratamentul altor afecţiuni, dacă nu exista această problemă a câinilor vagabonzi, iar cei din spital se puteau ocupa mai bine de tratamentul altor bolnavi dacă nu erau aglomeraţi de sute de cazuri de muşcături de animale”, consideră Ovidiu Doroftei.
Condiţii pentru câinii din adăpost
Deşi este de acord cu ideea că locul câinilor nu este pe străzi, reprezentanta Asociaţiei de Protecţie a Animalelor ProAnima, Doiniţa Cocriş, spune că înainte de a fi adunaţi şi puşi toţi la un loc, ar trebui create condiţii mai bune la adăposturi.
„Cine merge astăzi la adăpostul din lunca Sucevei sigur nu va vrea să ducă acolo câinele pe care îl hrăneşte în faţa blocului. Fenomenul de ascundere în casă a câinilor de pe străzi se va manifesta mai mult atunci când se va încerca prinderea lor şi vor apărea cazuri extreme, în care unii vor creşte în apartamente zeci de câini. Nu e bine nici aşa. Să facă întâi condiţii bune pentru aceste vieţuitoare îndrăgite de majoritatea sucevenilor şi apoi să le ducă acolo. Nu se va mai împotrivi nimeni”, a spus preşedintele ProAnima, Doiniţa Cocriş.
Aceasta s-a arătat nemulţumită de faptul că în prezent condiţiile de trai asigurate câinilor sunt departe de standardele normale, în ciuda eforturilor depuse de îmbunătăţire a acestora, încât şi rata de mortalitate este foarte ridicată.
“Nu vreau ca Suceava să devină groapa de gunoi în care toate localităţile din jur îşi aruncă animalele care le prisosesc. Aici se aduc câini din toate comunele învecinate sau chiar şi de mai departe. Trebuie gestionat fenomenul la nivel judeţean, altfel nu va fi rezolvat. Degeaba strângem câinii care sunt acum pe străzi, pentru că alţii le vor lua curând locul. Ar trebui înfiinţate adăposturi de câini şi în comune, să se facă acolo şi campanii de sterilizare, iar atunci nu vor mai fi aduşi atâţia câini în oraşul Suceava”, consideră Doiniţa Cocriş.
La începutul acestui an, aproape 97% din cei 5.150 de suceveni chestionaţi în privinţa deciziei care trebuie luată în privinţa câinilor vagabonzi au votat pentru capturarea şi păstrarea câinilor în adăposturi.
(18 iul 2012, 11:09:18