Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 iul 2012 - Anul XVII, nr. 163 (5068)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

“Barabula de Aur” şi îngrijorarea că „poţi să alergi singur şi să ieşi pe locul doi”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

În acest weekend, când lumea a fost cuprinsă de febra petrecerilor, şi de la Festivalul Noroiului din Coreea de Sud, la Ziua Naţională a Franţei, până la parada cu care alegorice din Mamaia - la care primarul Mazăre, care a schimbat bereta lui Che cu turbanul sultanului, şi-a etalat cadânele din harem - a fost câte ceva de sărbătorit, la Gura Humorului s-a desfăşurat cea de-a IV-a ediţie a Festivalului gastronomic „Barabula de Aur”.

 

Mâncărică de cartofi cu carne şi legume

Dacă la ediţiile precedente nu mai era loc pentru toţi cei care îşi dădeau ghes la prepararea cartofului, iar publicul, îmbiat la degustări, s-a delectat cu tocinei, papanaşi şi clătite din cartofi, găluşte din cartofi cu prune şi  „barabule turmentate” (cartofi fierţi în afinată), la ediţia din acest an, pe faleza Moldovei am găsit sâmbătă, la momentul de start al festivalului, un singur concurent.

Este vorba de Asociaţia „Obcinile” din Poiana Micului, premiată la una din ediţiile anterioare, asociaţie între ai cărei membri fondatori se află şi Primăria comunei Mănăstirea Humorului.

Aşa că, în jurul ceaunului cu mâncărică de cartofi cu carne şi legume (preparată după o reţetă poloneză) i-am găsit pe preşedintele asociaţiei, Lucaş Iuraşec, pe primarul din Mănăstirea Humorului, Constantin Moldovan, şi pe cei câţiva membri ai asociaţiei îmbrăcaţi în costume populare poloneze.

 

Plăcintă cu brânză şi cartofi

Lucaş Iuraşec, de la care am aflat că 55% din locuitorii din Poiana Micului sunt etnici polonezi, a completat oferta gastronomică şi cu alte produse, etalând pe masă, alături de coşurile cu legume şi fructe, cu pâine de casă,  gogoşi şi o prăjitură specific poloneză („Cracoveanca”), o plăcintă cu brânză şi cartofi.

Recomandarea lui „cu grade”, pentru mâncarea tradiţională „la cazan” (făcută cu cartofi, ceafă de porc, costiţă şi legume), a fost lichiorul de nuci verzi („nucet”), preparat de gospodinele din Poiana Micului.

Chiar dacă totul arăta ca la carte, singura lor îngrijorare era că, deşi până la acel moment nu existau alţi concurenţi, „poţi să alergi singur şi să ieşi pe locul doi”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Barabula de Aur” şi îngrijorarea că „poţi să alergi singur şi să ieşi pe locul doi”.
 Vizualizări articol: 1479 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
“Barabula de Aur” şi îngrijorarea că „poţi să alergi singur şi să ieşi pe locul doi”5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei